Contact

Monuta Ellen Spierenburg

Beukenlaan 4
3741 BP
Baarn

Veelgestelde vragen

Wat moet ik doen als iemand overlijdt?

In eerste instantie belt u met de huisartsenpost, deze kunt u dag en nacht bereiken. De huisarts komt zo snel mogelijk om de dood vast te stellen en maakt een officiële verklaring van overlijden. Deze verklaring heeft u nodig om aangifte van overlijden te doen bij de burgerlijke stand. Vervolgens kunt u de naaste familie op de hoogte stellen.

Nadat u dit heeft gedaan, belt u een uitvaartverzorger. Voor het melden van een overlijden kunt u dag en nacht bij ons terecht via telefoonnummer 035 - 541 73 30. In overleg met u regelen en verzorgen wij de uitvaart, geheel volgens uw wensen en die van uw overleden dierbare.

Wat doet een uitvaartverzorger precies?

Een uitvaartverzorger regelt en verzorgt de complete uitvaart. Daarnaast adviseert hij of zij de nabestaanden bij de vele beslissingen die zij in een relatief korte periode moeten nemen. De uitvaartverzorger vormt samen met de andere medewerkers van het uitvaartcentrum een team. Zij zorgen ervoor dat een uitvaart perfect en volgens de wensen van de overledene en de nabestaanden verloopt.

Mag ik de overledene zelf verzorgen?

U mag de overledene zelf, of samen met de uitvaartverzorger, wassen en kleden. Samen met een aantal andere handelingen noemen we dit de laatste verzorging. U kunt er ook bij aanwezig zijn en alleen toekijken. Het zelf verzorgen van de overledene kan steun bieden in het rouwverwerkingsproces. In bepaalde culturen is het heel gebruikelijk dat nabestaanden de overledene zelf de laatste verzorging geven.

Mag de overleden thuis worden opgebaard?

In de meeste gevallen is dit mogelijk. Een thuisopbaring geeft u de mogelijkheid om op uw eigen manier en in uw eigen tempo afscheid te nemen van de overledene. De uitvaartverzorger levert een koeling en eventueel materialen om de kamer sfeervol aan te kleden. Daarnaast komt de uitvaartverzorger dagelijks langs om te kijken of alles naar wens verloopt. Condoleances kunnen zowel thuis als in het uitvaartcentrum in ontvangst worden genomen.

Zijn er ook alternatieven voor zwarte rouwauto’s?

Rouw- en volgauto’s zijn in meerdere kleuren beschikbaar. Bijvoorbeeld in het wit, grijs en donkerrood. Tegenwoordig is er ook een uitvaartbus. In deze bus is ruimte voor de kist en de nabestaanden. U heeft dan geen volgauto’s nodig. Alternatieven voor een rouwauto zijn bijvoorbeeld een boot, motor met zijspan en een fiets met aanhanger.

Mogen wij zelf de kist dragen?

Het dragen van de kist kan een belangrijk onderdeel zijn bij de verwerking van het verlies. U beslist zelf wie de kist dragen. Dit kunnen bijvoorbeeld de kinderen of andere naasten van de overledene zijn. Het is ook vaak mogelijk om de kist op een rijdende baar te plaatsen en lopend te begeleiden. De fysieke inspanning is dan minder groot en u hoeft niet bang te zijn dat het te zwaar wordt. Ook is er altijd een uitvaartverzorger aanwezig die de dragers begeleidt.

Mogen sieraden tijdens de crematie om blijven?

U mag zelf kiezen wat er met de sieraden gebeurt. U mag ze bewaren als herinnering, maar u kunt ze ook om laten bij de overledene. In dat laatste geval gaan ze mee in de crematieoven. De edelmetaalresten die overblijven na de crematie worden verzameld en verkocht. De opbrengst, jaarlijks een groot bedrag, gaat naar een aantal goede doelen. Alle crematoria in Nederland doen hieraan mee.

Wat gebeurt er met de bloemen na een begrafenis of crematie?

U bepaalt zelf wat er na afloop van de uitvaartplechtigheid met de bloemen gebeurt. U kunt ze bijvoorbeeld mee naar huis nemen, maar u kunt ze na de plechtigheid ook op het graf laten liggen totdat ze zijn uitgebloeid. Veel crematoria hebben op het terrein een speciale plaats waar de bloemen worden neergelegd. Na verloop van tijd ruimen de medewerkers van het crematorium de bloemen op.

Moet je direct beslissen wat er met de as gebeurt?

Dat hoeft niet meteen te worden besloten. Volgens de wet moet de as minimaal een maand in het crematorium blijven. Het crematorium bewaart de as in een askoker in de algemene nis. Deze ruimte is niet toegankelijk voor publiek. Door deze wettelijke regel heeft u voldoende tijd om een goede keuze te maken. Na een maand kunt u over de as beschikken en er een bestemming aan geven.

Wanneer u de as ontvangt, kun u ervoor kiezen om de as te bewaren of te laten verstrooien. Kiest u voor bewaren, dan kunnen de asresten in een sierurn in het columbarium (urnenmuur) van het crematorium worden bijgezet. Een andere mogelijkheid is om de urn in een klein graf te plaatsen op een begraafplaats. U mag de urn echter ook mee naar huis nemen en daar bewaren. Daarnaast kunt u een deel van de as bewaren in speciaal daarvoor ontworpen sieraden.

Kiest u voor het verstrooien van de as, dan kunt u dit (laten) doen op een speciaal strooiveld bij het crematorium. Er zijn ook speciale boottochten en vluchten voor het verstrooien van de as.