Actueel

Hondenliefde

Als ik aanbel, hoor ik een klein hondje blaffen. Bij het openen van de deur, probeert hij langs mij heen te schieten. Zijn baasje geeft een brul en het hondje stopt zoals je dat normaliter alleen in tekenfilms ziet. Hij gaat ‘vol in de remmen’ en kijkt vervolgens meewarig om. Wat hem betreft duidelijk een mislukte kans.

Ze willen het helemaal zelf doen

Ik kom al een paar dagen bij de familie over de vloer. Meneer ligt in zijn eigen slaapkamer opgebaard en de kinderen slapen bij toerbeurt in de logeerkamer. Al direct de tweede dag na het overlijden duiken de beide zoons en drie dochters in de muziekcollectie van hun vader. Favoriete nummers klinken door het huis en bij sommige muziekstukken blijkt een prachtig verhaal te horen.

3 ontwikkelingen in de uitvaartbranche

Het is mooi als een uitvaart past bij hoe iemand was. Vroeger was het de gewoonte dat nabestaanden kozen voor een begrafenis, iedereen droeg zwart en de dienst werd in de kerk gehouden. Tegenwoordig zijn er ook andere mogelijkheden om het afscheid van een overleden dierbare meer persoonlijk te maken. Denk hierbij aan het zelf maken van de rouwkaart of een ‘groene uitvaart’.

Nederlandstalige muziek populair op uitvaarten

Nederlanders draaien vaak Nederlandstalige muziek bij het afscheid van een geliefde. Onder andere Marco Borsato, Claudia de Breij, Frans Bauer, Mieke Telkamp en Ede Staal staan in de top 10 van meest gedraaide nummers op uitvaarten. Dat blijkt uit intern onderzoek van Monuta. Het traditionele Ave Maria is -in verschillende uitvoeringen- het meest gekozen afscheidsnummer.

Top 10 duurste uitvaarten ooit

Wie zijn uitvaartwensen doorspreekt met een uitvaartverzorger of een afscheid voor een overleden dierbare moet regelen, bespreekt vroeg of laat ook de kosten. Deze olifant in de kamer is voor veel mensen een belangrijk punt. In sommige gevallen speelt geld geen rol, bijvoorbeeld als een wereldleider of beroemdheid overlijdt. Van gouden kisten tot peperdure graven: in deze lijst vindt u de 10 duurste uitvaarten ooit.

Onder grootmoeders vleugels

Als ik uit het raam kijk, zie ik een wat gebogen vrouw voorbijlopen. Aan haar hand een klein meisje met rode laarsjes aan en een rode muts op. Het meisje staat om de paar meter stil. De berm langs de weg krijgt haar onverdeelde aandacht. Wat zou ze zien? Takjes, blaadjes, de sporen van het kappen van de zieke bomen, een enkel papiertje? Of misschien toch, iets verder weg, een vogeltje?

Herinneren tijdens de feestdagen

Het gemis van een overleden dierbare blijft, zeker tijdens de feestdagen. Tijdens deze periode staan we vaak in het bijzonder even stil bij het bij het verlies. Met Kerst komen we samen met familie en denken we aan degene die er niet meer is. En met Oud en Nieuw maken we doorgaans de balans op van het jaar dat voorbij is. Wat kunt u doen om te herdenken tijdens de feestdagen?

 

Wat kunt u doen met Kerst?

Vieren wat er te vieren valt

Geen zee was hem te hoog. Alles deed hij voor zijn dochter, haar man en de kleinkinderen. Hij repareerde dingen in huis, paste op de kleintjes en als het zo uitkwam, liet hij de hond uit. Als zijn dochter haar boodschappenlijstje klaar had, ging hij naar de supermarkt. En als hij terugkwam, zorgde hij ervoor dat alle boodschappen werden opgeruimd. Wat fijn, dat hij voor zijn dochter en haar gezin een ware rots in de branding was. Hij genoot er zelf ook enorm van.

Tips om te herdenken met kinderen

Het overlijden van een (groot)ouder, broertje of zusje kan veel impact hebben op een kind. Er valt niet alleen iemand weg, maar kinderen zien ook het verdriet van volwassenen om hen heen. Herdenken kan voor kinderen een prettige manier zijn om met het verlies om te gaan. Maar hoe pakt u dat dan aan? Rouwdeskundige Leoniek van der Maarel geeft tips en advies. Wanneer u nog vragen heeft, kunt u gerust contact met ons opnemen.