Tijden veranderen

Vaak word ik aangesproken door mensen die vinden dat ik zo’n mooi beroep heb omdat het dankbaar werk is. Daar ben ik het mee eens. Maar het is niet altijd makkelijk. De laatste jaren merk ik dat het fatsoen van mensen verandert.  Er is geen begrip meer voor elkaar en mensen vinden het nodig om ongenuanceerd te reageren. En daarom moet mij iets van het hart…
 

Wanneer een overledene wordt overgebracht in een rouwauto, rijden daarachter één of meerdere volgauto’s met de nabestaanden. Om aan te geven dat zij bij de rouwstoet horen en herkenbaar zijn, hebben ze officiële vlaggen aan beide zijden. En dan is het doorkruisen van een rouwstoet verboden. Maar uit de praktijk blijkt dat het respect voor de rouwstoet inmiddels bijna verdwenen is.
 

Opgestoken middelvinger
Regelmatig wordt er een middelvinger opgestoken wanneer ik voor de rouwstoet loop. Fietsers en voetgangers die met gevaar voor eigen leven de stoet willen oversteken, tussen de rouwauto en volgauto’s door. De vele automobilisten die via de stoep willen inhalen of door nog even wat extra gas te geven. Een motorrijder vond het nodig om scheldend de rouwstoet klem te rijden omdat hij vond dat hij er nog wel voor langs kon. Dit zijn zomaar wat voorbeelden uit de dagelijkse praktijk.

Op een dag zijn wij zelf onderdeel van de rouwstoet”

Het respect naar elkaar is soms ver te zoeken
Het lijkt of iedereen tegenwoordig haast heeft en dat dit zwaarder weegt dan respect te tonen naar een overledene en de nabestaanden. Wat een kleine moeite is het om tijdens het passeren van een rouwstoet even een moment stil te staan? Want ooit een keer komen wij allemaal in die positie te staan wanneer een dierbare overlijdt. Dan worden wij zelf een onderdeel van de rouwstoet. Hoe mooi zou het dan zijn als mensen uit respect naar de overledene en de nabestaanden even een moment stilstaan door van de fiets af te stappen of als het kan de auto stil te zetten?