Trends in de uitvaartbranche

Ook in de uitvaart spelen trends een belangrijke rol.  Als uitvaartverzorger zie ik steeds meer dat mensen zoeken naar manieren om het unieke van de persoon en van hun afscheid zichtbaar en voelbaar te maken. Uitgangspunt is niet langer ‘wat gebruikelijk is of wat hoort’, maar ‘wat vinden wij belangrijk en wat past bij deze persoon, bij ons en in deze situatie….’.De volgende 6  trends signaleer ik steeds vaker in de keuzes die gemaakt worden.

1. Een rouwkaart naar eigen ontwerp

De traditionele dubbele rouwkaart met een zwart of grijs kader behoort al langer tot het verleden. Ik heb talloze rouwkaarten beschikbaar met afbeeldingen van bijvoorbeeld het strand, een roos, een vlinder of voetstappen in het zand. Inmiddels geven ook deze kaarten een gevoel van ‘standaard’. Ik zie dan ook steeds vaker dat mensen zelf een ontwerp maken. Een foto van de overledene, de lievelingsbloemen, de eigen tuin, het strand waar vaak gewandeld werd of bijvoorbeeld het eigen kunstwerk komen op de kaart te staan.

2 Opbaring in een 24-uurskamer in plaats van een traditionele opbaring.

Er wordt steeds vaker door  nabestaanden gekozen voor een opbaring in een 24 uurskamer bij een uitvaartcentrum.  De familie kan dan  zo vaak komen als ze willen en net zo lang blijven als ze willen. Dit kan een oplossing zijn als u thuis niet de mogelijkheid heeft  of als u uw  dierbare niet thuis wilt opbaren. U krijgt een sleutel waarmee u op elk gewenst moment in het uitvaartcentrum kunt komen. U bent de enige die toegang heeft tot de kamer. Daarom kunt u de kamer op een persoonlijke manier inrichten door er bijvoorbeeld foto’s of andere persoonlijke spullen te plaatsen. Bij de 24-uurskamer zijn alle faciliteiten aanwezig die u nodig heeft, zoals een koffiehoek en een toiletruimte.

3 Geen condoleance-bijeenkomst

Er worden steeds minder condoleance-avonden organiseren. Veel van mijn opdrachtgevers kiezen ervoor om de kist direct te sluiten. De overledene verblijft dan meestal in een mortuarium tot de dag van de uitvaart.  Als de overledene thuis of in een 24-uurs kamer is opgebaard, komen de intimi veelal langs op afspraak.  Een enkele keer wordt vlak voor de uitvaartplechtigheid gelegenheid gegeven om de overledene nog even te zien en afscheid te nemen.

4. Afscheidsbijeenkomst op een bijzondere locatie

Het theater waar moeder graag kwam, zaal in een cultureel centrum of kasteel en de eigen tuin. Dit zijn voorbeelden van plekken waar uitvaarten georganiseerd kunnen worden. Groot voordeel hiervan is dat er een eigen sfeer gecreëerd kan worden en er geen tijdsdruk is. Na de plechtigheid wordt de overledene begraven of, al dan niet begeleid door de directe familie, naar het crematorium gebracht. Daar vindt dan alleen de feitelijke crematie plaats.

5. Keuze voor een natuurbegraafplaats

De afgelopen paar jaar zijn er in het hele land natuurbegraafplaatsen opgericht. Dit zijn terreinen waar mensen begraven worden en waar de natuur haar gang mag gaan. Er zijn geen grafmonumenten, de nabestaanden krijgen niet met grafonderhoud te maken en de graven worden nooit geruimd. Door de eeuwigdurende grafrust wordt de bescherming van de natuur gewaarborgd. Mensen kiezen hiervoor om redenen van duurzaamheid, om hun liefde voor de natuur uit te drukken of omdat het idee ze aanspreekt dat de overledene opgaat in de natuur.

6. Informeel samenzijn

Na de afscheidsplechtigheid in een rijtje staan om gecondoleerd te worden is iets wat veel mensen tegen staat. Ze kiezen voor een informeel samen zijn waar gepraat, gelachen kan worden en waar soms een toast uitgebracht wordt. Met de  witte wijn  die de overledene graag dronk. De zelfgebakken appeltaart met slagroom van de schoondochter, de Franse kaas waar hij zo van hield. Of juist de traditionele koffie met cake, omdat dat juist bij oma paste.

 

Reactie toevoegen