Actueel

Toeval?

Toen ik mijn opleiding voor uitvaartbegeleider volgde, was er een moment waarop we als studenten geconfronteerd werden met onze eigen sterfelijkheid. Vragen als: hoe kijk jij aan tegen de dood? Waar geloof je wel of niet in?

Wat te doen bij overlijden?

Wanneer een dierbare overlijdt staat uw wereld even stil. Toch moet er in korte tijd veel geregeld worden. Weet u wat u als eerste moet doen bij een overlijden? Wij zetten het graag voor u op een rijtje.

Huisarts bellen
Het eerste wat er moet gebeuren na een overlijden thuis, is de huisarts bellen. De huisarts stelt vervolgens een verklaring van overlijden op. Wanneer een overlijden in een ziekenhuis of zorgcentrum plaatsvindt, zal het personeel een arts inschakelen.

5 Tips om nabestaanden te steunen

Wanneer iemand in uw naaste omgeving een dierbare verliest is dit een groot gemis. Vaak vinden we het lastig om nabestaanden steun te bieden. Ook al is het overlijden al wat langer geleden, het gemis van een overleden dierbare gaat niet over. Benieuwd hoe u uw naaste kunt steunen bij het verlies van een overleden dierbare? Hieronder leest u vijf tips.

 

Hondenliefde

Als ik aanbel, hoor ik een klein hondje blaffen. Bij het openen van de deur, probeert hij langs mij heen te schieten. Zijn baasje geeft een brul en het hondje stopt zoals je dat normaliter alleen in tekenfilms ziet. Hij gaat ‘vol in de remmen’ en kijkt vervolgens meewarig om. Wat hem betreft duidelijk een mislukte kans.

Ze willen het helemaal zelf doen

Ik kom al een paar dagen bij de familie over de vloer. Meneer ligt in zijn eigen slaapkamer opgebaard en de kinderen slapen bij toerbeurt in de logeerkamer. Al direct de tweede dag na het overlijden duiken de beide zoons en drie dochters in de muziekcollectie van hun vader. Favoriete nummers klinken door het huis en bij sommige muziekstukken blijkt een prachtig verhaal te horen.

3 ontwikkelingen in de uitvaartbranche

Het is mooi als een uitvaart past bij hoe iemand was. Vroeger was het de gewoonte dat nabestaanden kozen voor een begrafenis, iedereen droeg zwart en de dienst werd in de kerk gehouden. Tegenwoordig zijn er ook andere mogelijkheden om het afscheid van een overleden dierbare meer persoonlijk te maken. Denk hierbij aan het zelf maken van de rouwkaart of een ‘groene uitvaart’.

Nederlandstalige muziek populair op uitvaarten

Nederlanders draaien vaak Nederlandstalige muziek bij het afscheid van een geliefde. Onder andere Marco Borsato, Claudia de Breij, Frans Bauer, Mieke Telkamp en Ede Staal staan in de top 10 van meest gedraaide nummers op uitvaarten. Dat blijkt uit intern onderzoek van Monuta. Het traditionele Ave Maria is -in verschillende uitvoeringen- het meest gekozen afscheidsnummer.

Top 10 duurste uitvaarten ooit

Wie zijn uitvaartwensen doorspreekt met een uitvaartverzorger of een afscheid voor een overleden dierbare moet regelen, bespreekt vroeg of laat ook de kosten. Deze olifant in de kamer is voor veel mensen een belangrijk punt. In sommige gevallen speelt geld geen rol, bijvoorbeeld als een wereldleider of beroemdheid overlijdt. Van gouden kisten tot peperdure graven: in deze lijst vindt u de 10 duurste uitvaarten ooit.

Onder grootmoeders vleugels

Als ik uit het raam kijk, zie ik een wat gebogen vrouw voorbijlopen. Aan haar hand een klein meisje met rode laarsjes aan en een rode muts op. Het meisje staat om de paar meter stil. De berm langs de weg krijgt haar onverdeelde aandacht. Wat zou ze zien? Takjes, blaadjes, de sporen van het kappen van de zieke bomen, een enkel papiertje? Of misschien toch, iets verder weg, een vogeltje?