Multiculturele uitvaarten

023 - 526 26 96 24/7 bereikbaar

Bij een multiculturele samenleving horen ook multiculturele begrafenissen. Wilt u een uitvaart voor uw overleden dierbare die georganiseerd is vanuit een andere cultuur of religie? Dat kan via Monuta John Bres. Wij bieden de mogelijkheid om een uitvaart te verzorgen waarbij de gebruiken en rituelen die horen bij de betreffende cultuur of religie alle ruimte krijgen, zodat u op een passende manier afscheid kunt nemen met een goed gevoel. 

Islamitische uitvaart

Veel volken hebben het islamitische geloof. Veel moslimrituelen komen overeen. Maar er zijn per land of stroming ook verschillen. Hiermee houden we rekening. Moslims worden begraven richting Mekka. En eeuwige grafrust is belangrijk. Als de overledene in het geboorteland begraven wil worden, zorgen we voor de repatriëring.

Christelijke begrafenis

Samen met de nabestaanden en de dominee geven we de begrafenis vorm. De dienst is in een kerk of in de aula van een begraafplaats. Er worden christelijke liederen en gedichten voorgedragen. Ook als de overledene niet vaak naar de kerk ging, kunnen christelijke rituelen worden gebruikt. De meeste christenen worden begraven. Maar er wordt ook regelmatig gekozen voor een crematie.

Joodse begrafenis

Joden begraven een overledenen zo snel mogelijk. Het liefst dezelfde dag. Wij houden hier rekening mee. De rituele wassing wordt gedaan door iemand van hetzelfde geslacht. Na de reiniging krijgt de Joodse overledene simpele witte katoenen kleding aan. Als de overledene een man is, krijgt hij ook een gebedsmantel om.

Hindoestaanse crematie

Hindoestanen kiezen vaak voor een crematie. Het lichaam keert zo het snelste terug naar de bron. Het hindoestaanse lichaam wordt in het uitvaartcentrum gewassen en in een speciale doek gewikkeld. Samen met een priester wordt er gebeden en worden religieuze liederen gezongen. Na de crematie wordt de as het liefst uitgestrooid boven de Ganges. Het crematorium kan de as bewaren, totdat het mogelijk is om de as uit te strooien.

Surinaamse begrafenis

Veel Surinamers willen dansend naar het graf worden gebracht. Het dansen is een vorm van rouwverwerking. De avond voor de Surinaamse begrafenis houden de familieleden een dodenwake. Tijdens de dodenwake wordt er gebeden, gezongen, gepraat en worden herinneringen opgehaald. 

Andere culturen en religies

Ook voor uitvaarten in andere culturen en religies kunt u bij ons terecht. We hebben bijvoorbeeld ook ruime ervaring met Chinese, Molukse en Jehova’s getuige uitvaarten.  

Waarom Monuta John Bres?

  • Meelevend en betrokken
  • Dag en nacht bereikbaar
  • Afscheid nemen op maat
  • Uw wensen vertaald naar een liefdevolle herinnering
  • Voor iedereen: met en zonder verzekering

Werkgebied

Haarlem e.o.