10 milieuvriendelijke uitvaartmogelijkheden

Wie natuurvriendelijk en milieubewust geleefd heeft, wil ook graag milieubewust afscheid nemen. Bij Monuta zien we dat hier steeds meer vraag naar is. Daarom helpen we u graag op weg met 10 milieuvriendelijke uitvaartmogelijkheden, die passen bij een duurzame samenleving. Wilt u meer weten? Ik vertel u graag meer.

 

Begraven, cremeren of…?

Begraven heeft de grootste impact op het milieu, gevolgd door cremeren. Dit is echter wel afhankelijk van de specifieke keuzes die u maakt. Zo is het voor het milieu beter om te kiezen voor een natuurbegraafplaats dan een reguliere begraafplaats. Cremeren heeft eveneens impact op de omgeving, omdat het verbrandingsproces veel energie vergt. Crematoria zoeken daarom naar mogelijkheden om hun werkzaamheden te verduurzamen. Ook zijn er alternatieven in de maak om het lichaam te doen ontbinden, zoals cryomeren (vriesdrogen) en resomeren (het doen ontbinden middels vloeistoffen). Dit is echter nog niet op korte termijn mogelijk in Nederland.

 

Bijvoorbeeld digitaal rouwdrukwerk

Bij het uitzoeken van rouwdrukwerk kunt u kiezen voor 100% gerecycled papier, ongebleekt en afkomstig van bomen uit bossen die duurzaam beheerd worden. Wij gebruiken uitsluitend papier met het FSC-keurmerk. U kunt ook gaan voor een digitale rouwkaart, eventueel in combinatie met een digitaal condoleanceregister. Zo’n register biedt nabestaanden ook mogelijkheden om mooie herinneringen te delen, eventueel aangevuld met foto’s en filmpjes. Een handige site hiervoor is www.gedenken.nl.

 

Alternatieven voor uitvaartkist

De kist is een belangrijk onderdeel van de uitvaart. U heeft nu veel meer keuzemogelijkheden dan vroeger. Toch kiezen veel nabestaanden nog voor een traditionele houten of spaanplaten kist. De productie hiervan is niet erg goed voor het milieu. Bij het kappen van bomen, het drogen van hout en het vervoer over grote afstanden komen veel milieubelastende stoffen vrij. U beperkt dit door te kiezen voor binnenlands hout met het FSC-keurmerk. Let erop dat de kist vervaardigd is zonder chemische lak of lijm. Of ga voor een van de vele alternatieven, zoals een lijkwade, draagbaar of kartonnen kist.

Daarnaast kunt u ook duurzame keuzes maken als het gaat om de binnenkant van een uitvaartkist. De bekleding bestaat vaak uit katoen. Ook de katoenteelt is belast voor het milieu door de inzet van bestrijdingsmiddelen, het hoge waterverbruik bij de productie en het bleken en verven van het eindproduct. Hennep, bamboe- en brandnetelvezel zijn goede alternatieven, evenals linnen. Een ‘groene’ uitvaartkist voldoet aan alle eisen.

 

Bloemen van dit seizoen

Voor veel mensen spelen bloemen rondom een overlijden een belangrijke rol. Ze zijn een symbool voor liefde, troost en medeleven. Veel bloemen zijn seizoensgebonden en daarom niet altijd leverbaar in Nederland. En het is erg belastend voor het milieu om ze te importeren. Pluk daarom bijvoorbeeld bloemen uit eigen tuin. Dit heeft iets bijzonders en staat dicht bij de overledene. Of kies voor een van de vele Nederlandse seizoensbloemen.

 

Kleding van natuurlijke materialen

Voor zowel de kleding van nabestaanden als van de overledene geldt dat natuurlijke producten een duurzamere keuze zijn. Hierbij valt te denken aan linnen, wol of hennep. Stoffen van synthetische materialen zijn niet alleen slecht voor het milieu, maar vergaan ook minder goed. Daarom is het belangrijk om geen grafgiften mee te geven in de uitvaartkist van kunststof materialen. Bij een crematie mogen absoluut geen elektronische producten worden meegegeven, omdat dit ontploffingsgevaar kan opleveren bij de verbranding.

 

Catering van biologische producten

Vroeger koos men voor het traditionele kopje koffie of thee met cake. Vandaag de dag is dit nog steeds gebruikelijk, maar is er meer mogelijk met catering. Uitvaartcentra serveren bijvoorbeeld ook soep, broodjes, borrelhapjes en eventueel licht alcoholische dranken. Gaat u voor duurzaam, dan kunt u biologische producten aanbieden. Denk aan chocolade van Tony Chocolonely, koffie met het Max Havelaar fairtradekeurmerk en kraanwater in plaats van water uit flesjes.

 

Rouwvervoer: fiets of koets

Het vervoer van de nabestaanden en belangstellenden is bij een uitvaart de grootste aanslag op het milieu. Daarom zijn er steeds meer alternatieven voor de traditionele rouwauto. U kunt denken aan een uitvaartbus voor zowel de overledene als de nabestaanden. Voor het vervoer op korte afstand zijn de loopkoets en de uitvaartfiets zeer geschikt. Ook kunt u kiezen voor een crematorium of begraafplaats in de buurt, zodat belangstellenden te voet of op de fiets naar de uitvaart kunnen komen. Eerder schreven we al over het rouwvervoer.

 

Geen natuurstenen grafmonumenten

Na de begrafenis markeren we de laatste rustplek van de overledene met een grafmonument van natuursteen. Het winnen van natuursteen buiten Europa is echter in opspraak geraakt. De arbeidsomstandigheden blijken namelijk zeer slecht te zijn. Er zijn duurzame alternatieven beschikbaar, zoals een natuurlijke markering in de vorm van een boompje of bloemen. Ook kunt u kiezen voor een monument van hout. Het hout moet dan wel duurzaam geproduceerd zijn en bij voorkeur onbehandeld zijn. Verder zijn zwerfkeien een goed alternatief voor natuursteen, omdat er geen energie-intensieve processen nodig zijn voor winning en bewerking.

 

Hergebruik van grafsteen

Wilt u toch graag een monument van natuursteen laten plaatsen, dan is het mogelijk om een bestaand monument te hergebruiken. Professionals slijpen dan een dun laagje van de steen af. Daarna kunnen zij er een nieuwe tekst op zetten. Ook kan een bestaande steen met de tekst naar beneden op het graf worden gelegd.

 

Duurzame opties voor asbestemming

Na de crematie bewaren we de as van een overledene in een asbus. 30 dagen na de crematie geeft het crematorium de as wettelijk vrij. Nabestaanden kunnen dit dan ophalen en hier een bestemming aan geven. Er zijn verschillende opties: verstrooiing, de as bijzetten in een urnenwand op de begraafplaats of de urn begraven. Maar u kunt de as ook bewaren in een urn of assieraad. Wilt u de urn begraven in de grond, dan is een ‘eco-urn’ van plantaardig materiaal een goede optie. Deze urnen worden gemaakt van verschillende materialen, zoals plantenextracten, zout en hars. Nadat de urn in de aarde is geplaatst, begint het afbraakproces. Dit duurt ongeveer twee tot drie jaar. De urn vergaat dan volledig en wordt opgenomen in de natuur. Kijkt u ook op www.uitvaartwinkel.nl voor meer inspiratie op het gebied van asbestemming.

 

Weet u al wat u wilt?

Met bovenstaande tips willen we u inspiratie geven voor milieuvriendelijke uitvaartmogelijkheden. Het kan rust geven om uw uitvaartwensen te bespreken met uw naasten. Zo weten zij precies wat u graag zou willen. U kunt uw duurzame uitvaartwensen online vastleggen. Ook kunt u een afspraak maken met mij om de mogelijkheden door te nemen.  Neemt u gerust contact op. Samen kunnen wij de uitvaart zo groen en duurzaam mogelijk maken!

Reactie toevoegen