Actueel

Weer samen

Meneer en mevrouw Smit trouwden 60 jaar geleden als jeugdliefdes. Het kleine maar hechte gezin bestond uit vader, moeder, zoon en dochter. Kees en Rietje werkten altijd hard om het gezin te kunnen onderhouden. Maar na hun pensioen nam hun gezondheid snel af en kwamen ze in een zorginstelling te wonen.

Eregroet

Frans stond nog midden in het leven. Hij was veteraan en had veel meegemaakt. Hij hielp nog elke dag als vrijwilliger in het buurthuis van zijn dorp. Het is even na half vier in de middag wanneer ik word gebeld: “Guido, met Frans. Ik heb slecht nieuws gekregen. Ik wil graag mijn laatste wensen bespreken.”

Love me tender

Als uitvaartverzorger kom ik bij verschillende mensen thuis. En iedereen heeft zijn of haar eigen verhaal. Zo ook deze keer. Ik kom aan bij een kleine flat. Het eerste wat me opvalt is de deurmat in de vorm van een gitaar.

Kleurig en fleurig

Wanneer ik de familie Van Santen voor het eerst ontmoet, voel ik gelijk de warmte van dit hechte gezin. Eenmaal binnen valt mijn oog op het behang aan de muur. Het is kleurrijk, druk en vol met bloemen en vogels. Dat dit geen ‘standaard’ uitvaart wordt, merk ik meteen.

Dag vlinder

“Guido, we hebben je hulp nodig.” Het blijft even stil aan de andere kant van de lijn. Ook al is het een tijd geleden, ik hoor meteen dat het Stephanie is. Het klinkt niet goed. “Onze zoon Tim is overleden.”

Meer dan alleen een uitvaart

Een bijzonder afscheid. Je kunt je er op voorbereiden. De uitvaartverzorgers van Monuta staan dag en nacht voor je klaar. Ook als iemand niet of elders verzekerd was. Maar wat zijn de eerste stappen die je zelf neemt na een overlijden van een dierbare en wat kan de uitvaartverzorger betekenen? We zetten het op een rij. 

Uitvaartwensen vastleggen: wat zijn de mogelijkheden?

Elke dag maken we keuzes in ons leven die meestal bij ons passen. Maar staan we wel eens stil bij de keuzes voor na ons leven? Wanneer je jouw uitvaartwensen vastlegt weet je dat het afscheid wordt vormgegeven zoals jij dit wilt. Daarnaast geeft het nabestaanden rust wanneer ze niet over bepaalde wensen hoeven na te denken. Maar welke wensen kun je allemaal vastleggen? Wij zetten er een aantal op een rij.