Contact

Monuta Herten

Natronchemieweg 2
6049 CN
Herten

Veelgestelde vragen

Wat doet een uitvaartverzorger precies?

Een uitvaartverzorger regelt en verzorgt de complete uitvaart. Daarnaast adviseert hij of zij de nabestaanden bij de vele beslissingen die zij in een relatief korte periode moeten nemen. De uitvaartverzorger vormt samen met de andere medewerkers van het uitvaartcentrum een team. Zij zorgen ervoor dat een uitvaart perfect en volgens de wensen van de overledene en de nabestaanden verloopt.

Wat moet ik doen als iemand overlijdt?

In eerste instantie belt u met de huisartsenpost, deze kunt u dag en nacht bereiken. De huisarts komt zo snel mogelijk om de dood vast te stellen en maakt een officiële verklaring van overlijden. Deze verklaring heeft u nodig om aangifte van overlijden te doen bij de burgerlijke stand. Vervolgens kunt u de naaste familie op de hoogte stellen.

Nadat u dit heeft gedaan, belt u een uitvaartverzorger. Voor het melden van een overlijden kunt u dag en nacht bij ons terecht via telefoonnummer 0475 - 46 81 50. In overleg met u regelen en verzorgen wij de uitvaart, geheel volgens uw wensen en die van uw overleden dierbare.

 

Welke bestemming kan ik aan de as geven?

U kunt de as bewaren of verstrooien. Kiest u voor bewaren, dan kunnen de asresten bijvoorbeeld in een sierurn in het columbarium van het crematorium worden bijgezet. Een columbarium is een muur met verschillende nissen waar urnen instaan. Een andere mogelijkheid is om de urn in een klein graf te plaatsen op een begraafplaats. Maar u mag de urn ook mee naar huis nemen en daar bewaren. Een andere mogelijkheid is een gedeelte van de as bewaren in speciaal daarvoor ontworpen sieraden. Op www.uitvaartwinkel.nl vindt u een ruim assortiment urnen, assieraden en gedenkartikelen.

Kiest u voor het verstrooien van de as, dan kunt u dit (laten) doen op een speciaal daarvoor bestemd veld bij het crematorium. Er zijn ook speciale boottochten en vluchten voor het verstrooien van de as. 

Moet je direct beslissen wat er met de as gebeurt?

Nee, dat hoeft u niet meteen te beslissen. Volgens de wet moet de as minimaal een maand in het crematorium blijven. Hier wordt de as bewaard in een asbus in de algemene nis. Deze is niet toegankelijk voor publiek. De wettelijke termijn van een maand geeft u de tijd om een goede keuze te maken voor de definitieve bestemming van de as.

Mogen sieraden tijdens de crematie om blijven?

U mag zelf kiezen wat er met de sieraden gebeurt. U mag ze bewaren als herinnering, maar u kunt ze ook omlaten bij de overledene. In dat laatste geval gaan ze mee in de crematieoven. De edelmetaalresten die overblijven na de crematie worden verzameld en verkocht. De opbrengst, jaarlijks een groot bedrag, gaat naar een aantal goede doelen. Alle crematoria in Nederland doen hieraan mee.

Is live-muziek tijdens een uitvaart toegestaan?

U kunt tijdens een plechtigheid bij Monuta Schuren kiezen voor live muziek. Hierbij is veel mogelijk: van een koor dat ‘Avé Maria’ zingt in een kerk of een plaatselijke band die optreedt bij het afscheid van een fan. Het is zelfs mogelijk om speciaal voor of over de overledene een nummer te laten schrijven. Uiteraard kunt u ook kiezen voor muziek van een cd.

Wilt u hulp bij de keuze voor muziek? Op www.monuta.nl/muziek vindt u inspiratie en voorbeelden.

 

Hoe vaak mag ik de overledene in het uitvaartcentrum bezoeken?

Monuta Schuren beschikt over een zogeheten 24-uurs-systeem. Nabestaanden krijgen dan een sleutel van de rouwkamer zodat ze op hun eigen manier afscheid kunnen nemen van hun dierbare.

Ook beschikken wij over een opbaarkamer zonder een sleutelsysteem. Is uw overleden dierbare opgebaard in een opbaarkamer zonder sleutelsysteem? Dan kunt u hem of haar over het algemeen​ bezoeken op afspraak. Een telefoontje is dan voldoende om een afspraak te maken.

Mag ik de overledene zelf verzorgen?

U mag de overledene zelf, of samen met de uitvaartverzorger, wassen en kleden. Samen met een aantal andere handelingen noemen we dit de laatste verzorging. U kunt er ook bij aanwezig zijn en alleen toekijken. Het zelf verzorgen van de overledene kan steun bieden in het rouwverwerkingsproces. In bepaalde culturen is het heel gebruikelijk dat nabestaanden de overledene zelf de laatste verzorging geven.