Actueel

Begraven of cremeren

Al eeuwenlang worden overledenen begraven. In Nederland was dit tot 1914 zelfs de enige manier van lijkbezorging . In dat jaar vond de eerste crematie plaats in een Nederlands crematorium. Vanwege de invloed van de kerk was cremeren wettelijk nog niet toegestaan. Pas vanaf  1955 is crematie door een wetswijziging toegestaan en vanaf  2003 kiezen we in Nederland vaker voor een crematie dan een begrafenis.

Als de dood dichtbij komt

Voor de buitenwereld ben ik nog op vakantie, maar stiekem ben ik alweer thuis. Heerlijk rustig. Dan gaat de telefoon. Daniël, een goede vriend die al jaren ziek is, belt en vraagt me om langs te komen. Hij wil zijn uitvaartwensen bespreken. Omdat ik nog even van mijn vakantie wil genieten, stel ik voor om een week later af te spreken. “Dat kan niet,” antwoord hij. “Dan is het te laat.”

Een uitvaartarrangement voor elk budget

Voor alle grote uitgaven die we doen willen we vooraf duidelijk weten wat het gaat kosten en zelf bepalen hoeveel we daadwerkelijk uitgeven. Denk aan de verbouwing van uw huis of de langverwachte bruiloft die eraan komt. Niet anders is dit bij het laatste afscheid. De uitvaartverzorgers van Monuta denken graag mee om een afscheid te verzorgen dat past bij de wensen van een overleden dierbare. We zetten drie uitvaartarrangementen op een rij waarin we een voorbeeld geven van hoe een uitvaart kan worden vormgegeven. 

Een afscheid voorbereiden als u alleenstaand bent

Het regelen van een uitvaart na een overlijden begint met een opdrachtgever. Door het stijgend aantal alleenstaanden is het vaak lastig om een opdrachtgever te vinden. Wij geven tips om u toch voor te bereiden op het afscheid.

1. Een opdrachtgever hoeft geen familie te zijn

Vaak wordt gedacht dat alleen een partner of kind de uitvaart kan regelen. Dit is een misvatting. Iedereen kan opdrachtgever zijn. Dus ook een collega, buurvrouw, beste vriend of kennis.

2. De opdrachtgever ontvangt de uitvaartnota

Kostbare tijd

“Mam, heb jij mijn waterschoentjes?” roept mijn zoon vanuit de gang. Vandaag is een spannende dag voor hem omdat hij mag afzwemmen. Hij wil er zeker van zijn dat hij alle spullen bij zich heeft, ook al vertrekken we pas over twee uur. Dan gaat de telefoon.

Een laan vol kaarsjes

Vastbesloten is ze, Jim blijft thuis. In zijn eigen huis, tussen zijn spullen maar vooral bij haar. Marianne zit tegenover me aan tafel. Haar man Jim, die al een tijdje ziek was, is die ochtend rustig overleden. Ze is verdrietig en loopt steeds even naar de kist. “Hij blijft bij mij tot de dag van de uitvaart,” zegt ze en draait zich om naar mij. “Maar hoe moet dat met condoleren?”

Thuis

Een laatste rustplaats in de natuur

Nederland kent inmiddels 16 natuurbegraafplaatsen. Wie wel eens op een natuurbegraafplaats is geweest, ziet nabestaanden wandelend door het natuurgebied. Er zijn geen grafstenen  of –monumenten te zien. De natuur biedt rust en troost. Er wordt steeds vaker gekozen voor een  ‘natuurgraf’. Maar wat is een natuurgraf precies en wat zijn de regels voor een begrafenis in de natuur?

Voor iedereen een passend afscheid

Welke herinnering laat u na als u er straks niet meer bent? Of wilt u uw nabestaanden een boodschap meegeven? We staan niet dagelijks stil bij deze vragen. Een uitvaartverzorger helpt nabestaanden om een uitvaart persoonlijk te maken. Het is belangrijk dat een afscheid past bij hoe iemand in het leven stond, ook voor het verwerken van het verlies. Uitvaarten worden steeds persoonlijker en ook nabestaanden denken vaker bewust na over welke muziek of bloemen het beste passen bij hun overleden dierbare. Wat past bij u?