Actueel

Een afscheid voorbereiden als u alleenstaand bent

Het regelen van een uitvaart na een overlijden begint met een opdrachtgever. Door het stijgend aantal alleenstaanden is het vaak lastig om een opdrachtgever te vinden. Wij geven tips om u toch voor te bereiden op het afscheid.

1. Een opdrachtgever hoeft geen familie te zijn

Vaak wordt gedacht dat alleen een partner of kind de uitvaart kan regelen. Dit is een misvatting. Iedereen kan opdrachtgever zijn. Dus ook een collega, buurvrouw, beste vriend of kennis.

2. De opdrachtgever ontvangt de uitvaartnota

Laatste verzorging - Klinische les

Een antwoord op vragen over de laatste verzorging. Monuta Magis geeft klinische les voor verzorgenden en verpleegkundigen. De les is speciaal ontwikkeld voor medewerkers die werkzaam zijn in de thuiszorg of een zorginstelling.

Verpleegkundigen en verzorgenden hebben vaak vragen over de laatste verzorging van overleden bewoners of cliënten. Monuta geeft antwoord. Tijdens de klinische les leren de deelnemers meer over wat te doen wanneer een cliënt of bewoner overlijd en over de communicatie met nabestaanden.

Haar laatste wens

Medewerkers van Monuta  vertellen over de dingen die zij meemaken in hun bijzondere werkomgeving. Vandaag is Marie-José Dohmen aan het woord, uitvaartverzorger bij Monuta Universele in Hoensbroek.

Het duurde lang voordat er open werd gedaan. Even twijfelde ik of ik bij het juiste huis stond. De deur ging open er stond een jonge maar zieke vrouw voor mij. Mevrouw Peeters belde me op om haar uitvaartwensen te bespreken.

De uitvaart van toen en nu

Tegenwoordig helpen nabestaanden de uitvaartverzorger met de invulling van een persoonlijk afscheid na het overlijden van een dierbare. Een belangrijke taak van een uitvaartverzorger is nabestaanden begeleiden bij de keuzes rondom het afscheid en om praktische zaken uit handen te nemen. Dit is niet altijd zo geweest. Het beroep van uitvaartverzorger gaat terug naar de tijd waarin de buren van een overledene de uitvaart regelden. In goede en in slechte tijden stonden ze voor elkaar klaar. 

Kerstgroet

Het is weer bijna Kerstmis voor iedereen op aarde, maar niet voor allemaal heeft Kerst dezelfde waarde. Want niet voor iedereen zijn het dagen vol plezier. Soms doen ze ook veel pijn omdat ze iemand missen. Ook daar sta ik bij stil. Gewoon, maar voor heel even denk ik aan alle mensen die niet meer bij ons leven. Want Kerst is voor gezelligheid , voor herinneringen en voor verdriet. En ook al zijn ze hier niet meer bij ons. Ze vergeten ...... doen we niet.

Een laatste rustplaats in de natuur

Nederland kent inmiddels 16 natuurbegraafplaatsen. Wie wel eens op een natuurbegraafplaats is geweest, ziet nabestaanden wandelend door het natuurgebied. Er zijn geen grafstenen  of –monumenten te zien. De natuur biedt rust en troost. Er wordt steeds vaker gekozen voor een  ‘natuurgraf’. Maar wat is een natuurgraf precies en wat zijn de regels voor een begrafenis in de natuur?

Voor iedereen een passend afscheid

Welke herinnering laat u na als u er straks niet meer bent? Of wilt u uw nabestaanden een boodschap meegeven? We staan niet dagelijks stil bij deze vragen. Een uitvaartverzorger helpt nabestaanden om een uitvaart persoonlijk te maken. Het is belangrijk dat een afscheid past bij hoe iemand in het leven stond, ook voor het verwerken van het verlies. Uitvaarten worden steeds persoonlijker en ook nabestaanden denken vaker bewust na over welke muziek of bloemen het beste passen bij hun overleden dierbare. Wat past bij u?

Gedenken.nl

Een digitale plek om uw dierbare te gedenken, en uw naasten op de hoogte te houden van de uitvaart. 

 

Wat is Gedenken.nl?

Als u een dierbare verliest, kan het fijn zijn om een blijvende herinnering te creëren. Daarom biedt Monuta een gratis online gedenkplaats: Gedenken.nl. Dit is een eigen plaats op internet om uw naasten te laten weten hoe de uitvaart zal verlopen. Maar het is vooral een plaats om uw dierbare te blijven herinneren, samen met uw familie, vrienden en kennissen.

Vijf praktische tips om uitvaartwensen te bespreken

Iedere dag maken we keuzes, bewust of onbewust, met kleine of grote gevolgen voor nu én voor later. Maar staan we wel eens stil bij de keuzes voor na ons leven? Hoe willen we dat ons afscheid eruitziet? De meeste mensen willen wel een afscheid dat bij hun leven past, maar staan hier niet bij stil wanneer ze nog volop in het leven staan. Op zich erg logisch, maar praten over uitvaartwensen zou toch doodgewoon moeten zijn? Ook al weten we dat het belangrijk is om hier op tijd bij stil te staan, toch zien we dat dit gesprek vooruitgeschoven wordt.

Monuta Magis luistert naar uw wensen

Aarle-Rixtel - "Kunnen jullie ons helpen? We hebben met één uitvaartondernemer contact gezocht, maar zij gaven geen gehoor…", vertelt Elly van Rooy, locatiemanager van de Zorgboog bij huize Mariëngaarde aan de Bosscheweg in Aarle-Rixtel. "Natuurlijk kom ik graag eens langs om kennis te maken en te luisteren naar jullie wensen", reageert uitvaartondernemer Juliette Magis van Monuta Magis uit Helmond.

Na een rondleiding en tijdens het napraten met een kopje koffie ontstond het prachtige idee om een uitgeleidekleed te ontwerpen.