Actueel

Vier bijzondere opbaarlocaties. Wat past eigenlijk bij u?

Uitvaarten worden steeds persoonlijker. Nabestaanden denken bijvoorbeeld al heel vaak bewust na over welke bloemen, catering en muziek het beste passen bij hun overleden dierbare. Maar de mogelijkheden gaan veel verder. Want wist u dat er ook veel mogelijkheden voor opbaring zijn?

 

Bij opbaren denkt men nog vaak aan een uitvaartcentrum of thuis. Maar past dat wel bij wie de overledene was? Of bij u? Lees waar anderen voor kozen en waarom.

 

Dol op de tuin

Welkom iedereen!

“Geen haar op mijn hoofd die daar aan denkt! De mensen moeten komen om afscheid van mijn vader te nemen. Het gaat om hem en niet om ons. Ik wil dus geen condoleance. Niet voorafgaand aan de plechtigheid en ook niet achteraf.”

De dochter is duidelijk. Zij en haar gezin hoeven niet te worden gecondoleerd met het overlijden van hun vader en opa. Ze heeft zelfs haar schoonfamilie al laten weten dat ze niet hoeven te komen.

5 manieren om te besparen op grafkosten

Vergelijken van grafkosten is niet het eerste waar u aan denkt wanneer een dierbare overleden is. Toch kan dit de moeite waard zijn. De grafkosten en onderhoudskosten voor een graf verschillen sterk per gemeente. Daarover kunt u alles lezen in het grafkostenonderzoek van Monuta. Ook hebben we een aantal bespaartips voor u op een rij gezet.

Kerkelijke begraafplaatsen goedkoper

Woont u hier?

‘Woont u hier’, de oude dame kijkt me vol verwachting aan. ‘Nee’, antwoord ik. ‘Ik woon hier niet.’ ‘Ik ook niet, het is hier niks.’ Ik kijk om me heen en zie een smaakvol ingerichte hal, heel huiselijk met rustige kleuren.

Thuisopbaring

Deze hal stap ik in om een thuisopbaring te controleren. Meneer overleed op 80 jarige leeftijd en is opgebaard in zijn eigen appartement in zijn eigen bed. Hij was bewoner van dit kleinschalige woonzorgcentrum.

Het woonzorgcentrum

Persoonlijk en betaalbaar afscheid nemen

Afscheid nemen kan op verschillende manieren. Maar wat kost een uitvaart eigenlijk? Eén op de drie Nederlanders heeft geen idee wat een uitvaart kost, of schat de helft van de kosten lager in, stelde budgetvoorlichter Nibud onlangs vast. U kunt natuurlijk kiezen voor een grootse uitvaart op een landgoed met luxe hapjes. Maar u kunt ook gaan voor een intieme plechtigheid in uw eigen woonkamer of tuin. Wij denken hierover graag met u mee, ook over de kosten. 

 

7 bijzondere films met een lach en een traan

Een film gaat niet altijd over een sprookje en heeft niet altijd een happy end. Toch zijn deze rolprenten de moeite van het kijken waard. Ze kunnen troost bieden als u een dierbare heeft verloren. Sommige speelfilms kunnen zelfs inspiratie geven voor wat u bij uw eigen uitvaart zou willen. Zo bieden ze een opening om het gesprek met elkaar aan te gaan over de dood en alles daaromheen. Wij geven u tips voor films die u gewoon gezien móet hebben.

Rouwen tijdens de feestdagen

De feestdagen staan weer voor de deur. Het is dé maand waarin veel mensen samenzijn met familie en vrienden. Maar niet voor iedereen is het een maand vol vreugde en gezelligheid. Het gemis van een overleden dierbare kan de feestdagen extra lastig maken. In dit artikel leest u vijf tips om deze donkere dagen goed door te komen.

Kerst

Het is twee dagen voor kerst als ik de overlijdensmelding krijg van een oudere dame die toch nog vrij onverwacht is overleden. Ik kom binnen in een huis helemaal in kerstsfeer. Onder de boom met zilveren slingers en ballen liggen pakjes. In de vensterbank staat een zilveren kandelaar die waarschijnlijk alleen in deze periode op zo’n prominente plaats staat.

Memories

Als geen ander weet Bess wat haar te wachten staat. Het einde van de horizon is voor haar niet meer oneindig. Na een gevecht van twee jaar tegen een ziekte waarvan het moeilijk winnen is, heeft ze de handdoek in de ring gegooid. Haar artsen kunnen nog wel wat voor haar doen, maar ze wil niet meer. Ze is er klaar mee om steeds weer in te leveren op de kwaliteit van leven met als doel dit leven te verlengen. 

Bucketlist


Uw afscheid goed geregeld in een persoonlijk gesprek

De gedachte aan een uitvaart stellen we graag zo ver mogelijk voor ons uit, tot het moment dat het overlijden dichterbij komt. We staan namelijk niet elke dag stil bij een persoonlijk afscheid. Toch kan het helpen om vooraf na te denken over uw uitvaarwensen. Misschien kunt u zich er nog weinig bij voorstellen, maar u kunt zich er wel op voorbereiden. Zo is er bijvoorbeeld altijd een Monuta-uitvaartverzorger bij u in de buurt om uw uitvaartwensen mee te bespreken.