Contact

Veelgestelde vragen

Mogen nabestaanden zelf de kist laten zakken?

Over het algemeen gebeurt het laten zakken van de kist op een begrafenis automatisch, maar dit kan ook door de nabestaanden worden gedaan. Soms kiezen de nabestaanden ervoor om de kist met touwen te laten dalen en dat kan de familie zelf doen.

Mag ik de overledene zelf de laatste verzorging geven?

Ja, u mag de overledene zelf, of samen met de uitvaartverzorger, wassen en aankleden. Samen met een aantal andere handelingen heet dit de laatste verzorging. U kunt er ook bij aanwezig zijn en alleen maar toekijken. Het zelf verzorgen van de overledene kan steun bieden in het rouwverwerkingsproces. In bepaalde culturen is het heel gebruikelijk dat nabestaanden de overledene zelf de laatste verzorging geven.

Wat moet ik doen als iemand overlijdt?

In eerste instantie belt u dan de huisarts. Het maakt niet uit op welk tijdstip, u kunt hem of haar altijd bellen. De huisarts komt zo snel mogelijk om de dood vast te stellen en maakt een officiële verklaring van overlijden. Deze verklaring heeft u nodig om aangifte van overlijden te doen bij de burgerlijke stand. Vervolgens kunt u de naaste familie op de hoogte stellen. Heeft dat ook gedaan, dan belt u een uitvaartverzorger. Voor het melden van een sterfgeval is Monuta dag en nacht bereikbaar via telefoonnummer 0318-414620. In overleg met u regelen en verzorgen wij de uitvaart zoals u dat wilt.

Wat moet ik allemaal regelen nadat iemand is overleden?

Na een overlijden moet u veel regelen. Want na een overlijden verandert er vaak veel in bijvoorbeeld bankzaken, verzekeringen of uitkeringen. Het Nazorgboek van Monuta helpt u bij het regelen van deze zaken. Nabestaanden krijgen dit boek van de uitvaartverzorger. Daarnaast heeft Monuta de Opzegdienst, waarmee u het overlijden in één keer doorgeeft aan duizenden instanties. En als u er even niet meer uitkomt kun u terecht bij onze Nazorgservice. Onze medewerkers helpen u met praktische vragen, maar ook met vragen over het verwerken van uw verlies. U kunt de Nazorgservice bereiken via telefoonnummer (055) 527 42 56 of stuur een e-mail naar nazorg@monuta.nl.

Bestaat er speciale uitvaartmuziek?

Ja, er is muziek die vaak tijdens uitvaarten wordt gedraaid. Maar u kunt natuurlijk ook zelf de muziek voor uw uitvaart kiezen. Ga uit van wat u mooi vindt. Regelt u de uitvaart van een dierbare, dan kunt u bedenken wat hij of zij mooi vond. Zo maakt u de uitvaart persoonlijk en passend bij de persoon die is overleden. In Monuta uitvaartontwerp op deze website kun u uw favoriete muziek opzoeken en als uitvaartwens opslaan.

Is een crematie duurder dan een begrafenis?

De kosten van zowel een begrafenis als een crematie hangen sterk af van uw uitvaartwensen. Over het algemeen is cremeren niet duurder dan begraven. De kosten van een crematie bestaan uit het basistarief en de gekozen aanvullende diensten. Een begrafenis kan duurder uitvallen, omdat u te maken krijgt met grafkosten. Deze verschillen sterk per gemeente en kunnen oplopen tot duizenden euro’s. Daarnaast komen er bij een begrafenis nog kosten bij voor een grafmonument.

Mogen sieraden tijdens de crematie om blijven?

U mag zelf kiezen wat er met de sieraden gebeurt bij een crematie. Misschien wilt u ze bewaren als herinnering aan de overledene. Laat u de sieraden om bij de overledene, dan gaan deze mee in de crematieoven. De edelmetaalresten die overblijven na de crematie worden verzameld en verkocht. De opbrengst, jaarlijks een groot bedrag, gaat naar een aantal goede doelen. Alle crematoria in Nederland doen hieraan mee.

Moet je direct beslissen wat er met de as gebeurt?

Nee, dat hoeft u niet meteen te beslissen. Volgens de wet moet de as minimaal een maand in het crematorium blijven. Hier wordt de as bewaard in een askoker in de algemene nis. Deze is niet open voor publiek. Door de wettelijke termijn heeft u voldoende tijd om een goede keuze te maken voor de definitieve bestemming van de as.

Welke bestemming kan ik aan de as geven?

U kunt de as bewaren of verstrooien. Kiest u voor bewaren, dan kunnen de asresten in een sierurn in het columbarium van het crematorium worden bijgezet. Een columbarium is een muur met verschillende nissen waar urnen instaan. Een andere mogelijkheid is om de urn in een klein graf te plaatsen op een begraafplaats. Maar u mag de urn ook mee naar huis nemen en daar bewaren.

Kiest u voor het verstrooien van de as, dan kunt u dit (laten) doen op een speciaal daarvoor bestemd veld bij het crematorium. Er zijn ook speciale boottochten en vluchten voor het verstrooien van de as. Een andere mogelijkheid is een gedeelte van de as bewaren in speciaal daarvoor ontworpen sieraden. Wilt u meer weten? Lees meer over asbestemming.

Wat zijn de kenmerken van een eigen graf?

Een eigen graf mag gedeeld worden met meerdere familieleden of andere dierbaren. U huurt of koopt het graf voor een periode van minimaal twintig jaar. De nabestaanden kunnen die termijn, in de meeste gevallen, tegen betaling verlengen. Een graf met eeuwigdurend recht is in Nederland nauwelijks nog mogelijk.

- Op een eigen graf kunt u een grafmonument naar keuze plaatsen, maar deze moet wel voldoen aan de regels die op de begraafplaats gelden. Deze regels staan in een verordening die u gratis bij de gemeente kunt opvragen.

- De kosten van een eigen graf verschillen sterk in Nederland, de prijzen lopen uiteen van honderden tot duizenden euro’s. Bovendien stijgen de kosten jaarlijks.

Mag ik elk monument op het graf zetten?

Bij een algemeen graf zijn de mogelijkheden voor het plaatsen van een eigen grafsteen erg klein. Bij een eigen graf zijn er meer mogelijkheden, maar de regels zijn op elke begraafplaats verschillend. Elke gemeente heeft de eisen voor bijvoorbeeld het materiaal en de maximale afmetingen in een verordening staan. Deze kunt u gratis bij de gemeente opvragen.
Bij een plaatselijke steenhouwerij kunt u voorbeelden bekijken van verschillende vormen, materialen en teksten. Een grafmonument kost al snel een paar duizend euro.

Wat is een algemeen graf?

In een algemeen graf komen meerdere personen te liggen die geen band met elkaar hebben. De begraafplaats bepaalt welke personen in welk graf komen te liggen. In de meeste gevallen is het niet mogelijk om een algemeen graf te verlengen, omdat deze na tien jaar wordt geruimd. Omdat er verschillende personen in hetzelfde graf liggen, zijn de mogelijkheden voor het plaatsen van een eigen grafsteen erg klein. Daarnaast gelden er vaak strenge regels voor het eventueel plaatsen van een eigen grafsteen.