Persoonlijk en betaalbaar afscheid nemen

Afscheid nemen kan op verschillende manieren. Maar wat kost een uitvaart eigenlijk? Eén op de drie Nederlanders heeft geen idee wat een uitvaart kost, of schat de helft van de kosten lager in, stelde budgetvoorlichter Nibud onlangs vast. U kunt natuurlijk kiezen voor een grootse uitvaart op een landgoed met luxe hapjes. Maar u kunt ook gaan voor een intieme plechtigheid in uw eigen woonkamer of tuin. Wij denken hierover graag met u mee, ook over de kosten. 

 

Begraven of cremeren?

Het is een van de eerste keuzes na een overlijden, begraven of cremeren. Veel mensen leggen voor hun overlijden al vast wat zij willen. Maar in beide gevallen heeft u een grafkist nodig, of een opbaarplank met wade. Hierin is veel mogelijk. Kiest u voor een gefineerd spaanplaat of wilt u liever een massief houten kist? En in welke prijsklasse? Wilt u meer weten over een begrafenis of crematie? Neem dan contact op met een uitvaartverzorger bij u in de buurt. Zij vertellen u graag welke begrafenis of crematie mogelijkheden er zijn in uw regio.

 

Natuurbegraven steeds populairder

Er komen steeds meer natuurbegraafplaatsen. We merken dat natuurbegraven een keuze kan zijn als iemand de voorkeur heeft voor begraven, maar nabestaanden niet wil opzadelen met grafkosten en onderhoud. Bij natuurbegraven gaat het graf op in de natuur, dus er is geen onderhoud nodig. En vaak zit eeuwige grafrechten op het graf, waardoor de grafkosten niet verlengd hoeven te worden.

 

Rouwbloemen of veldboeket?

Bloemen kunnen veel meer bijdragen aan een uitvaart dan alleen een krans met lievelingsbloemen, of bloemen in de favoriete kleur van de overledene. U kunt bijvoorbeeld ook zelf een boeket plukken op een plek waar u graag met uw dierbare ging wandelen. Dat hoeft u helemaal niets te kosten. Let er wel op dat u hier bloemen mag plukken. Ook kunt u een persoonlijk element in het bloemstuk laten verwerken.

 

Koffie met cake of luxe high tea?

Na de uitvaart kunt u kiezen voor een kopje koffie of thee met een plakje cake of een broodje, maar er is met catering veel meer mogelijk. Laat een high tea verzorgen, serveer sushi of organiseer een barbecue. U kunt ook het lievelingseten of -drinken van de overledene (laten) serveren.

 

Gouden asring of verstrooien?

As kan worden bewaard in een urn, glasobject of sieraad. Dit kunt u zo duur maken als u zelf wilt. Zo zijn er vele budgetopties, maar u kunt natuurlijk ook gaan voor een gouden asring met diamant. Kiest u voor een urn, dan kunt u deze in een urnenmuur of urnengraf laten bijzetten. Hier zitten wel kosten aan verbonden. Als alternatief kunt u ook een mooie plek in uw huis of tuin vrijmaken. Op deze manier heeft u uw dierbare ook nog eens dicht bij u.

 

Livemuziek of een cd’tje?

Tijdens de uitvaart bepaalt u zelf welke muziek u wilt laten horen. Het is daarbij mogelijk een clip te laten afspelen op de schermen. Maar u kunt er ook voor kiezen om livemuziek ten gehore te laten brengen. Op deze manier komt muziek nog dichterbij. Hier hangt natuurlijk wel een prijskaartje aan. Of vraag aan muzikale (klein)kinderen, vrienden of familie of zij een stuk willen spelen of zingen. Dit kan een heel bijzonder laatste eerbetoon zijn.

 

Eén klassieke auto of een koets met zes paarden?

Ook voor het rouwvervoer zijn er vele opties. U kunt kiezen voor de klassieke rouwauto of gaan voor een specifiek merk of type wagen. Er zijn zelfs bijzondere vormen rouwvervoer. De uitvaartkoe, uitvaartcaravan of een koets met zes paarden zijn daar voorbeelden van. Wilt u hierop besparen, dan kunt u eigen vervoer overwegen.

 

Financiering?

De kosten van een uitvaart kunnen al gauw oplopen en zijn vaak hoger dan verwacht. Niet iedereen heeft op het moment dat het zo ver is, voldoende geld om een uitvaart te kunnen betalen. Met een uitvaartverzekering kunt u uw nabestaanden deze zorg uit handen nemen.

 

U bepaalt hoe uw uitvaart eruitziet. Deze wensen kunt u online vastleggen. Wij denken graag met u mee, ook over de kosten. Wilt u meer informatie? Neemt u dan gerust contact op. Wij helpen u graag verder.