Crematie regelen

Moet u een crematie regelen in de gemeente Almelo, Tubbergen of Twenterand? Dan staat u er bij Monuta Guido Steennis niet alleen voor. Ik help u om alle praktische zaken te regelen. En samen geven we invulling aan een mooie en persoonlijke plechtigheid. Die kan bijvoorbeeld plaatsvinden in een uitvaartcentrum in Almelo, in een kerk in Tubbergen of thuis in de gemeente Twenterand. Maar ook de crematoria bieden diverse mogelijkheden. Op deze pagina vertel ik u daar meer over en neem ik u mee in het verloop van een crematie en de diverse vormen van asbestemming.

 

Neem contact op om een crematie te regelen

Crematorium Almelo is het dichtstbijzijnd

Op dit moment zijn er twee crematoria, waar ik gebruik van maak. Veel families kiezen voor het crematorium in Almelo, omdat dit simpelweg de dichtstbijzijnde optie is. Deze locatie wordt momenteel gerenoveerd en na de verbouwing zal het een licht en open pand zijn. In de zalen zijn de modernste audiovisuele technieken mogelijk. En ook het cateringassortiment zal flink uitgebreid worden. In de aula is plaats voor maximaal 250 bezoekers, waarvan 160 zitplaatsen.

Usselo heeft een prachtige locatie

Voor grotere gezelschappen wijk ik uit naar het crematorium in Usselo (nabij Enschede), waar er in totaal drie aula’s binnen zijn. De grootste biedt ruimte aan 350 bezoekers, waarvan 180 zitplaatsen. Ook is er een mooie en intieme buitenaula, dat uitzicht biedt op prachtige natuur. Dit crematorium ligt prachtig in natuur- en recreatiegebied Het Rutbeek. Ook is het goed te bereiken vanuit Tubbergen en Almelo.

Plannen voor crematorium in Borne

In de toekomst wil ik graag samenwerken met het nieuwe crematorium in Borne. Afhankelijk van waar de familie woont, is dit vaak dichterbij dan een van de andere crematoria. De plannen zijn veelbelovend. Het wordt een mooi pand, dat eruit zal zien als een Twentse hoeve. Daardoor wordt het mooi opgenomen in de omgeving. Alle ruimtes zijn te koppelen en zijn dus multifunctioneel.

Vaste tijden voor plechtigheid

Een afscheidsplechtigheid duurt in principe drie kwartier, maar op verzoek kan ik ook meer tijd voor u reserveren. Dat is bijvoorbeeld handig als er veel sprekers zijn of als u veel muziek wilt laten horen. Wanneer u met een klein gezelschap bent, kunt u ook kiezen voor een van de kleinere aula’s in Usselo of de familiekamer (zowel in Almelo als Usselo). Vrijwel direct na de afscheidsdienst vindt de crematie plaats. Een van de medewerkers verzamelt dan zorgvuldig de as en plaatst deze in een asbus in de algemene nis.

Wilt u meer tijd?

Wanneer u dat fijn vindt, kunnen we de afscheidsbijeenkomst ook thuis houden, in een uitvaartcentrum of in een kerk bijvoorbeeld. Vaak is er dan meer rust en ruimte voor het afscheid. We kunnen dan daarna samen naar het crematorium gaan voor de crematie. Of we kunnen een mooie erehaag vormen om uw dierbare ‘uit te zwaaien’, waarna hij of zij naar het crematorium gaat.

 

Guido heeft de uitvaart van mijn vader van het begin tot het einde perfect geregeld. Met veel liefde en passie oefent hij zijn beroep uit. Persoonlijk, warm en erg integer zijn woorden wat hem prima omschrijven. Ook van mijn omgeving kreeg ik veel lovende woorden over hem over hoe hij de uitvaart leidde. – T. Brinkman

Een maand van bezinning

De familie mag de as na de crematie niet direct mee naar huis nemen. Het crematorium bewaart de as in een algemene nis, die niet toegankelijk is voor bezoek. U mag de as na één maand ophalen. In die periode kunt u als nabestaande bedenken wat u met de as wilt doen. Dit is een wettelijk vastgestelde termijn en noemen we ook wel de bezinningsperiode. U krijgt een brief als u de as mag ophalen. Wanneer u wilt dat ik met u meega om de as op te halen, dan kan dat natuurlijk. Samen plannen we dan een afspraak in.

Asbestemming: wat kan er allemaal?

Op na de uitvaart ben ik er voor u als u mij nodig heeft. Ik kan u bijvoorbeeld helpen met het versturen van de dankkaarten. En wanneer u dat wilt, denk ik ook graag met u mee over de asbestemming. Hieronder geef ik u een aantal voorbeelden:

 • U kunt de as bewaren in een sierurn, die u bijvoorbeeld thuis of in de tuin neerzet.
 • Of u kunt u de as in een sierurn bewaren in een urnenmuur.
 • Verder zijn er strooivelden, waar u de as op mag verstrooien.
 • U mag de as ook ergens anders verstrooien, maar u moet dan wel toestemming hebben van degene die eigenaar is van het land.
 • Wanneer meer familieleden wat as willen hebben, kunt u dit in mini urnen bewaren.
 • Of u kunt een symbolische hoeveelheid as laten verwerken tot een assieraad.

Kijk op Uitvaartwinkel.nl of maak een afspraak

Voor een uitgebreid assortiment aan urnen, assieraden en andere herinneringsproducten kunt u kijken op Uitvaartwinkel.nl. Alles wordt gratis bij u in bijvoorbeeld Almelo of Tubbergen thuis bezorgd. U kunt de klantenservice bellen voor advies. Maar u mag natuurlijk ook mij om hulp vragen.

Wat zijn de kosten voor een crematie?

De kosten zijn geheel afhankelijk van de wensen. Met luxe catering of veel gasten zullen de kosten ook stijgen. In de praktijk reken ik vaak op een bedrag tussen de € 6.500 en € 9.000. Wanneer ik de crematie mag regelen, bespreek ik dit vooraf met de familie. Ook maak ik vooraf een begroting. Dit doe ik om vervelende verrassingen achteraf te voorkomen. Bovendien wil ik graag transparant en eerlijk zijn, ook over de kosten. En wanneer er weinig budget is, laat ik graag zien dat een mooi en waardig afscheid alsnog heel goed mogelijk is.

Goedkoper dan begrafenis

Wie enkel en alleen naar het kostenplaatje kijkt, zal eerder voor een crematie kiezen dan voor een begrafenis. De kosten voor een crematie zijn relatief lager, omdat er niet betaald hoeft te worden voor een grafmonument of grafkosten. Bovendien kiest de familie bij een crematie vaak voor een goedkopere uitvaartkist. Een crematie is daardoor vaak goedkoper dan een begrafenis.

 

Omdat alles heel erg goed georganiseerd was. We zijn heel goed geholpen alles werd geregeld. Gewoon super dat vonden heel veel mensen ook met mij. Guido Steennis leidde alles heel goed. – mevrouw Janssen

Wilt u een afspraak maken?

Wanneer u dat fijn vindt, bent u altijd welkom om eens met mij in gesprek te gaan. U kunt dan bijvoorbeeld al uw vragen stellen over de kosten van een crematie. Ook vertel ik u graag meer over de mogelijkheden rondom de crematie in de gemeente Almelo, Tubbergen en Twenterand. U kunt mij bellen of mailen om een afspraak in te plannen.

 

Waarom Monuta Guido Steennis?

 • Altijd één vast aanspreekpunt
 • Toegankelijk, informeel en persoonlijk
 • Stijlvol en verzorgd
 • Kleinschalig en lokaal
 • Maatwerk afgestemd op de wensen van uw dierbare en uzelf

Werkgebied

Almelo, Aadorp, Mariaparochie, Harbrinkhoek, Bornerbroek, Tubbergen, Vasse, Hezingen, Mander, Manderveen, Albergen, Fleringen, Reutum, Haarle, Bruinehaar, Geesteren, Langeveen, Westerhaar-Vriezenveensewijk