Actueel

Wat te doen bij overlijden in het buitenland?

Wanneer een dierbare overlijdt staat uw wereld even stil. Helemaal als dat plotseling tijdens de vakantie gebeurt. Toch moet er in korte tijd veel geregeld worden. In bijna alle gevallen moet uw overleden dierbare dan teruggebracht worden naar Nederland. Andersom komt ook vaak voor: dat een overleden dierbare teruggebracht moet worden naar het thuisland. Weet u wat u als eerste moet doen bij een overlijden in het buitenland? Wij zetten het graag voor u op een rijtje.

Makkie

"Dit wordt een makkie voor jullie" zegt de zoon van meneer en hij schuift me een kladje papier toe. Ik zit in de woonkamer met drie kinderen en hun partners om de invulling van de afscheidsdienst van hun vader te bespreken. Op het papiertje staat hoe zij het afscheid willen.

Vier bijzondere opbaarlocaties. Wat past eigenlijk bij u?

Uitvaarten worden steeds persoonlijker. Nabestaanden denken bijvoorbeeld al heel vaak bewust na over welke bloemen, catering en muziek het beste passen bij hun overleden dierbare. Maar de mogelijkheden gaan veel verder. Want wist u dat er ook veel mogelijkheden voor opbaring zijn?

Bij opbaren denkt men nog vaak aan een uitvaartcentrum of thuis. Maar past dat wel bij wie de overledene was? Of bij u? Lees waar anderen voor kozen en waarom.

5 manieren om te besparen op grafkosten

Vergelijken van grafkosten is niet het eerste waar u aan denkt wanneer een dierbare overleden is. Toch kan dit de moeite waard zijn. De grafkosten en onderhoudskosten voor een graf verschillen sterk per gemeente. Daarover kunt u alles lezen in het grafkostenonderzoek van Monuta. Ook hebben we een aantal bespaartips voor u op een rij gezet.

Kerkelijke begraafplaatsen goedkoper

De uitvaart van Ruud Lubbers

Afgelopen week heb ik de uitvaart van een bijzondere man, echtgenoot, vader, schoonvader en opa mogen begeleiden; Dhr. Ruud Lubbers.​ Het was voor mij een enorme ervaring! Niet altijd mag je hierover wat op Facebook of op je website plaatsen, maar nu mag ik dat wel.

Wat ook bijzonder is, is het dankwoord van dochter Heleen:

Een groot woord van dank !

Persoonlijk en betaalbaar afscheid nemen

Afscheid nemen kan op verschillende manieren. Maar wat kost een uitvaart eigenlijk? Eén op de drie Nederlanders heeft geen idee wat een uitvaart kost, of schat de helft van de kosten lager in, stelde budgetvoorlichter Nibud onlangs vast. U kunt natuurlijk kiezen voor een grootse uitvaart op een landgoed met luxe hapjes. Maar u kunt ook gaan voor een intieme plechtigheid in uw eigen woonkamer of tuin. Wij denken hierover graag met u mee, ook over de kosten. 

 

Bijeenkomsten ‘Omgaan met verlies’

Vanaf het moment van overlijden tot de dag van de uitvaart hebben wij als uitvaartverzorger dagelijks contact met de nabestaanden. Samen maken we een intense periode door. Wanneer de uitvaart voorbij is, houdt ons contact niet opeens op. Als uitvaartverzorger merk je hoe belangrijk goede nazorg is voor nabestaanden. Het helpt ze om de draad weer op te pakken. Een verlies van een dierbare is ingrijpend. Het verandert vaak ook het leven van nabestaanden. Verlies haalt je uit balans. Doordat de impact vaak erg groot is.

7 bijzondere films met een lach en een traan

Een film gaat niet altijd over een sprookje en heeft niet altijd een happy end. Toch zijn deze rolprenten de moeite van het kijken waard. Ze kunnen troost bieden als u een dierbare heeft verloren. Sommige speelfilms kunnen zelfs inspiratie geven voor wat u bij uw eigen uitvaart zou willen. Zo bieden ze een opening om het gesprek met elkaar aan te gaan over de dood en alles daaromheen. Wij geven u tips voor films die u gewoon gezien móet hebben.