Persoonlijk afscheid voor elk budget

Na het overlijden van een dierbare moeten er in korte tijd veel keuzes worden gemaakt. Zoals de keuze voor begraven of cremeren, de locatie, bloemen en vervoer. Keuzes die allemaal geld kosten. Is er weinig budget beschikbaar of was iemand helemaal niet verzekerd? De uitvaartverzorgers van Monuta denken graag mee om met elk budget een waardig afscheid te verzorgen dat past bij de wensen van uw overleden dierbare. Welke mogelijkheden zijn er om kosten te besparen? 

Crematie of begrafenis
 

Kiest u voor een crematie of begrafenis? Die keuze is voor een groot deel bepalend voor uitvaartkosten. Over het algemeen liggen begrafeniskosten hoger dan de kosten voor een crematie. Dit komt omdat begrafeniskosten voor een deel bestaan uit grafkosten. Deze kosten verschillen sterk per gemeente. Niet alleen de grafkosten maken een begrafenis vaak duurder, ook de grafsteen. Gemiddeld kost een grafsteen al snel € 2.250,-, een stuk hoger dan de gemiddelde asbestemming van € 250,- bij een crematie.

Digitale rouwkaart

Een postzegel kost tegenwoordig € 0,83. Dit lijkt niet veel. Maar wanneer er 250 rouwkaarten verstuurd worden lopen de portokosten aardig op. Door (een deel van) de rouwkaarten digitaal te versturen kan er al een flink bedrag bespaard worden. 

Catering

In plaats van de gasten koffie en thee met cake of belegde broodjes te serveren, wordt er steeds vaker voor gekozen om na een afscheid bij iemand thuis samen te komen. 

Rouwadvertentie

Een rouwadvertentie in een landelijke krant kost al snel € 1.500,- en in regionale krant € 500,-. Door deze achterwege te laten bespaart u kosten. Daarbij weet u nooit zeker hoeveel gasten er exact op de uitvaart zullen komen waardoor cateringkosten op kunnen lopen. Wilt u toch een advertentie in de krant? U kunt er voor kiezen om een aangepast en kleiner rouwbericht achteraf te plaatsen of te kiezen voor een rouwadvertentie in een regionale of lokale krant. 

Uitvaartkist

Voor de hand liggend, maar ook in de keuze voor de uitvaartkist zitten prijsverschillen. Kiest u voor een kist van gefineerd spaanplaat of wilt u liever een massief houten kist? Steeds vaker wordt er gekozen voor ecokisten, bijvoorbeeld afkomstig uit de bossen van Staatsbosbeheer. Een eenvoudige en budgetvriendelijke kist is van spaanplaat met eikenfineer.

Rouwvervoer

Op volgauto’s is ook flink wat geld te besparen. In plaats van een stoet met dezelfde volgauto’s, kunnen familie en vrienden ook met een eigen auto meerijden. 

Voor elk budget

Alles wat er bij een uitvaart komt kijken kan de uitvaartverzorger voor u regelen. Wat het budget ook is, de uitvaartverzorger kan samen met u een waardig afscheid verzorgen passend bij de wensen van u en uw overleden dierbare. 

Voorgesprek

In een vrijblijvend gesprek kan de uitvaartverzorger van Monuta helpen om uw uitvaartwensen en de kosten in kaart te brengen. De uitvaartverzorger is altijd bekend met de lokale mogelijkheden en kosten die daarbij horen. Zo bent u goed voorbereid op de kosten, maar kunt u ook nadenken over hoe u de uitvaart wil vormgeven. Uitvaartwensen kunnen ook online eenvoudig en kosteloos vastgelegd worden via www.monuta.nl/uitvaartwensen. Iedereen kan dit doen, ook zonder verzekering.