Actueel

Wat doet een uitvaartverzorger?

In de periode nadat er een dierbare is overleden komt er vaak veel op u af. In de korte tijd na het overlijden tot aan de dag van de uitvaart moet er veel geregeld worden. Een uitvaartverzorger staat u van begin tot eind bij en neemt veel zorg uit handen. Maar wat doet een uitvaartverzorger precies? En zijn er ook dingen die u zelf of samen met de uitvaartverzorger kunt doen?

Wat te doen bij overlijden in het buitenland?

Wanneer een dierbare overlijdt staat uw wereld even stil. Helemaal als dat plotseling tijdens de vakantie gebeurt. Toch moet er in korte tijd veel geregeld worden. In bijna alle gevallen moet uw overleden dierbare dan teruggebracht worden naar Nederland. Andersom komt ook vaak voor: dat een overleden dierbare teruggebracht moet worden naar het thuisland. Weet u wat u als eerste moet doen bij een overlijden in het buitenland? Wij zetten het graag voor u op een rijtje.

Paniek in het crematorium

De bloemen worden het crematorium binnengebracht. De aula is al vrij en ik ben ruim op tijd. Nog even en dan staat alles netjes klaar. Ik geef de gastdame een seintje dat de kist naar de zaal gebracht kan worden. Het is fijn als alles piekfijn in orde is voordat de familie er is. De deur van de aula gaat open, maar in plaats van de kist komt een gastvrouw haastig binnengelopen: “We hebben haar niet…”

5 manieren om te besparen op grafkosten

Vergelijken van grafkosten is niet het eerste waar u aan denkt wanneer een dierbare overleden is. Toch kan dit de moeite waard zijn. De grafkosten en onderhoudskosten voor een graf verschillen sterk per gemeente. Daarover kunt u alles lezen in het grafkostenonderzoek van Monuta. Ook hebben we een aantal bespaartips voor u op een rij gezet.

Kerkelijke begraafplaatsen goedkoper

Persoonlijk en betaalbaar afscheid nemen

Afscheid nemen kan op verschillende manieren. Maar wat kost een uitvaart eigenlijk? Eén op de drie Nederlanders heeft geen idee wat een uitvaart kost, of schat de helft van de kosten lager in, stelde budgetvoorlichter Nibud onlangs vast. U kunt natuurlijk kiezen voor een grootse uitvaart op een landgoed met luxe hapjes. Maar u kunt ook gaan voor een intieme plechtigheid in uw eigen woonkamer of tuin. Wij denken hierover graag met u mee, ook over de kosten. 

 

7 bijzondere films met een lach en een traan

Een film gaat niet altijd over een sprookje en heeft niet altijd een happy end. Toch zijn deze rolprenten de moeite van het kijken waard. Ze kunnen troost bieden als u een dierbare heeft verloren. Sommige speelfilms kunnen zelfs inspiratie geven voor wat u bij uw eigen uitvaart zou willen. Zo bieden ze een opening om het gesprek met elkaar aan te gaan over de dood en alles daaromheen. Wij geven u tips voor films die u gewoon gezien móet hebben.

Rouwen tijdens de feestdagen

De feestdagen staan weer voor de deur. Het is dé maand waarin veel mensen samenzijn met familie en vrienden. Maar niet voor iedereen is het een maand vol vreugde en gezelligheid. Het gemis van een overleden dierbare kan de feestdagen extra lastig maken. In dit artikel leest u vijf tips om deze donkere dagen goed door te komen.

Onsterfelijk

‘Bent u bang voor de dood?’ De vrouw voor me kijkt me vragend aan. Ik ben op een netwerkbijeenkomst en raak aan de praat met een vrouw die in een hospice werkt. ‘Ja, ik ben bang voor de dood,’ geef ik schoorvoetend toe. ‘Dat is misschien wel raar als je van de dood je beroep hebt gemaakt.’

Af en toe komen die gedachten langs. Waar ik vooral bang voor ben, is het niet meer leven. Nee, voor de dood zelf en wat daarna komt, ben ik niet bang. Het sterven zelf boezemt me ook geen angst in. Ik vertrouw erop dat de gezondheidszorg het me zo comfortabel mogelijk maakt.

Er mag gelachen worden

Het is stil in de aula van het uitvaartcentrum. Het is de uitvaart van Marieke. Haar man Joost loopt naar voren om zijn toespraak te houden. Vlak voor de katheder struikelt hij plotseling. Hij valt nog net niet op de grond. Iedereen schrikt, ook ik. Terwijl ik naar voren schiet om hem op te vangen, staat hij rechtop. Hij slaat wat denkbeeldig stof van zijn schouder en loopt naar de microfoon. “Zo, dit is de laatste keer dat ik mijn struikeltruc doe. Deze was speciaal voor jou Marieke.” Na de schrik volgt de opluchting. De aanwezigen barsten in lachen uit. Ze kennen Joost.