7 bijzondere films met een lach en een traan

Een film gaat niet altijd over een sprookje en heeft niet altijd een happy end. Toch zijn deze rolprenten de moeite van het kijken waard. Ze kunnen troost bieden als u een dierbare heeft verloren. Sommige speelfilms kunnen zelfs inspiratie geven voor wat u bij uw eigen uitvaart zou willen. Zo bieden ze een opening om het gesprek met elkaar aan te gaan over de dood en alles daaromheen. Wij geven u tips voor films die u gewoon gezien móet hebben.

1. Departures

Deze Japanse film verhaalt over een werkloze cellist, die ervoor kiest om als uitvaartverzorger aan de slag te gaan. Het is een beroep waar eigenlijk op neergekeken wordt. Hij verzorgt een jonge vrouw met de rituelen die in Japan gebruikelijk zijn. Dit is zo’n mooi verhaal dat wij deze hoog in de lijst noteren.

2. Hachi: A Dog’s Tale

Hachi is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Een hond komt elke dag zijn baasje ophalen van het station. Na het plotselinge overlijden van het baasje blijft de trouwe viervoeter jaren wachten bij het station. Deze speelfilm laat zien dat een huisdier ook afscheid wil nemen van zijn baasje.

3. Up

Een Disneyfilm mag in deze lijst natuurlijk niet ontbreken. Deze kinderfilm - met genoeg lagen voor volwassenen - gaat over de excentrieke Ellie en de introverte Carl, die elkaar ontmoeten elkaar in hun jeugd. Het blijkt ware liefde. Als Ellie overlijdt, raakt Carl verbitterd en eenzaam. Uiteindelijk gaat Carl hun gezamenlijke droom najagen. Een prachtige en speelse film over doorgaan na een verlies.

4. Achtste Groepers Huilen Niet

Deze jeugdfilm is gebaseerd op een van de beroemdste kinderboeken van de Benelux. Jacques Vriens, die zelf ook in de film te zien is, schrijft over een meisje uit groep acht dat te horen krijgt dat ze kanker heeft. Het gevecht en het omgaan met de ziekte, maar vooral ook als leerlingen onder elkaar, is adembenemend op het witte doek gezet. Ook is al dit een kinderfilm, volwassenen kunnen hier zeker niet met droge ogen naar kijken.

5. P.S. I Love You

Een mooi koppel bereidt in deze film hun toekomst samen voor, totdat een hersentumor hier een einde aan maakt. Holly blijft alleen achter en wordt verscheurd door verdriet. Op haar verjaardag krijgt zij post van haar overleden Gerry. Het blijkt dat hij een leven voor Holly heeft uitgestippeld nu hij er niet meer is. In totaal stuurt hij haar tien brieven. Deze film geeft een andere kijk op het rouwproces van nabestaanden.

6. The Lovely Bones

Deze dramafilm speelt zich af in de jaren 70. De 14-jarige Susie wordt vermoord en blijft achter op aarde. Zij ziet hoe haar familie omgaat met haar verlies en ziet ook dat haar moordenaar nog vrij rondloopt. Deze prachtige film laat zien hoe ieder op geheel eigen wijze omgaat met rouw, verlies en wraakgevoelens. Ook toont het dat iemand die weg lijkt te zijn, toch altijd nog over ons waakt.

7. The Bucket List

Je ontmoet iemand in het ziekenhuis die net zo ziek is als jij zelf. Dan ontstaat er vanzelf een band. In deze rolprent ontmoeten twee mannen elkaar op de ergste dag van hun leven: het blijkt dat ze ongeneeslijk ziek zijn. Samen gaan ze op pad om te doen wat ze nog willen doen en maken hun dromen waar. Tot de dood hen scheidt. Een film over het vasthouden en loslaten van het leven.

Heeft een van deze films u aan het denken gezet? En wilt u graag in gesprek gaan met een van onze uitvaartverzorgers? Dan staan wij graag voor u klaar. Neemt u gerust contact met ons op!