Begrafenis regelen

Wie wil dat wij een begrafenis regelen in de gemeente Raalte of Olst-Wijhe, wil vaak ook een afscheidsdienst in een kerk. Dat hoeft niet per se. Een voorganger kan ook naar een uitvaartcentrum of crematorium komen. Wanneer u bijvoorbeeld kiest voor een afscheid in de aula van uitvaartcentrum Pleegste, dan kunt u daarna naar de naastgelegen begraafplaats lopen. In de omgeving van Raalte en Olst-Wijhe zijn een aantal algemene begraafplaatsen, maar er zijn ook bijzondere begraafplaatsen. Wanneer u meer wilt weten over de verschillen en de mogelijkheden van een bepaalde begraafplaats, kunnen wij u hier uiteraard meer over vertellen.

Algemene begraafplaatsen in Raalte en Olst-Wijhe

Zowel de gemeente Raalte als de gemeente Olst-Wijhe heeft ieder drie algemene begraafplaatsen. Hier kan in principe iedereen een begrafenis krijgen. Dit zijn:

 • Gemeentelijke begraafplaats in Den Nul;
 • Begraafplaats Heino in Heino;
 • Begraafplaats Pleegste in Raalte;
 • Oude gemeentelijke begraafplaats in Olst;
 • Begraafplaats Westdorp in Raalte;
 • Gemeentelijke begraafplaats Rust Zacht in Wijhe.

Bijzondere begraafplaatsen in Raalte en Olst-Wijhe

De gemeenten Raalte en Olst-Wijhe tellen relatief veel bijzondere begraafplaatsen en kerkhoven. Deze zijn verbonden aan een kerkelijke instelling en liggen vaak vlak bij een kerk. En in Boerhaar en Boskamp zijn ze verbonden aan de Rooms-Katholieke Kerk. In Raalte is de begraafplaats bij de Basiliek van de Heilige Kruisverheffing een bekend voorbeeld. Voor bijzondere begraafplaatsen kunnen afwijkende regels gelden. Zo wil men op de begraafplaats in Nieuw-Heeten rust creëren en is hier maar één soort grafsteen toegestaan.

 

Na het overlijden van mijn moeder, kwamen wij in contact met Bert Holtmaat. Dankzij Bert en Marian hebben wij op een mooie en fijne manier afscheid kunnen nemen. Er valt zoveel te regelen en dan geeft het een rustig gevoel dat Bert altijd telefonisch bereikbaar was. Ook stond Bert open voor onze eigen ideeën betreft de uitvaart. Dit alles helpt zeker mee bij de verwerking. Bert & Marian bedankt! – Melissa

Natuurbegraven op een natuurbegraafplaats

Tegenwoordig kiezen steeds meer mensen voor een begrafenis op een natuurbegraafplaats, bijvoorbeeld in het bos, op de heide of vlak bij en beekje. Een plek op een natuurbegraafplaats koopt u voor eeuwig af. Onderhoud is niet nodig, want u het plaatsen van een grafsteen is niet toegestaan. Wel kunt u met behulp van gps de exacte locatie altijd terugvinden. De gemeenten Raalte en Olst-Wijhe hebben nog geen natuurbegraafplaats. Spreekt deze manier van begraven u wel aan, dan vertellen we u graag meer over de mogelijkheden. Een natuurbegraafplaats die relatief dicht in de buurt ligt, is Heidepol in Arnhem of Hillig Meer in Eext (bij Assen). Hier kunnen we op verzoek een begrafenis verzorgen.

Catering na de dienst

Na de afscheidsviering en de begrafenis komen de gasten vaak nog bij elkaar om na te praten en/of te condoleren. Dit kan op bijna iedere plek in de gemeenten Raalte of Olst-Wijhe plaatsvinden. Bijvoorbeeld in een café of restaurant vlak bij de kerk. Of op een plek die geliefd was bij uw dierbare. Zo kunt u in Raalte denken aan Hotel de Zwaan of Bar & Brasserie Zwakenberg. Na de begrafenis mag de Sallandse gemoedelijkheid naar voren komen. Wij denken graag met u mee om een begrafenis te regelen met een persoonlijke tint, die rechtdoet aan het leven van uw dierbare.

 

We hebben vanaf het eerste contact een zeer goede begeleiding gehad. Er was eigenlijk alles mee te overleggen en er was sprake van een zeer persoonlijke benadering. Alle lof en respect voor Bert en Marian Holtmaat! – H. Langkamp

Wat zijn de kosten van een begrafenis?

We vinden het belangrijk dat u vooraf weet wat de kosten voor een begrafenis zijn. Zo komt u niet voor vervelende verrassingen te staan. Onderdeel van onze uitvaartverzorging is dan ook dat u een begroting van ons ontvangt. Deze is voor een begrafenis hoger dan voor een crematie. Bij een begrafenis moet u namelijk rekening houden met kosten voor grafrechten een grafsteen.

Grafkosten per gemeente

De kosten voor een begrafenis kunnen per gemeente verschillen. Dit komt doordat elke gemeente een ander bedrag berekent voor de grafkosten. In de grafkostenmeter kunt u per gemeente opzoeken wat de grafkosten zijn.

Algemeen of particulier graf

Vrijwel iedereen in de gemeenten Raalte en Olst-Wijhe kiest voor een particulier graf. U kunt deze vaak voor één of twee personen huren. De grafrechten koopt u voor een bepaald periode af en u mag dit verlengen. Bij een algemeen graf betaalt u geen grafrechten, maar heeft u ook geen zeggenschap over wie hier begraven mag worden. Bovendien wordt een algemeen graf na een vaste periode (vaak tien of vijftien jaar) geruimd en mag u hier doorgaans geen bloemen of grafmonument plaatsen. Een algemeen graf is dus een voordelige optie, maar biedt ook weinig mogelijkheden.

Wij zijn er voor u

Wanneer u een begrafenis moet regelen in de gemeente Raalte of Olst-Wijhe, merkt u dat hier veel bij komt kijken. Wij nemen u graag de praktische zaken uit handen. Dan kunt u in alle rust afscheid nemen. Bel gerust voor vrijblijvend meer informatie naar 0572 – 35 26 27 of 06 – 20 44 40 74.

 

Neem contact op om een begrafenis te regelen

Waarom Monuta Holtmaat?

 • Betrokken en inlevend
 • Ontzorgen is mijn passie
 • Voor een persoonlijke uitvaart
 • In stijl bij iedere uitvaart
 • Afscheid met een goed gevoel

Werkgebied

Wij zijn werkzaam in de gemeenten Raalte en Olst-Wijhe en plaatsen die hierbij horen: Heino, Heeten, Mariënheem, Luttenberg, Broekland, Nieuw-Heeten, Liederholthuis, Wesepe, Boskamp, Boerhaar, Welsum, Den Nul, Eikelhof, Elshof, Marle, Middel en Herxen.