Actueel

Wat te doen bij overlijden in het buitenland?

Wanneer een dierbare overlijdt staat uw wereld even stil. Helemaal als dat plotseling tijdens de vakantie gebeurt. Toch moet er in korte tijd veel geregeld worden. In bijna alle gevallen moet uw overleden dierbare dan teruggebracht worden naar Nederland. Andersom komt ook vaak voor: dat een overleden dierbare teruggebracht moet worden naar het thuisland. Weet u wat u als eerste moet doen bij een overlijden in het buitenland? Wij zetten het graag voor u op een rijtje.

Worstenbroodjes en Krentenwegge

Afscheid nemen kan op verschillende manieren. In Nederland mag en kan veel. Nabestaanden kiezen daarom steeds vaker voor persoonlijker afscheid. Kiest u bijvoorbeeld voor een thuisopbaring of in het uitvaartcentrum? En wordt het koffie met cake of een luxe high tea? Persoonlijke voorkeuren zorgen ervoor dat elk afscheid uniek is. Maar hoe bepalend zijn regionale gebruiken voor het afscheid?

5 manieren om te besparen op grafkosten

Vergelijken van grafkosten is niet het eerste waar u aan denkt wanneer een dierbare overleden is. Toch kan dit de moeite waard zijn. De grafkosten en onderhoudskosten voor een graf verschillen sterk per gemeente. Daarover kunt u alles lezen in het grafkostenonderzoek van Monuta. Ook hebben we een aantal bespaartips voor u op een rij gezet.

Kerkelijke begraafplaatsen goedkoper

Uitvaartverzorger Dirk Hofman ontvangt eerste Nationaal Vakdiploma Uitvaartzorg

Op 7 maart 2018 ontvingen vijfentwintig kandidaten van uitvaartorganisatie Monuta het diploma van het Nationaal Vak examen Uitvaartzorg (NaVU). Het is de eerste keer dat dit diploma werd uitgereikt door de NaVU voor nieuwe uitvaartverzorgers. Ook Dirk Hofman van Monuta Leiden mocht dit diploma deze dag in ontvangst nemen.

Je zal hem zien in je gedachten

Regelmatig vertellen medewerkers van Monuta over de dingen die zij meemaken in hun bijzondere werkomgeving.

“Waar is Tom?” Mevrouw Pieters keek bezorgd om haar 6-jarige zoontje. Ik ging buiten kijken en zag dat de jongen weer naar het graf was gegaan. Hij zat op zijn knieën voor het graf van zijn vader. Ik ging naast hem zitten. Droevig keek hij op en begon vragen te stellen. “Waarom gaat de kist niet naar beneden? Waarom kan ik mijn vader niet meer zien? Mag ik een bloemetje hebben?”

Rouwen tijdens de feestdagen

De feestdagen staan weer voor de deur. Het is dé maand waarin veel mensen samenzijn met familie en vrienden. Maar niet voor iedereen is het een maand vol vreugde en gezelligheid. Het gemis van een overleden dierbare kan de feestdagen extra lastig maken. In dit artikel leest u vijf tips om deze donkere dagen goed door te komen.

Maak het bespreekbaar

Regelmatig vertellen medewerkers van Monuta over de dingen die zij meemaken in hun bijzondere werkomgeving.

Tegenwoordig lijkt alles bespreekbaar. Toch vertelde de tante van een vriendin mij laatst: “Mijn man en ik bespreken alles met elkaar. Behalve ons afscheid… We staan er niet bij stil dat het leven opeens kan ophouden.”

Veel belangstelling voor Advies- en Taxatiedag Monuta Van der Luit

Leiden – Meer dan 200 bezoekers bezochten afgelopen zaterdag 4 november de gratis Advies- en Taxatiedag bij Monuta Van der Luit. De taxateurs voerden 60 taxaties uit: vazen, klokken, serviesgoed, maar ook postzegels en munten en schilderijen werden beoordeeld. Er werd geen Rembrandt of van Gogh ontdekt, maar er waren wel bijzondere items zoals een oerlelijke pendule die de omschrijving kitsch niet misstaat. Maar in deze zeker wel waarde heeft.

Kom erachter of u een Van Gogh heeft

Monuta uitvaartverzorgers krijgen in gesprekken met nabestaanden regelmatig vragen over nalatenschap. Daarom besloten we samen met Goudwisselkantoor Advies- en Taxatiedagen ‘Tussen nu en nalatenschap’ door heel Nederland te organiseren. Iedereen kan kosteloos erfstukken laten taxeren of in gesprek gaan met een notaris of uitvaartverzorger.

5 meest bijzondere vondsten

De taxateurs kwamen een aantal erg bijzondere objecten tegen. Bekijk de 5 meest  bijzonderste vondsten.