Monuta Jolande de Kruyf ontvangt certificaat Samen dementievriendelijk

Monuta Jolande de Kruyf heeft als één van de eerste hier in de regio, het certificaat Samen Dementievriendelijk ontvangen. Hiermee is zij getraind om mensen met dementie nog beter te begeleiden. Dementie treft in Nederland één op de vijf mensen, bij vrouwen zelfs één op de drie (bron: CBS). Hierdoor krijgen bij een overlijden uitvaartondernemers steeds vaker te maken met een achtergebleven partner of andere nabestaande die aan dementie lijdt.

Jolande de Kruyf wil tijdens alle contactmomenten haar families en gasten respectvol te woord staan, dus ook mensen met dementie. Wanneer bijvoorbeeld een partner van iemand die dementie heeft overlijdt, kan het lastig zijn om aan de achterblijvende partner uit te leggen wat er is gebeurd. “Communiceren met mensen met dementie vraagt om een hele andere aanpak”, legt Jolande de Kruyf uit. “Er ontstaan namelijk vaak vragen en twijfels bij de familie. Is het verstandig de achtergebleven vader, moeder, tante of oom bij de uitvaart te betrekken? Hoe praat je er met hen over? En kunnen ze de emoties wel aan?

“Daarom heb ik de training Samen Dementievriendelijk gevolgd. Naast mijn werkervaring met dementerende ouderen die ik opdeed op een PG-afdeling van een zorgcentrum, kan ik dankzij deze training families ook rondom een afscheid extra goed en op maat adviseren wat ze kunnen doen zodat hun naasten met dementie niet nog verder in verwarring raken.”

Door de training leerde ik signalen van dementie herkennen. Daarnaast ben ik me bewust van hoe iemand kan reageren en heb ik veel tips en tricks hoe familieleden zelf hiermee om kunnen gaan. Ik houd hierdoor een extra oogje in het zeil en reik (vaak verrassende) mogelijkheden aan om deze kwetsbare doelgroep ook een waardig aandeel te geven tijdens een afscheid, hoe groot of klein dat ook mag of kan zijn. Dit draagt bij aan een afscheid met een goed gevoel voor iedereen.

Samenwerking met Alzheimer Nederland

De training Samen Dementievriendelijk is opgezet door Alzheimer Nederland in samenwerking met Monuta.