Actueel

Uw afscheid goed geregeld in een persoonlijk gesprek

De gedachte aan een uitvaart stellen we graag zo ver mogelijk voor ons uit, tot het moment dat het overlijden dichterbij komt. We staan namelijk niet elke dag stil bij een persoonlijk afscheid. Toch kan het helpen om vooraf na te denken over uw uitvaarwensen. Misschien kunt u zich er nog weinig bij voorstellen, maar u kunt zich er wel op voorbereiden. Zo is er bijvoorbeeld altijd een Monuta-uitvaartverzorger bij u in de buurt om uw uitvaartwensen mee te bespreken.

Wat te doen bij overlijden?

Wanneer een dierbare overlijdt staat uw wereld even stil. Toch moet er in korte tijd veel geregeld worden. Weet u wat u als eerste moet doen bij een overlijden? Wij zetten het graag voor u op een rijtje.

 

Huisarts bellen

Het eerste wat er moet gebeuren na een overlijden thuis, is de huisarts bellen. De huisarts stelt vervolgens een verklaring van overlijden op. Wanneer een overlijden in een ziekenhuis of zorgcentrum plaatsvindt, zal het personeel een arts inschakelen.

 

5 Tips om nabestaanden te steunen

Wanneer iemand in uw naaste omgeving een dierbare verliest is dit een groot gemis. Vaak vinden we het lastig om nabestaanden steun te bieden. Ook al is het overlijden al wat langer geleden, het gemis van een overleden dierbare gaat niet over. Benieuwd hoe u uw naaste kunt steunen bij het verlies van een overleden dierbare? Hieronder leest u vijf tips.

 

3 ontwikkelingen in de uitvaartbranche

Het is mooi als een uitvaart past bij hoe iemand was. Vroeger was het de gewoonte dat nabestaanden kozen voor een begrafenis, iedereen droeg zwart en de dienst werd in de kerk gehouden. Tegenwoordig zijn er ook andere mogelijkheden om het afscheid van een overleden dierbare meer persoonlijk te maken. Denk hierbij aan het zelf maken van de rouwkaart of een ‘groene uitvaart’.

Twee keer afscheid nemen

Als uitvaartverzorger kom ik wel vaker op een woon-zorgcentrum. Maar ik ben nog niet eerder op een locatie geweest voor mensen met een verstandelijke en lichamelijke beperking. Els, één van de eerste bewoners, is overleden in haar slaap. “Ze had het hier enorm naar haar zin”, vertelt haar moeder. “Iedereen kende haar en kon het goed met haar vinden.”

Top 10 duurste uitvaarten ooit

Wie zijn uitvaartwensen doorspreekt met een uitvaartverzorger of een afscheid voor een overleden dierbare moet regelen, bespreekt vroeg of laat ook de kosten. Deze olifant in de kamer is voor veel mensen een belangrijk punt. In sommige gevallen speelt geld geen rol, bijvoorbeeld als een wereldleider of beroemdheid overlijdt. Van gouden kisten tot peperdure graven: in deze lijst vindt u de 10 duurste uitvaarten ooit.

Zonnetje in huis

Het is een bewolkte voorjaarsdag als ik aankom bij de familie Temmink. Zij gaan afscheid nemen van hun moeder en vrouw Maggie. In de dagen ervoor hebben we de uitvaart tot in detail voorbereid. Het wordt een samenzijn, waarbij we het leven vieren. Maar ook een heel persoonlijk afscheid, dat recht doet aan het leven van hun lieve en vrolijke Maggie.

Zeeman met een gebroken hart

“Een zeeman is geen man”, zeiden ze vroeger wel eens. Want doordat hij vaak op zee was, zou hij geen goede partner zijn. Het echtpaar Abbink bewees het tegendeel na een huwelijk van 42 jaar. Ze hielden zielsveel van elkaar en waren onafscheidelijk. Ik leerde de familie kennen, toen ik tijdens een hete zomermaand de uitvaart van moeder mocht verzorgen.

6 bijzondere manieren van herinneren wereldwijd

Overal ter wereld wordt gerouwd en ook herinnerd. Iedere cultuur en ieder geloof heeft eigen rituelen die troost en steun bieden bij het verlies van een dierbare. Ook hebben ze zo hun eigen tradities om de herinneringen aan hun dierbare levend te houden. Maar hoe doen zij dat precies? In dit artikel leest u hier meer over. En heeft onderstaand stuk u aan het denken gezet? Dan kunt u uw uitvaartwensen online vastleggen.

Noabers

Wanneer ik bij de familie Nijhuis binnenkom om de uitvaart van hun man en vader te bespreken, voel ik meteen de warmte van dit Twentse gezin. De koffie staat al klaar en koeken worden op tafel gezet.