Wat te doen bij overlijden in het buitenland?

Wanneer een dierbare overlijdt staat uw wereld even stil. Helemaal als dat plotseling tijdens de vakantie gebeurt. Toch moet er in korte tijd veel geregeld worden. In bijna alle gevallen moet uw overleden dierbare dan teruggebracht worden naar Nederland. Andersom komt ook vaak voor: dat een overleden dierbare teruggebracht moet worden naar het thuisland. Weet u wat u als eerste moet doen bij een overlijden in het buitenland? Wij zetten het graag voor u op een rijtje.

Arts bellen

Het eerste wat er moet gebeuren bij een overlijden in het buitenland, is een arts bellen. De arts stelt vervolgens een verklaring van overlijden op. Wanneer een overlijden in een ziekenhuis plaatsvindt, zal het personeel een arts inschakelen.

Alarmcentrale bellen

Direct na het inschakelen van een arts moet de alarmcentrale van de reisverzekering gebeld worden. De alarmcentrale is dag en nacht bereikbaar en schakelt de juiste organisaties in om het vervoer van de overledene terug naar Nederland te regelen. Dit wordt repatriëring genoemd.

Service Center Repatriëringen inschakelen

Als er geen reisverzekering is afgesloten of de reisverzekering dekt de kosten van een repatriëring niet of niet volledig, dan is het verstandig om het Service Center Repatriëringen (SCR) van Monuta in te schakelen. Het team van het SCR is dag en nacht bereikbaar en zal beoordelen of er een uitvaartverzekering is om de repatriëring te verzorgen. Wanneer er geen uitvaarverzekering is, zal het SCR kijken hoe de terugkeer naar Nederland geregeld kan worden. Het SCR regelt de gehele repatriëring vanuit het buitenland naar Nederland. Denk hierbij aan onder andere de internationale documenten en het vervoer van de overledene in het buitenland tot de aankomst bij een uitvaartcentrum in Nederland.

Uitvaartverzorger in Nederland inschakelen

Het SCR brengt u zo snel mogelijk in contact met de uitvaartverzorger in uw regio die de uitvaart van uw overleden dierbare kan verzorgen. Ook als hij of zij niet of ergens anders verzekerd was.

Wat zijn de uitvaartwensen?

De uitvaartverzorger kijkt eenvoudig voor u na of uw overleden dierbare uitvaartwensen bij Monuta kenbaar heeft gemaakt. U kunt zelf nakijken of er een testament of wilsbeschikking is.

Nog meer weten?

Monuta verzorgt ook de repatriëring van overledenen naar het thuisland. Hiervoor gelden dezelfde stappen zoals hierboven zijn genoemd, maar dan andersom. In dit handige overzicht leest u meer over wat Monuta kan betekenen bij het verzorgen van een repatriëring naar Nederland of naar het buitenland. Ook vindt u hier meer informatie over de kosten. Of belt u ons gerust voor een persoonlijk gesprek. Wij nemen vrijblijvend uw uitvaartwensen met u door.