Reactie toevoegen

Arie herhaalde het verhaal keer op keer. Zijn stem sloeg over en zijn ogen vulden zich met ongeloof en woede. Het zat hem nog altijd dwars. Het heftige verhaal over zijn tijd in Nederlands-Indië, waardoor hij nog steeds geen rust gevonden had…

Onherbergzaam
“De mijn verwoestte zeker twintig mannen. En ik … ik mocht ze bijeenrapen.” Een traan rolde over zijn wang. De strijd in het onherbergzame gebied had alles vernield. “Zonder mijn maten en op blote voeten keerde ik terug naar Nederland. Het enige commentaar dat ik kreeg bij het inleveren van mijn plunjezak, was dat mijn legerschoenen ontbraken. En ik moest er ook nog eens voor betalen!”

Afsluitend hoofdstuk
Twee weken later was Arie overleden. Ik ging op bezoek bij zijn vrouw in hun oude huisje in het bos. “Arie was altijd buiten met de vogels bezig. Hij heeft zo veel meegemaakt, maar de vogels gaven hem rust.” Samen met de weduwe nam ik de wensen voor zijn uitvaart door. Eén ding wisten we zeker: Aries verhaal verdiende een afsluitend hoofdstuk.

“Bij de vogels vond hij rust.”

Rust gevonden
Op de dag van de uitvaart hadden we een paar legerschoenen op zijn kist gezet. Ik vertelde zijn verhaal nog een keer aan alle gasten. Na de ceremonie pakten we de schoenen op en zetten ze bij het Indië-monument, dat aan het begin van de begraafplaats stond. De weduwe keek me dankbaar aan: “Nu kunnen we het echt afsluiten.” Tot slot strooiden we in Aries graf geen rozenblaadjes, maar vogelzaadjes. Want bij de vogels vond hij rust.

Afscheid nemen doet iedereen op zijn eigen manier. Bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Neem vrijblijvend contact met ons op via 010 - 447 15 18.