Inspiratie om een dierbare te herdenken

Wanneer we een dierbare verliezen, missen we hem of haar. Na verloop van tijd maakt het gemis plaats voor het ophalen en delen van mooie momenten. Er zijn verschillende manieren waarop u een overleden dierbare kunt herinneren. Dit is vaak heel persoonlijk. Op deze pagina vindt u inspiratie en ideeën over wat u kunt doen om uw overleden dierbare en mooie momenten te herinneren.

Plaats een ster aan de Sterrenhemel
Sommige mensen geloven dat een overleden dierbare voortleeft als een ster aan de hemel. Dat is een mooie gedachte, die troost en kracht kan bieden tijdens een moeilijke periode.  Met de Sterrenhemel bieden wij u een plek om een herinnering aan uw dierbare te maken. U kunt zelf een ster maken die aan de online Sterrenhemel wordt geplaatst. 

Bezoek uw overleden dierbare of een andere bijzondere plek
Het graf van uw overleden dierbare kan een plaats zijn die u graag wilt bezoeken. Het is een plek waar u dicht bij hem of haar bent. U kunt ook teruggaan naar de plek waar de as verstrooid is. Een andere optie is om een plek te bezoeken waar u fijne herinneringen aan heeft, zoals een restaurant of park.

In 2010 overleed Roy op 28-jarige leeftijd aan de gevolgen van een vreselijke ziekte. Hij was dé gangmaker binnen onze vriendengroep. Zeker op het jaarlijkse, vier dagen durende, traditionele schuttersfeest in ons dorp. Dit was voor hem hét feest van het jaar. Met als hoogtepunt de maandag. Dan begint het feest voor ons al ’s morgens om 8.00 uur met een barbecue. Sinds zijn overlijden ga ik op deze maandag voordat het feest begint naar zijn urn en steek ik hier een kaarsje aan. In nagedachtenis aan hem, zijn leven en zijn passie voor dit feest. - Berry

Maak iets af waar uw dierbare mee bezig was
U kunt heel symbolisch iets afmaken, waar uw overleden dierbare mee bezig was. Denk hierbij aan het opknappen van de zolder of tuin. Uw dierbare was hiermee begonnen en u mag dit voor hem of haar afmaken. Een andere mogelijkheid is om een wens van de bucketlist van uw overleden dierbare vervullen. 

Maak van kleding een mooi herinneringsvoorwerp
Als nabestaande heeft u misschien de kleding van uw dierbare bewaard. Kledingstukken kunnen een sterke herinnering oproepen aan uw dierbare en vormen hiermee een mooie basis voor een herinneringsvoorwerp zoals een lappendeken of quilt. U kunt vierkantjes van gelijke grootte knippen van de kleding en naai ze aan elkaar. Op die manier ontstaat een lappendeken van kleren die uw dierbare mooi vond en graag aan had. 

Een blijvende herinnering met een tatoeage 
Sommige nabestaanden geven hun overleden dierbare letterlijk een mooie plekje door een tatoeage voor hem of haar te laten zetten. Zo is een overleden dierbare symbolisch altijd bij u.

Ik zet elke week wel een paar tatoeages als eerbetoon. Soms zijn het hartjes, sterretjes of vlinders. Het kan ook juist iets heel persoonlijks zijn: een karakteristieke bril bijvoorbeeld of een pijp, omdat iemand dat graag rookte. Teksten in het handschrift van hun dierbare zie je ook vaak. Daarnaast zet ik ook regelmatig namen en portretten. Dit soort tatoeages kunnen helpen bij de rouwverwerking. Zelf heb ik er ook eentje trouwens. Het is een pot hutspot als eerbetoon aan mijn moeder, omdat ze dat zo lekker kon maken.” – tattoo artist Tim

Wat heeft u nog willen zeggen? Schrijf het op in een brief
Misschien zijn er nog dingen die u graag wilt zeggen tegen uw overleden dierbare. Het kan helpen om dat op te schrijven in een brief. Hierin kunt u ook mooie momenten aan bod laten komen. U kunt de brief daarna bewaren, maar ook symbolisch oplaten met een wensballon.

Helemaal van deze tijd: herinneringen ophalen via WhatsApp
Samen met andere familieleden en vrienden is het misschien fijn om een WhatsAppgroep op te richten ter ere van uw overleden dierbare. Dat is vooral handig als u niet bij elkaar in de buurt woont. Ook is het een toegankelijk medium. Wanneer u een herinnering heeft, deelt u die snel en gemakkelijk met elkaar.

Haal herinneringen op door samen iets te doen, zoals foto’s bekijken
Wanneer u een dierbare verliest, bent u niet de enige met verdriet. Deel uw verdriet en spreek met anderen af om fijne herinneringen op te halen. Ga iets doen, bijvoorbeeld iets wat u altijd al deed met uw overleden dierbare of wat hij of zij fijn vond. Daardoor voelt u zich al snel meer verbonden met elkaar en degene die u mist. U kunt ook samen foto’s bekijken. Ook voor kinderen is dit een mooi moment om een overleden dierbare te herinneren.

Toen mijn opa en oma nog leefden, gingen we ieder jaar met de hele familie een weekendje weg. Ook al zijn ze nu allebei overleden, toch gaan we nog steeds ieder jaar met elkaar er even tussenuit. En steevast komen ook de herinneringen aan mijn opa en oma aan bod. Ik vind het mooi dat we deze traditie, die zij ooit begonnen zijn, samen voortzetten. – Joost

Doe iets wat uw dierbare mooi of fijn vond
Door iets te doen wat uw overleden dierbare fijn of mooi vond, bent u weer even heel dicht bij degene die u mist. Lees bijvoorbeeld zijn of haar lievelingsboek, draag zijn of haar lievelingsgeurtje of zet zijn of haar lievelingsmuziek op. U kunt ook het lievelingseten van uw dierbare koken. Wanneer u het maal samen opeet, is dit een mooie gelegenheid om herinneringen op te halen en te delen. Andere culturen doen dit ook, in Mexico bijvoorbeeld koken ze op het Fiësta de los Muertos het lievelingsmaal van de overledene.

Richt een speciaal ‘herdenkingshoekje’ in huis in
Wat veel nabestaanden vaak fijn vinden, is een speciaal ‘herdenkingshoekje’ in huis. U kunt bijvoorbeeld een tafeltje inrichten met foto’s en bijzondere voorwerpen, zoals een herinneringsproduct. Hier kunt u ook een kaarsje branden of een bloemetje neerzetten. Wanneer u even bij uw overleden dierbare wilt zijn, is het wellicht fijn om in dit hoekje te gaan zitten. 

Mijn opa heeft een tafeltje naast zijn televisie staan met daarop foto’s van mijn oma. Ook zet hij hier een kaarsje neer dat hij vaak brandt. Als we bloemen voor hem meenemen, dan zet hij die ook altijd hier neer. Het is zijn herdenkingshoekje voor mijn oma. - José