'Een kist in de kleur van haar mantelpakje'

Het is de eerste en meteen laatste keer dat ik haar zie. Haar zwarte mantelpakje hangt al klaar. “Dat is de kleding die ik wil dragen in de kist. En naast mijn kist, wil ik glazen vazen met witte rozen erin. Prachtig, denkt u niet? Helpt u mij om mijn uitvaartwensen waar te maken?”

Uit het nachtkastje
De man van mevrouw Van de Heuvel belt me woensdagochtend.  Zijn vrouw is ernstig ziek en wil graag haar uitvaart al bespreken. Ze pakt een notitieblokje uit haar nachtkastje. “Hier staat alles in voor mijn uitvaart.” Meneer Van de Heuvel kijkt me met betraande ogen aan. “Gisteren zijn we naar de bloemist geweest.” Hij slikt even en schraapt zijn keel. “De bloemen en vazen hebben we al uitgezocht.”

Hier staat alles in voor mijn uitvaart.”

Zwarter dan zwart
​Mevrouw Van de Heuvel wil een kist precies in de kleur van haar mantelpakje. Grafietzwart, met parelwitte bekleding vanbinnen. “Kunt u ervoor zorgen dat de kleuren echt goed zijn?” Dat beloof ik. Bij de kistenfabriek bespreek ik de kleurwensen met de directeur. Hij laat de kist grafietzwart spuiten. Tussendoor kom ik nog even kijken en maak een foto van het resultaat. Zodat mevrouw Van de Heuvel haar kist nog kan zien.

Rust aan het water
Een week later overlijdt ze. Het is prachtig weer op de dag van haar uitvaart. Alle gasten zijn in zwarte kleding gehuld. De uitvaartlocatie heeft mevrouw Van den Heuvel zelf uitgezocht. Een plek langs de rivier, tussen haar oude woonplaats en haar huidige huisje aan het water. De dochter van mevrouw Van de Heuvel komt naar me toe: “Wat fijn dat mijn moeder alles al met u besproken had. Het afscheid voelt zo persoonlijk, het past echt bij haar.”

Afscheid nemen doet ieder op zijn eigen manier. Heeft u al eens nagedacht over uw eigen uitvaart?
Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie: 0252 – 769 156. 

Reactie toevoegen