Actueel

Erasmusbrug minutenlang bezet voor uitvaart Theo (57): ‘Hij had dit zó mooi gevonden’

Een afscheid van een dierbare dwingt nabestaanden in deze moeilijke tijd tot creatieve oplossingen. De uitvaart van de aan corona overleden Theo Eikelhof (57) was wat dat betreft een schoolvoorbeeld van hoe bijzonder én persoonlijk het tóch kan zijn. ,,Een eerbetoon op de Erasmusbrug én op zijn geliefde golfbaan, ik heb zelden zo'n uitvaart meegemaakt.”

Lees het volledige artikel op de website van het AD

Uitvaartondernemer Monique Maurik: “Het kan ook anders”

Een uitvaart organiseren is voor nabestaanden geen dagelijkse bezigheid, maar voor uitvaartondernemer Monique Maurik wel. Zij staat families bij tijdens de heftige en emotionele periode na overlijden en stelt samen met hen een uitvaartdienst samen. “Het kan ook anders” is hierbij het motto van Monique. Daarmee bedoelt ze dat er veel meer mogelijk is dan de standaard ‘koffie met cake’ na een uitvaart. En dat kan zelfs in deze tijd, waarin de uitvaartbranche met veel beperkingen is opgezadeld.

Meer dan alleen een uitvaart

Een bijzonder afscheid. Je kunt je er op voorbereiden. De uitvaartverzorgers van Monuta staan dag en nacht voor je klaar. Ook als iemand niet of elders verzekerd was. Maar wat zijn de eerste stappen die je zelf neemt na een overlijden van een dierbare en wat kan de uitvaartverzorger betekenen? We zetten het op een rij. 

Uitvaartwensen vastleggen: wat zijn de mogelijkheden?

Elke dag maken we keuzes in ons leven die meestal bij ons passen. Maar staan we wel eens stil bij de keuzes voor na ons leven? Wanneer je jouw uitvaartwensen vastlegt weet je dat het afscheid wordt vormgegeven zoals jij dit wilt. Daarnaast geeft het nabestaanden rust wanneer ze niet over bepaalde wensen hoeven na te denken. Maar welke wensen kun je allemaal vastleggen? Wij zetten er een aantal op een rij.

Wat vergeten we na een uitvaart?

Tijdens een uitvaart denk je wel aan iets anders, dan aan je paraplu. Een uitvaart is vaak een gelegenheid waarbij de gasten emotioneel ‘vol’ zitten. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er na afloop wel eens spullen achterblijven, zoals… slippers of een paraplu.

Benieuwd naar wat er zoal achterblijft, deed Monuta een inventarisatie onder haar medewerkers, die verantwoordelijk zijn voor de voorbereidingen en nazorg van uitvaarten. Zij lopen na een uitvaart altijd een rondje door de ruimte, als de gasten net weg zijn. Vaak blijft er wel iets achter. 

Hoe condoleer je iemand? Vijf tips om medeleven te tonen.

Wanneer iemand in jouw omgeving een dierbare verliest, kan het lastig zijn om de juiste woorden te vinden. Voor sommigen is het zelfs zo lastig om een passende manier van condoleren te vinden dat ze helemaal niets laten horen. Wat zeker is, is dat de meeste nabestaanden elk gebaar van medeleven waarderen. Condoleren kan op veel manieren, het gaat erom dat het bij jou past. Deze vijf tips bieden hulp.