“Andere koek dan cake”

Jolande de Kruyf is 49 jaar en woont samen met zoon Teun (15), dochter Sam (18) en kindervriend Kace in Nuenen. Na 15 jaar als freelance TV Producer haar passie te hebben nagestreefd, geeft zij

sinds 3,5 jaar wat meer kleur aan de uitvaartbranche.


Ontfermen over families

Als uitvaartverzorger richt zij niet alleen haar aandacht op de overledene zelf en diens uitvaart maar lijkt juist haar onderscheidende manier, waarop zij zich ontfermt over de achterblijvende families en (klein)kinderen tijdens zo’n beladen uitvaartweek het echte verschil te maken, ten opzichte van de manier van uitvaartieren, zoals we dat wellicht gewend zijn.

De dood bespreekbaar maken

De dood is voor velen redelijk onbekend terrein (gelukkig maar) en staat daarnaast en wellicht ook daardoor nog steeds bol van taboes, clichés en mysteries die vaak niet terecht zijn. Door mijn ervaringen te delen en vragen of onduidelijkheden op te helderen probeer ik de dood wat levendiger te maken. Tastbaarder. Of wat dichterbij de mensen die er mee geconfronteerd (gaan) worden, zodat het wellicht iets bijdraagt aan de verwerking van het verlies, vooral ook na een uitvaart.

Wegwijs in deze onbekende wereld

Mensen juist dan hartelijk en gastvrij bij de hand kunnen nemen en ze wegwijs maken in deze voor hen onbekende wereld en beladen tijd, blijkt van toegevoegde meerwaarde tijdens het plotseling moeten vormgeven van een afscheid, en de daarbij gepaard gaande emoties.

Alles is bespreekbaar

Een niet alledaags beroep én gespreksonderwerp waar liever niet over wordt gepraat, maar waar juist wel heel veel vragen over zijn. En misverstanden. Jolande wil de dood meer bespreekbaar

maken. Verhelderen. De aangewezen persoon dus om de komende weken een aantal brandende vragen aan (de kaak) te stellen over dit bijzondere vak.

Heb jij een vraag voor mij?

Ik nodig iedereen graag uit zijn/haar vraag aan mij te stellen. Mail deze naar: Jdekruyf@monuta.nl en ik ga enthousiast en nieuwsgierig op zoek voor je naar het antwoord. Geen vraag is te gek of vreemd, stom of raar.

Zelfs niet als je vraag zou zijn om een keertje mee te willen rijden met een rouwauto of een kijkje zou willen nemen bij een crematorium.