Actueel

Woont u hier?

‘Woont u hier’, de oude dame kijkt me vol verwachting aan. ‘Nee’, antwoord ik. ‘Ik woon hier niet.’ ‘Ik ook niet, het is hier niks.’ Ik kijk om me heen en zie een smaakvol ingerichte hal, heel huiselijk met rustige kleuren.

Thuisopbaring

Deze hal stap ik in om een thuisopbaring te controleren. Meneer overleed op 80 jarige leeftijd en is opgebaard in zijn eigen appartement in zijn eigen bed. Hij was bewoner van dit kleinschalige woonzorgcentrum.

Het woonzorgcentrum

Persoonlijk en betaalbaar afscheid nemen

Afscheid nemen kan op verschillende manieren. Maar wat kost een uitvaart eigenlijk? Eén op de drie Nederlanders heeft geen idee wat een uitvaart kost, of schat de helft van de kosten lager in, stelde budgetvoorlichter Nibud onlangs vast. U kunt natuurlijk kiezen voor een grootse uitvaart op een landgoed met luxe hapjes. Maar u kunt ook gaan voor een intieme plechtigheid in uw eigen woonkamer of tuin. Wij denken hierover graag met u mee, ook over de kosten. 

 

7 bijzondere films met een lach en een traan

Een film gaat niet altijd over een sprookje en heeft niet altijd een happy end. Toch zijn deze rolprenten de moeite van het kijken waard. Ze kunnen troost bieden als u een dierbare heeft verloren. Sommige speelfilms kunnen zelfs inspiratie geven voor wat u bij uw eigen uitvaart zou willen. Zo bieden ze een opening om het gesprek met elkaar aan te gaan over de dood en alles daaromheen. Wij geven u tips voor films die u gewoon gezien móet hebben.

Rouwen tijdens de feestdagen

De feestdagen staan weer voor de deur. Het is dé maand waarin veel mensen samenzijn met familie en vrienden. Maar niet voor iedereen is het een maand vol vreugde en gezelligheid. Het gemis van een overleden dierbare kan de feestdagen extra lastig maken. In dit artikel leest u vijf tips om deze donkere dagen goed door te komen.

Kerst

Het is twee dagen voor kerst als ik de overlijdensmelding krijg van een oudere dame die toch nog vrij onverwacht is overleden. Ik kom binnen in een huis helemaal in kerstsfeer. Onder de boom met zilveren slingers en ballen liggen pakjes. In de vensterbank staat een zilveren kandelaar die waarschijnlijk alleen in deze periode op zo’n prominente plaats staat.

Memories

Als geen ander weet Bess wat haar te wachten staat. Het einde van de horizon is voor haar niet meer oneindig. Na een gevecht van twee jaar tegen een ziekte waarvan het moeilijk winnen is, heeft ze de handdoek in de ring gegooid. Haar artsen kunnen nog wel wat voor haar doen, maar ze wil niet meer. Ze is er klaar mee om steeds weer in te leveren op de kwaliteit van leven met als doel dit leven te verlengen. 

Bucketlist


Uw afscheid goed geregeld in een persoonlijk gesprek

De gedachte aan een uitvaart stellen we graag zo ver mogelijk voor ons uit, tot het moment dat het overlijden dichterbij komt. We staan namelijk niet elke dag stil bij een persoonlijk afscheid. Toch kan het helpen om vooraf na te denken over uw uitvaarwensen. Misschien kunt u zich er nog weinig bij voorstellen, maar u kunt zich er wel op voorbereiden. Zo is er bijvoorbeeld altijd een Monuta-uitvaartverzorger bij u in de buurt om uw uitvaartwensen mee te bespreken.

Toeval?

Toen ik mijn opleiding voor uitvaartbegeleider volgde, was er een moment waarop we als studenten geconfronteerd werden met onze eigen sterfelijkheid. Vragen als: hoe kijk jij aan tegen de dood? Waar geloof je wel of niet in?

Wat te doen bij overlijden?

Wanneer een dierbare overlijdt staat uw wereld even stil. Toch moet er in korte tijd veel geregeld worden. Weet u wat u als eerste moet doen bij een overlijden? Wij zetten het graag voor u op een rijtje.

 

Huisarts bellen

Het eerste wat er moet gebeuren na een overlijden thuis, is de huisarts bellen. De huisarts stelt vervolgens een verklaring van overlijden op. Wanneer een overlijden in een ziekenhuis of zorgcentrum plaatsvindt, zal het personeel een arts inschakelen.