Vijf praktische tips om uitvaartwensen te bespreken

Iedere dag maken we keuzes, bewust of onbewust, met kleine of grote gevolgen voor nu én voor later. Maar staan we wel eens stil bij de keuzes voor na ons leven? Hoe willen we dat ons afscheid eruitziet? De meeste mensen willen wel een afscheid dat bij hun leven past, maar staan hier niet bij stil wanneer ze nog volop in het leven staan. Op zich erg logisch, maar praten over uitvaartwensen zou toch doodgewoon moeten zijn? Ook al weten we dat het belangrijk is om hier op tijd bij stil te staan, toch zien we dat dit gesprek vooruitgeschoven wordt. De meesten weten simpelweg niet hoe ze het gesprek over uitvaartwensen moeten starten. We geven daarom een aantal tips!

Tip 1: Kies een rustig moment

Een gesprek over uitvaartwensen en het nadenken over het afscheid, is vaak een emotioneel onderwerp. Kies hiervoor een rustig moment waarin u uitlegt waarom het prettig is te weten wat de wensen zijn na het overlijden. Bijvoorbeeld omdat het rust geeft. Neem vooral ook de tijd. Niet iedereen weet in een keer wat zijn of haar uitvaartwensen zijn. Het kan helpen om ideeën en wensen op te schrijven.

Tip 2: Breng het gesprek in stappen

Het kan moeilijk zijn om een gesprek over de wensen rondom het afscheid te beginnen. Het kan helpen om het gesprek in stappen te houden. Praat bijvoorbeeld eerst over muziek: welk liedje is voor u bijzonder of heeft u een bijzondere herinnering aan? Datzelfde geldt voor bloemen en catering. Zo kunt u steeds een specifiek onderdeel van het afscheid met elkaar bespreken. Het kan helpen om hier een uitvaartwensenformulier bij te houden, zodat u een goed beeld krijgt van alle zaken die bij een uitvaart komen kijken.

Tip 3: Stel een bucketlist op

Bespreek met elkaar wat u nog zou willen doen. Wanneer praten over uitvaartwensen moeilijk blijft kunt u ook praten over wensen in het algemeen. Bespreek wat uw dierbare nog graag wil doen of wat u samen nog graag doet. Denk niet alleen groot, want juist de kleine momenten zijn ook heel waardevol. Welke wensen heeft uw dierbare altijd gehad en zijn deze uitgekomen of kunt u hiervoor nog iets ondernemen? Door dit bespreekbaar te maken kunt u mogelijk later ook wensen rondom het afscheid bespreken.

Tip 4: Deel herinneringen met elkaar

Het is fijn mooie momenten en herinneringen te delen met uw dierbaren. Door herinneringen met elkaar te delen begrijpt u elkaar beter en leert u uw dierbare nog beter kennen. Zo krijgt u makkelijker inspiratie over uw gezamenlijke uitvaartwensen.

Tip 5: Spreek de belangrijkste keuzes uit

In de meeste gevallen overlijden mensen geheel onverwachts en moet het afscheid binnen 5 tot 7 dagen verzorgd worden. Het idee dat het afscheid niet is gegaan zoals de overledene had gewenst is niet bevorderlijk voor de rouwverwerking. Als u het toch te lastig vindt om de uitvaart in detail te bespreken, dan kan het hepen om de belangrijkste keuzes uit te spreken; wilt u begraven of gecremeerd worden? Het is ook mogelijk dat u helemaal geen voorkeur heeft. Zelfs dan is het goed om uw naasten te laten weten dat zij mogen beslissen wat op dat moment goed voelt. Zo blijven uw nabestaanden niet achter met vragen. 

Uitvaartwensen vastleggen

Uitvaartwensen kunnen bij Monuta eenvoudig en kosteloos vastgelegd worden. U kunt dit online invullen of thuis op papier. Het papieren uitvaartwensenformulier kunt u gratis aanvragen. Iedereen kan dit doen, ook zonder verzekering. U kunt uiteraard ook uw wensen online vastleggen. De wensen kunnen tussentijds altijd nog aanpast worden.