Kleurig en fleurig

Wanneer ik de familie Van Santen voor het eerst ontmoet, voel ik gelijk de warmte van dit hechte gezin. Eenmaal binnen valt mijn oog op het behang aan de muur. Het is kleurrijk, druk en vol met bloemen en vogels. Dat dit geen ‘standaard’ uitvaart wordt, merk ik meteen.

“Dat wilde mama graag”, legt één van de dochters uit en ze wijst naar de muur. Agnes was al een paar jaar ongeneeslijk ziek en het gezin was net naar verhuisd naar een nieuwbouwwoning. “Zij heeft het behang uitgekozen. Ze vond het zo mooi. Ondanks het verdriet van haar ziekte stond mam positief in het leven en was ze vastbesloten te vechten tegen haar ziekte. Helaas moest ze de strijd opgeven”, vult de zoon aan.

Een uitnodiging

Ik zit met het hele gezin aan de eettafel om de uitvaart te bespreken. Agnes kwam uit een katholiek gezin. “Maar we willen ook graag een afscheid dat bij haar past”, legt haar man Kees uit. Uit de verhalen over Agnes blijkt dat ze voor iedereen klaar stond en het was altijd een zoete inval. Ook de vrienden van de kinderen kwamen graag bij het gezin thuis. Als we het over de rouwkaart hebben, zegt de dochter plotseling: “Het mag geen rouwkaart worden, maak er maar een uitnodiging van. Dat past veel beter bij mama. Ze zou het leven willen vieren.”

Herkenbaar

En zo ontstond het idee om een foto te maken van het kleurrijke behang. Het werd de achtergrond van de rouwkaart, de bidprentjes én herinneringsboekjes. Alles in één persoonlijke stijl waarin iedereen Agnes zou herkennen.

Erehaag van vrienden

Dat Agnes geliefd was, blijkt wel als ik zie dat de kerk bomvol zit. Om de uitvaartkist staan bontgekleurde bloemstukken en het bloemstuk op de kist is in de zelfde kleurstelling als het opvallende behang van thuis. Tijdens het afscheid worden veel persoonlijke verhalen verteld. Na afloop vormen alle vrienden van de kinderen een erehaag bij de kerk. Allen gekleed in een wit overhemd, blauwe jeans en witte sneakers. Het is hartverwarmend om te zien.

Persoonlijke verhalen en anekdotes

Na afloop is er een borrel in het favoriete restaurant van Agnes. Naast de bidprentjes delen we herinneringsboekjes uit. Het staat vol met persoonlijke verhalen en anekdotes van Agnes, samengesteld door vrienden en familie. “Bedankt Guido. Dit is precies zoals mam was en ze zelf zou willen.”

Iedereen neemt afscheid op zijn eigen manier. Voor iedereen is er een passend afscheid. Wilt u weten wat ik voor u kan betekenen? Neem dan vrijblijvend contact op via 0546 – 81 42 89 of kijk verder op mijn site.