5 liedjes over vaders

Voor muzikanten is vaderliefde een geliefd onderwerp om over te schrijven. Hun nummers zijn een ode aan hun vader of gaan juist over een groot gemis. Ter gelegenheid van Vaderdag laten we u graag vijf bijzondere nummers over vaders horen. Raakt een van deze songs bij u een gevoelige snaar?

 

Stef Bos - Papa 

In eerste instantie dacht Bos veel te verschillen van zijn vader, maar gaandeweg het nummer komt hij tot de conclusie dat de appel niet ver van de boom valt. Hij schreef het liedje nadat bij zijn vader kanker werd geconstateerd. Beide mannen vonden het moeilijk om emoties met elkaar te bespreken, maar met de tekst kon hij toch duidelijk maken hoeveel hij om zijn vader geeft.

Bekijk de clip hier.

 

Eric Clapton – My father’s eyes

Zelf heeft Eric Clapton zijn vader nooit gekend en daarover schreef hij de song My Father’s Eyes. Ook wordt hierin verwezen naar Claptons zoontje Conor. Het jongetje viel op zijn vierde uit een raam naar beneden en overleed. Hierover schreef hij eerder al het prachtige en emotionele Tears in Heaven, dat ook vaak bij uitvaarten wordt gedraaid.

Bekijk de clip hier.

 

Alain Clark – Father and Friend

Soulzanger Alain Clark schreef een nummer over de relatie met zijn vader Dane, die eveneens soulzanger is. Het resultaat is een gevoelig liedje dat een grote hit werd. In dit duet draait het om een vader en zoon die veel van elkaar houden. En de vader probeert niet alleen een vader te zijn, maar ook een vriend. Dane zei later dat hij het nummer zelf niet beter had kunnen schrijven.

Bekijk de clip hier.

 

Harrie Jekkers – Papa

Zonder zijn vader had de Haagse cabaretier Harrie Jekkers misschien niet een heel andere carrière gehad. Het was namelijk zijn vader die hem aanmoedigde om door te gaan met het schrijven van liedjes en cabaret. In Papa denkt Jekkers terug aan de vader uit zijn jeugd.

Bekijk de clip hier.

 

Stromae – Papaoutai

Papaoutai is een samentrekking van het Franse Papa, où t’es? Dit betekent: Papa, waar ben je? Voor de Belgische singer-songwriter Stromae is dit een hele herkenbare situatie. Hij heeft zijn eigen vader namelijk nauwelijks gekend en maar een paar keer ontmoet, omdat deze tijdens de Rwandese genocide in 1994 om het leven is gekomen.

Bekijk de clip hier.

Reactie toevoegen