Tips om te herdenken met kinderen

Het overlijden van een (groot)ouder, broertje of zusje kan veel impact hebben op een kind. Er valt niet alleen iemand weg, maar kinderen zien ook het verdriet van volwassenen om hen heen. Herdenken kan voor kinderen een prettige manier zijn om met het verlies om te gaan. Maar hoe pakt u dat dan aan? Rouwdeskundige Leoniek van der Maarel geeft tips en advies. Wanneer u nog vragen heeft, kunt u gerust contact met ons opnemen.

Verschil met volwassenen
“Kinderen verschillen echt van volwassenen als het gaat om herdenken. Een volwassene is er in zijn hoofd veel mee bezig, een kind heeft dat veel minder. Tuurlijk, hij denkt wel aan het verlies. Maar hij kan ook echt even met iets anders bezig zijn. Je moet kinderen daarom meer helpen bij het herdenken”, raadt Van der Maarel aan.

Mee naar het graf?
In haar praktijk als rouwdeskundige ziet Van der Maarel vaak dat de familie een kind meeneemt naar het graf. “Ik weet niet of dit nou dé manier is om te herdenken. Kinderen vervelen zich dan enorm. Ze moeten dan maar bij het graf staan en wachten. Als vader of moeder dan ook nog eens bij het graf staat te huilen, dan vinden ze het doorgaans moeilijk om daarmee om te gaan. Als ouder mag je natuurlijk verdriet hebben, maar voor een kind is dit vaak heel frustrerend.”

Iets te doen hebben

​Toch kan het ook voor kinderen en hun rouwverwerking wel goed zijn om naar het graf te gaan. “Je moet er alleen voor zorgen dat een kind iets te doen heeft”, adviseert Van der Maarel. “Laat ze thuis al iets maken dat je samen op het graf kunt neerleggen. Of neem iets bijzonders mee van vakantie. Zoek samen een plantje of bloemetje uit en zet dat bij het graf. Of laat ze bijvoorbeeld het graf aanharken. Een kind kan dan actief bezig zijn.”

Verlies langer geleden

Wanneer een verlies langer geleden is, kan het herdenken ook moeilijker zijn. “Je bent soms ook gewoon uitgepraat. Dan heb je al twintig keer bij de lasagne gezegd dat mama daar zo gek op was. Wat kun je dan nog zeggen? Noem dan iets waarin het kind op een ouder, broertje of zusje lijkt. Vertel bijvoorbeeld dat hij net zo goed kan voetballen als papa. Zo is iemand er toch een beetje bij. En voor kinderen is het fijn om zoiets te horen.”

Ouder teruggeven

“Of vertel hoe de andere ouder iets beleefd heeft, zoals zijn eerste dag op de middelbare school. Je kunt dan zeggen dat mama het ook heel spannend vond, maar dat ze meteen goede vriendinnen heeft gemaakt. Zo geef je als ouder de andere ouder een beetje aan je kind terug. Of je nu al verder in de tijd bent of niet, het is altijd goed om degene die je mist toch te blijven noemen en niet te vergeten.”

Heeft u hulp of advies nodig?

Om u te helpen, hebben we een aantal praktische tips opgesteld om te herdenken met kinderen. Onze uitvaartverzorgers kunnen u helpen, wanneer u vragen heeft over dit thema. Of ze kunnen u in contact brengen met een professionele rouwdeskundige. Wanneer u hulp of advies nodig heeft, kunt u gerust contact met ons opnemen. We helpen u graag.

Wilt u contact opnemen?

Reactie toevoegen