Actueel

Persoonlijk en betaalbaar afscheid nemen

Afscheid nemen kan op verschillende manieren. Maar wat kost een uitvaart eigenlijk? Eén op de drie Nederlanders heeft geen idee wat een uitvaart kost, of schat de helft van de kosten lager in, stelde budgetvoorlichter Nibud onlangs vast. U kunt natuurlijk kiezen voor een grootse uitvaart op een landgoed met luxe hapjes. Maar u kunt ook gaan voor een intieme plechtigheid in uw eigen woonkamer of tuin. Wij denken hierover graag met u mee, ook over de kosten. 

 

Bijeenkomsten ‘Omgaan met verlies’

Vanaf het moment van overlijden tot de dag van de uitvaart hebben wij als uitvaartverzorger dagelijks contact met de nabestaanden. Samen maken we een intense periode door. Wanneer de uitvaart voorbij is, houdt ons contact niet opeens op. Als uitvaartverzorger merk je hoe belangrijk goede nazorg is voor nabestaanden. Het helpt ze om de draad weer op te pakken. Een verlies van een dierbare is ingrijpend. Het verandert vaak ook het leven van nabestaanden. Verlies haalt je uit balans. Doordat de impact vaak erg groot is.

7 bijzondere films met een lach en een traan

Een film gaat niet altijd over een sprookje en heeft niet altijd een happy end. Toch zijn deze rolprenten de moeite van het kijken waard. Ze kunnen troost bieden als u een dierbare heeft verloren. Sommige speelfilms kunnen zelfs inspiratie geven voor wat u bij uw eigen uitvaart zou willen. Zo bieden ze een opening om het gesprek met elkaar aan te gaan over de dood en alles daaromheen. Wij geven u tips voor films die u gewoon gezien móet hebben.

Rouwen tijdens de feestdagen

De feestdagen staan weer voor de deur. Het is dé maand waarin veel mensen samenzijn met familie en vrienden. Maar niet voor iedereen is het een maand vol vreugde en gezelligheid. Het gemis van een overleden dierbare kan de feestdagen extra lastig maken. In dit artikel leest u vijf tips om deze donkere dagen goed door te komen.

Eén grote familie

Dirk is overleden op 82-jarige leeftijd. Ik open de rouwkaart. Ik lees de namen van de nabestaanden. Allereerst de naam van zijn partner, Maartje. Dan volgt een wirwar aan namen. Onder elkaar, naast elkaar en scheefgedrukt. Hoe lagen de verhoudingen binnen deze familie?

Uw afscheid goed geregeld in een persoonlijk gesprek

De gedachte aan een uitvaart stellen we graag zo ver mogelijk voor ons uit, tot het moment dat het overlijden dichterbij komt. We staan namelijk niet elke dag stil bij een persoonlijk afscheid. Toch kan het helpen om vooraf na te denken over uw uitvaarwensen. Misschien kunt u zich er nog weinig bij voorstellen, maar u kunt zich er wel op voorbereiden. Zo is er bijvoorbeeld altijd een uitvaartverzorger van Monuta Monique Maurik bij u in de buurt om uw uitvaartwensen mee te bespreken.

Nazorg

In de dagen dat ik een uitvaart moet voorbereiden, heb ik intensief contact met de nabestaanden. Maar mijn werk houdt niet op na een uitvaart. Hoe mooi de uitvaart ook was, nazorg bieden vind ik als uitvaartverzorger minstens zo belangrijk.

Tijden veranderen

Vaak word ik aangesproken door mensen die vinden dat ik zo’n mooi beroep heb omdat het dankbaar werk is. Daar ben ik het mee eens. Maar het is niet altijd makkelijk. De laatste jaren merk ik dat het fatsoen van mensen verandert.  Er is geen begrip meer voor elkaar en mensen vinden het nodig om ongenuanceerd te reageren. En daarom moet mij iets van het hart…
 

Wicked crematie

Monique Maurik verzorgde in januari een bijzondere uitvaart. Het ging hier om een speciale Wicked crematie. RTL is hierbij aanwezig geweest en heeft hier een mooi fragment van gemaakt. Benieuwd naar het fragment? Bekijk het dan via onderstaande link.

Bekijk fragment 

RTL uitzending / duur 4 min.

3 ontwikkelingen in de uitvaartbranche

Het is mooi als een uitvaart past bij hoe iemand was. Vroeger was het de gewoonte dat nabestaanden kozen voor een begrafenis, iedereen droeg zwart en de dienst werd in de kerk gehouden. Tegenwoordig zijn er ook andere mogelijkheden om het afscheid van een overleden dierbare meer persoonlijk te maken. Denk hierbij aan het zelf maken van de rouwkaart of een ‘groene uitvaart’.