Contact

Veelgestelde vragen

Hoelang duurt een uitvaart gemiddeld?

Stichting Berkhouter kerk, Berkhout: Onbeperkt

Crematorium en Uitvaartcentrum Hoorn, Hoorn: 1,5 uur voor aula en koffiekamer

Crematorium Waerdse Landen, Heerhugowaard: 2 uur voor aula en koffiekamer

Crematorium Schagerkogge, Schagen: 1,5 uur voor aula en koffiekamer

Wat is de capaciteit van het uitvaartcentrum?

Stichting Berkhouter kerk, Berkhout: 200 zitplaatsen, 100 staanplaatsen

Crematorium en Uitvaartcentrum Hoorn, Hoorn: 100 zitplaatsen en 50 staanplaatsen

Crematorium Waerdse Landen, Heerhugowaard: 140 zitplaatsen en 150 staanplaatsen

Crematorium Schagerkogge, Schagen: 130 zitplaatsen en 200 staanplaatsen (plechtigheid is ook te volgen via een scherm in een andere ruimte)

Wat is de bereikbaarheid per auto, bus en trein?

Stichting Berkhouter kerk, Kerkebuurt 172, Berkhout:
* Eigen vervoer: dicht bij A7
* Per bus/trein: via station Hoorn, bus 128. Uitstappen bij halte Kerkebuurt. U staat nu voor de kerk.

Crematorium en Uitvaartcentrum Hoorn, Berkhouterweg 26, Hoorn:
* Eigen vervoer: dicht bij A7
* Per bus/trein: via station Hoorn, bus 239. Uitstappen bij halte Berkhouterweg. Hiervandaan nog 3 minuten lopen.

Crematorium Waerdse Landen, Krusemanlaan 5, Heerhugowaard:
* Eigen vervoer: goede toegangswegen vanaf A7, Leiden over N507 naar Heerhugowaard.
* Per bus/trein: via station Heerhugowaard, bus 6. Uitstappen bij halte Reigersdaal. Hiervandaan nog 1 minuut lopen.

Crematorium Schagerkogge, Haringhuizerweg 3, Schagen:
* Eigen vervoer: de Haringhuizerweg is een zijweg van de N241.
* Per bus/trein: via station Schagen, bus 150. Uitstappen bij halte Noorderkwartier. Hiervandaan nog 17 minuten lopen.

Mogen sieraden tijdens de crematie om blijven?

U mag zelf kiezen wat er met de sieraden gebeurt bij een crematie. Misschien wilt u ze bewaren als herinnering aan de overledene. Laat u de sieraden om bij de overledene, dan gaan deze mee in de crematieoven. De edelmetaalresten die overblijven na de crematie worden verzameld en verkocht. De opbrengst, jaarlijks een groot bedrag, gaat naar een aantal goede doelen. Alle crematoria in Nederland doen hieraan mee.

Moet je direct beslissen wat er met de as gebeurt?

Nee, dat hoeft u niet meteen te beslissen. Volgens de wet moet de as minimaal een maand in het crematorium blijven. Hier wordt de as bewaard in een askoker in de algemene nis. Deze is niet open voor publiek. Door de wettelijke termijn heeft u voldoende tijd om een goede keuze te maken voor de definitieve bestemming van de as.

Welke bestemming kan ik aan de as geven?

U kunt de as bewaren of verstrooien. Kiest u voor bewaren, dan kunnen de asresten in een sierurn in het columbarium van het crematorium worden bijgezet. Een columbarium is een muur met verschillende nissen waar urnen instaan. Een andere mogelijkheid is om de urn in een klein graf te plaatsen op een begraafplaats. Maar u mag de urn ook mee naar huis nemen en daar bewaren.

Kiest u voor het verstrooien van de as, dan kunt u dit (laten) doen op een speciaal daarvoor bestemd veld bij het crematorium. Er zijn ook speciale boottochten en vluchten voor het verstrooien van de as. Een andere mogelijkheid is een gedeelte van de as bewaren in speciaal daarvoor ontworpen sieraden. Wilt u meer weten? Lees meer over asbestemming.

Wat zijn de kenmerken van een eigen graf?

Een eigen graf mag gedeeld worden met meerdere familieleden of andere dierbaren. U huurt of koopt het graf voor een periode van minimaal twintig jaar. De nabestaanden kunnen die termijn, in de meeste gevallen, tegen betaling verlengen. Een graf met eeuwigdurend recht is in Nederland nauwelijks nog mogelijk.

- Op een eigen graf kunt u een grafmonument naar keuze plaatsen, maar deze moet wel voldoen aan de regels die op de begraafplaats gelden. Deze regels staan in een verordening die u gratis bij de gemeente kunt opvragen.

- De kosten van een eigen graf verschillen sterk in Nederland, de prijzen lopen uiteen van honderden tot duizenden euro’s. Bovendien stijgen de kosten jaarlijks.

Mag ik elk monument op het graf zetten?

Bij een algemeen graf zijn de mogelijkheden voor het plaatsen van een eigen grafsteen erg klein. Bij een eigen graf zijn er meer mogelijkheden, maar de regels zijn op elke begraafplaats verschillend. Elke gemeente heeft de eisen voor bijvoorbeeld het materiaal en de maximale afmetingen in een verordening staan. Deze kunt u gratis bij de gemeente opvragen.
Bij een plaatselijke steenhouwerij kunt u voorbeelden bekijken van verschillende vormen, materialen en teksten. Een grafmonument kost al snel een paar duizend euro.

Wat is een algemeen graf?

In een algemeen graf komen meerdere personen te liggen die geen band met elkaar hebben. De begraafplaats bepaalt welke personen in welk graf komen te liggen. In de meeste gevallen is het niet mogelijk om een algemeen graf te verlengen, omdat deze na tien jaar wordt geruimd. Omdat er verschillende personen in hetzelfde graf liggen, zijn de mogelijkheden voor het plaatsen van een eigen grafsteen erg klein. Daarnaast gelden er vaak strenge regels voor het eventueel plaatsen van een eigen grafsteen.