Monuta Magis ontvangt certificaat Samen dementievriendelijk

Monuta Magis heeft het certificaat Samen Dementievriendelijk ontvangen. De uitvaartverzorgers, gastdames, uitvaartassistenten en telefoonmedewerkers zijn nu getraind om mensen met dementie nog beter te begeleiden. Dementie treft in Nederland één op de vijf mensen, bij vrouwen zelfs één op de drie (bron: CBS). Hierdoor krijgen bij een overlijden uitvaartondernemers steeds vaker te maken met een achtergebleven partner of andere nabestaande die aan dementie lijdt.

Monuta Magis wil tijdens alle contactmomenten haar klanten en gasten respectvol te woord staan, dus ook mensen met dementie. Wanneer bijvoorbeeld een partner van iemand die dementie heeft overlijdt, kan het lastig zijn om aan de achterblijvende partner uit te leggen wat er is gebeurd. “Communiceren met mensen met dementie vraagt om een hele andere aanpak”, legt Juliette Magis, uitvaartverzorger bij Monuta Magis, uit. “Er ontstaan namelijk vaak vragen en twijfels bij de familie. Is het verstandig de achtergebleven vader, moeder, tante of oom bij de uitvaart te betrekken? Hoe praat je er met hen over? En kunnen ze de emoties wel aan? Daarom hebben wij de training Samen dementievriendelijk gevolgd. Dankzij de training kunnen wij de familie voor  en tijdens een afscheid goed adviseren wat ze kunnen doen zodat hun naasten met dementie niet nog verder in verwarring raken.”

Iedereen die bij Monuta Magis in contact komt met klanten heeft de training gevolgd. De uitvaartverzorgers, gastdames, uitvaartassistenten en telefoonmedewerkers. Door de training leren zij signalen van dementie herkennen. Daarnaast zijn ze zich bewust van hoe iemand kan reageren en weten ze hoe ze hiermee om kunnen gaan. Dit draagt bij aan een afscheid met een goed gevoel voor iedereen.

Samenwerking met Alzheimer Nederland

De training Samen Dementievriendelijk is opgezet door Alzheimer Nederland in samenwerking met Monuta. Beide organisaties zetten zich in met verschillende Alzheimer Cafés om dementie rondom verlies en het aanpassen aan de veranderende situatie bespreekbaar te maken.