Actueel

Eén grote familie

Dirk is overleden op 82-jarige leeftijd. Ik open de rouwkaart. Ik lees de namen van de nabestaanden. Allereerst de naam van zijn partner, Maartje. Dan volgt een wirwar aan namen. Onder elkaar, naast elkaar en scheefgedrukt. Hoe lagen de verhoudingen binnen deze familie?

Uw afscheid goed geregeld in een persoonlijk gesprek

De gedachte aan een uitvaart stellen we graag zo ver mogelijk voor ons uit, tot het moment dat het overlijden dichterbij komt. We staan namelijk niet elke dag stil bij een persoonlijk afscheid. Toch kan het helpen om vooraf na te denken over uw uitvaarwensen. Misschien kunt u zich er nog weinig bij voorstellen, maar u kunt zich er wel op voorbereiden. Zo is er bijvoorbeeld altijd een uitvaartverzorger van Monuta Monique Maurik bij u in de buurt om uw uitvaartwensen mee te bespreken.

Nazorg

In de dagen dat ik een uitvaart moet voorbereiden, heb ik intensief contact met de nabestaanden. Maar mijn werk houdt niet op na een uitvaart. Hoe mooi de uitvaart ook was, nazorg bieden vind ik als uitvaartverzorger minstens zo belangrijk.

Tijden veranderen

Vaak word ik aangesproken door mensen die vinden dat ik zo’n mooi beroep heb omdat het dankbaar werk is. Daar ben ik het mee eens. Maar het is niet altijd makkelijk. De laatste jaren merk ik dat het fatsoen van mensen verandert.  Er is geen begrip meer voor elkaar en mensen vinden het nodig om ongenuanceerd te reageren. En daarom moet mij iets van het hart…
 

Wicked crematie

Monique Maurik verzorgde in januari een bijzondere uitvaart. Het ging hier om een speciale Wicked crematie. RTL is hierbij aanwezig geweest en heeft hier een mooi fragment van gemaakt. Benieuwd naar het fragment? Bekijk het dan via onderstaande link.

Bekijk fragment 

RTL uitzending / duur 4 min.

3 ontwikkelingen in de uitvaartbranche

Het is mooi als een uitvaart past bij hoe iemand was. Vroeger was het de gewoonte dat nabestaanden kozen voor een begrafenis, iedereen droeg zwart en de dienst werd in de kerk gehouden. Tegenwoordig zijn er ook andere mogelijkheden om het afscheid van een overleden dierbare meer persoonlijk te maken. Denk hierbij aan het zelf maken van de rouwkaart of een ‘groene uitvaart’.

De troosthond

Op de eerste rij van de zaal zit een klein meisje. Ze is nog maar vijf jaar. Verdrietig staart ze naar de grond. Een traan druppelt op het tapijt. Haar ouders willen haar troosten, maar ook zij zitten vol verdriet. En dat voelt ze. Dan wandelt mijn troosthond Leia zachtjes naar haar toe en gaat naast haar zitten. Gewoon, als troost, als maatje.

Hoop in afwachting

''De witte roos''

Volgende week ben ik niet in Nederland, dan ben ik op vakantie. “Dan halen we de euthanasie naar voren. Ze wil per se dat jij erbij bent, Monique.” Ik voel een schok door mijn lichaam. Dat kan toch niet? Ik had wel een hele goede band met Klaske. Maar haar laatste adem naar voren halen zodat ik de uitvaart kan verzorgen?

Workshops ‘Leren omgaan met verlies’

Plotseling heb je in je leven te maken met verlies. Of je partner wordt ziek en na zijn of haar overlijden sta je er alleen voor. We kunnen van alles leren, maar nergens leer je hoe je omgaat met verlies. Vroeg of laat krijgen we er allemaal mee te maken. Daarom organiseert Monuta Monique Maurik zes workshops over dit thema. Rouw- en verliesexpert Stéphanie Beijnes van Verlies & Verder geeft deze workshops.