Reactie toevoegen

Overal ter wereld wordt gerouwd en ook herinnerd. Iedere cultuur en ieder geloof heeft eigen rituelen die troost en steun bieden bij het verlies van een dierbare. Ook hebben ze zo hun eigen tradities om de herinneringen aan hun dierbare levend te houden. Maar hoe doen zij dat precies? In dit artikel leest u hier meer over. En heeft onderstaand stuk u aan het denken gezet? Dan kunt u uw uitvaartwensen online vastleggen.

 

Madagaskar: dansen met doden

In het Afrikaanse Madagaskar dansen ze met hun overleden dierbaren op speciale dansavonden. Hiervoor halen ze de lichamen van hun dierbaren uit hun crypten en wikkelen ze deze in mooie doeken. Daarna dansen ze met hen rond de tombes. Met dit uitvaartritueel laten families zien dat ze hun overleden dierbaren willen eren. Als het feest voorbij is, leggen ze de dierbaren weer netjes in hun graf tot de volgende dansavond.

 

Mexico: Fiësta de los Muertos, het dodenfeest

Op 1 en 2 november vieren de Mexicanen de dood én het leven. De overledenen en de levenden komen dan samen voor een schitterend feest. Graven worden schoongemaakt en voorzien van kleurige bloemen. Iedereen kookt het lievelingseten van hun overleden dierbare(n) en zet dit overal neer: op altaartjes thuis of op het graf zelf. Ook maakt men muziek en danst. De overledenen worden herdacht, doordat nabestaanden herinneringen ophalen. En naarmate er meer drank vloeit, is er ook ruimte voor grappen en vrolijkheid. Op Wie Troost Mij leest u meer over deze bijzondere dag.

 

China: het traditionele geestenfeest

Overal ter wereld vieren Chinezen ieder jaar het geestenfeest op de veertiende en vijftiende dag van de zevende maand. De Chinezen offeren dan wierook, fruit en papieren aan de overledenen en houden stoelen leeg voor familieleden die gestorven zijn, omdat de geesten dan een bezoekje komen brengen aan de levenden. Door papieren bootjes en lampionnen los te laten op het water, geven ze aan welke richting de overledenen op moeten gaan.

 

Israël: leggen van een steentje

Voor het Joodse geloof is de grafsteen heel belangrijk, omdat dit de plaats aangeeft waar de overledene ligt en waar nog een deel van de ziel aanwezig is. Onderdeel van het Joodse geloof is het leggen van een steentje op het graf als teken dat je deze hebt bezocht. Zo houden ze de herinneringen aan dierbaren levend. Door een steentje op de grafsteen te leggen, lever je als het ware een blijvende bijdrage aan die grafsteen. Bovendien is een steen iets wat eeuwig meegaat, in tegenstelling tot bloemen die vergaan.

 

Finland: op kerstavond naar het kerkhof

Veel Finse gezinnen gaan op kerstavond tegen zonsondergang naar het kerkhof, waar een dienst is voor alle overledenen. Ook versieren de Finnen dan de graven van hun dierbaren met kaarsjes, bloemenkransen of dennentakken. Het kerkhof toont dan duizenden kaarsjes die de sneeuw oplichten.

 

Indonesië: een overleden dierbare steeds opnieuw aankleden

Een stam op het Indonesische eiland Sulawesi graaft iedere drie jaar overleden familieleden op. Ze wassen ze en trekken ze schone, nieuwe kleren aan. Vervolgens gaat iedereen met ze op de foto. Dit ritueel wordt ook wel Ma’nene genoemd en betekent zoiets als ‘de ceremonie voor de schone lichamen’. Met dit eeuwenoude ritueel laten de eilandbewoners zien dat ze hun voorouders en familie liefhebben en respecteren. Daarom zorgen ze ook voor nieuwe uitvaartkisten, zodat de lichamen minder snel vergaan.

 

Wat doet u om een dierbare te herinneren?

Ook in ons land zijn er diverse manieren om een dierbare overleden te herdenken. We geven u graag inspiratie en informatie. En heeft dit artikel u aan het denken gezet over uw eigen uitvaart? Neemt u dan gerust contact op met ons. We kunnen vrijblijvend met u in gesprek gaan. Of legt u uw uitvaartwensen online vast.

 

Leg uw uitvaartwensen online vast