Leiden viert Leidens Ontzet | 3 oktober

Als coördinator word ik vaak de ‘spin in het web’ genoemd. Volgens de Grote Van Dale is Een spin in het web vooral iemand die vanuit een 'strategische' positie alles overziet, goed kijkt en luistert, en snel reageert op ontwikkelingen.

Veelzijdig

Veel van mijn werk is achter de schermen en, niet direct zichtbaar. Ik beantwoord de telefoon, zorg dat de meldingen van overlijden worden verwerkt en dat de families kunnen afspreken met een uitvaartverzorger. Ik zorg dat de tijden worden afgesproken, dat plechtigheden kunnen plaatsvinden en dat het vervoer wordt gecheckt. Verder regel ik de planning en de bezetting voor ons uitvaartcentrum. Kortom een veelzijdige baan.

Zo hoop ik iedere dag nabestaanden te helpen om met een goed gevoel terug te kijken op het afscheid van hun overleden dierbare.''

Nog een laatste telefoontje

Het is bijna 17:00 uur en mijn collega en ik staan op het punt om af te sluiten en de dienst over te dragen aan de collega’s van de avond. Nog een laatste telefoontje. Een man wil alvast enveloppen halen voor dankbetuigingen, zodat hij ze dit weekend met zijn broers en zus kan adresseren.  Hij woont in Voorschoten en wil met de auto naar de Willem de Zwijgerlaan in Leiden komen. Het is echter 29 september en de stad is al een onneembaar vesting voor autoverkeer. Leiden bereidt zich voor op het Leidens Ontzet op 3 oktober.

Dankbaar werk

Ik woon in Leidschendam en stel voor ze op weg naar huis even langs te brengen op de scooter. Bij hem thuis aangekomen, heeft hij een kleine attentie voor mij. Een heerlijke reep chocola voor alle verkeersstress die ik hem bespaard had. Een vriendelijk gebaar, dat ik dankbaar aanvaard. Meestal werk ik achter de schermen, en soms achter de schermen vandaan. Zo hoop ik iedere dag nabestaanden te helpen om met een goed gevoel terug te kijken op het afscheid van hun overleden dierbare. Mijn werkweek zit er weer op, ik ga gauw naar huis om weekend te vieren. Uiteraard vier ik dinsdag 3 oktober, ik ben vrij dit jaar.