Crematie regelen

0573 - 45 13 13 24/7 bereikbaar

In de jaren 60 en 70 werd cremeren een steeds gebruikelijker alternatief voor een begrafenis. Tegenwoordig zijn er dan ook diverse crematoria in de regio waar een afscheid kan plaatsvinden. Als uitvaartverzorger kennen wij al deze locaties, zodat we u kunnen adviseren over een locatie die past en de lokale mogelijkheden. Wilt u dat we u helpen om een crematie te regelen? Dat kan, neemt u dan gerust contact met ons op. Wij werken in de regio Lochem, in plaatsen als Borculo, Ruurlo en Haarlo. Maar ook in omliggende plaatsen en elders in het land kunnen we u tot steun staan. Monuta Kamperman is er voor u als u ons nodig heeft.

 

Diverse crematoria in de regio

Wanneer de familie (of de overledene) kiest voor een crematie, dan maken we daarvoor op dit moment vooral gebruik van het crematorium Hart van Berkelland in Haarlo. Dit nieuwe crematorium is gelegen op het landgoed Het Aamschot in Haarlo. Deze locatie is gelegen op een rustige plek en heeft een parkachtige omgeving. Na afloop kunt u gebruik maken van het jachthuis met een authentieke sfeer. Ook maken wij gebruik van het crematorium in Zutphen. Deze locatie is prachtig en sfeervol gelegen op een rustige locatie, vlak bij een begraafplaats. Het personeel is gastvrij en meedenkend, waardoor dit een prettige plek is om afscheid te nemen. Qua catering is hier vrijwel alles te regelen, zoals soep, broodjes en verschillende buffetten en arrangementen.

 

Ergens anders kan ook

Verder komen wij af en toe ook bij de crematoria in Usselo (bij Enschede) en Doetinchem. Soms kiezen nabestaanden hiervoor, omdat ze een bepaalde band hebben met de locatie. Of omdat de familie meer uit deze regio komt. Het is zelfs mogelijk om te kiezen voor een crematorium elders in het land, bijvoorbeeld als iemand daar oorspronkelijk vandaan kwam. Ook dan kunnen wij de crematie regelen. Vraag ons hier gerust naar.

 

Het begeleiden, meedenken, rekening houdend met kinderen en kleinkinderen wat betreft de bezoeken in de aula en crematie. - mevr. Gersen - Lammerdink

Alles over de crematieplechtigheid

Bij een crematie kiezen veel families voor een afscheid op het crematorium. Dat scheelt immers reistijd. Het is wel goed om te weten dat voor de plechtigheid vaak een vaste tijd gereserveerd wordt. Dat is doorgaans drie kwartier. Wanneer de dienst uitloopt, zorgt dat ervoor dat u niet in alle rust afscheid kunt nemen. Ons uitvaartcentrum in Lochem bijvoorbeeld biedt die mogelijkheid wel. Hier bent u niet aan een tijd gebonden. Daarna kunt u dan naar een crematorium naar keuze gaan. Of u zwaait uw dierbare uit op geheel eigen wijze, waarna er gelegenheid is om de familie te condoleren.

 

Wettelijke bezinningsperiode

Wanneer u dat wilt, mag u met uw dierbare mee tot aan de ovenruimte. Vrijwel direct daarna vindt de crematie plaats. Het is niet zo dat u de as direct mee naar huis kunt nemen. Volgens de wet moet het crematorium de as minimaal een maand bewaren in een asbus in een algemene nis. Dit zorgt ervoor dat de familie rustig kan bedenken wat ze met de as willen doen, de wettelijke bezinningsperiode. Het crematorium stuurt daarna een brief met meer informatie over het ophalen van de asbus.

 

Mogelijkheden voor asbestemming

In de brief vertelt het crematorium u ook meer over de mogelijkheden voor asbestemming. Hier kunnen we u ook bij helpen of het een en ander voor u regelen. Dit is ook afhankelijk van wat de begraafplaats of het crematorium bij u in de buurt kan aanbieden. U kunt denken aan:

  • Het verstrooien van de as, bijvoorbeeld op een strooiveld;
  • Het verstrooien van de as in de Noordzee of Waddenzee;
  • Het verstrooien van de as op een andere plek, mits u toestemming krijgt van de landeigenaar;
  • Het bewaren van de as in een urn in een urnenmuur, urnentuin of urnengraf’
  • Het bijzetten van de as in een asbus die bijgezet wordt in een bestaand graf.

Over de kosten voor een crematie

U kunt een crematie zo duur maken als u zelf wilt. Nodigt u bijvoorbeeld veel gasten uit of wilt u luxe hapjes? Dan zijn de kosten voor de crematie relatief hoog. In het algemeen is een crematie goedkoper dan een begrafenis. Er zijn namelijk geen kosten voor een grafmonument of grafrechten. Ook kiezen veel mensen voor een goedkopere kist bij een crematie.

 

Niet voor de eerste keer met Monuta te maken gehad, wel voor de eerste keer met Wilko Eijkelkamp die ons geholpen heeft tot een zeer waardig afscheid van een oud buurvrouw. De band die ik met Wilko kreeg was vanaf de eerste minuut top, alsof hij wist dat ik dat nodig had super wat een mooi iets. Vanaf het eerste gesprek wat betrof de uitvaart tot de uitvaart wist hij mij te raken zelfs tot in tranen toe, met heel kleine details van een bloem mee te geven, waar de waterlanders bij mij begonnen te stromen. Wilko echt je hebt ons geweldig geholpen en gesteund en nog bedankt dat jij dit samen met ons wilde doen. - Folina Loman

 

Heeft u nog vragen?

Het is niet gemakkelijk om een crematie te regelen. Daarom staan we u graag bij. Heeft u nog vragen over de mogelijkheden rondom een crematie in Lochem en omgeving, of de kosten van een crematie? Laat het ons dan weten en neem contact met ons op. We beantwoorden uw vragen graag.

 

 

Neem contact op om een crematie te regelen

Waarom Monuta Kamperman?

  • Gelegen naast gemeentelijke begraafplaats
  • Schitterend uitzicht vanuit landelijk gelegen aula
  • Uw wensen staan centraal
  • Altijd een waardig afscheid, passend binnen uw budget
  • Altijd één vaste contactpersoon, voor, tijdens en na de uitvaart

Werkgebied

Lochem, Barchem, Laren Gld, Ruurlo, Borculo, Haarlo, Geesteren Gld en Gelselaar.