Er voor elkaar zijn tijdens de feestdagen

Nabestaanden die een dierbare hebben verloren willen zich er misschien het liefst voor afsluiten en hopen dat feestdagen zoals Kerst en Oud en Nieuw snel weer voorbij zijn. Het gemis kan de feestdagen extra moeilijk maken. Wat kunt u rondom deze dagen betekenen voor een elkaar?

Breng samen de feestdagen door

Zorg ervoor dat iemand niet alleen is. Zoek elkaar op, nodig elkaar uit en breng de feestdagen samen door. Deel het gemis van een overleden dierbare samen. Vooral tijdens deze donkere dagen kan het troost bieden om uw naasten bij te staan. Door samen te zijn tijdens de feestdagen deelt u niet alleen het verdriet samen, maar ook mooie herinneringen. 

Balans vinden

Ga er samen een dagje op uit en zorg voor afleiding. Of doe samen de kerstboodschappen en kook een feestmaal met elkaar. Belangrijk is om een balans te vinden tussen het gemis, de gedachten aan de overleden dierbare en het samen doorbrengen van de feestdagen. Vraag ook wat hij of zij in gedachte heeft; met wie wil hij of zij de feestdagen doorbrengen en worden tradities, zoals het samen op tuigen van de kerstboom dit jaar in stand gehouden of juist even niet?

Gevoelens uiten

Nodig elkaar uit om te praten over het overlijden van hun dierbare en vraag of hier behoefte aan is. Vaak willen nabestaanden anderen niet langer ‘lastig vallen’ met hun verdriet, zeker niet tijdens de feestdagen. Biedt daarom een luisterend oor.

Wees er

Het meest belangrijke wat u kunt doen; er voor hem of haar zijn. Laat weten dat u er bent en altijd klaarstaat. En dat hoeft natuurlijk niet alleen rondom de feestdagen te zijn. Ook al wil iemand graag tijd voor zichzelf en alleen zijn, dan is het goed om te laten weten dat u aan hem of haar denkt en hij of zij altijd bij u terecht kan als dat nodig is.    

Informatie over omgaan met verlies 

Monuta weet uit ervaring weten hoe moeilijk de periode na overlijden kan zijn. Wilt u meer lezen over het verwerken van verdriet? Meer informatie is te vinden op:

Omgaan met verlies