Actueel

Onsterfelijk

‘Bent u bang voor de dood?’ De vrouw voor me kijkt me vragend aan. Ik ben op een netwerkbijeenkomst en raak aan de praat met een vrouw die in een hospice werkt. ‘Ja, ik ben bang voor de dood,’ geef ik schoorvoetend toe. ‘Dat is misschien wel raar als je van de dood je beroep hebt gemaakt.’

Af en toe komen die gedachten langs. Waar ik vooral bang voor ben, is het niet meer leven. Nee, voor de dood zelf en wat daarna komt, ben ik niet bang. Het sterven zelf boezemt me ook geen angst in. Ik vertrouw erop dat de gezondheidszorg het me zo comfortabel mogelijk maakt.

Er mag gelachen worden

Het is stil in de aula van het uitvaartcentrum. Het is de uitvaart van Marieke. Haar man Joost loopt naar voren om zijn toespraak te houden. Vlak voor de katheder struikelt hij plotseling. Hij valt nog net niet op de grond. Iedereen schrikt, ook ik. Terwijl ik naar voren schiet om hem op te vangen, staat hij rechtop. Hij slaat wat denkbeeldig stof van zijn schouder en loopt naar de microfoon. “Zo, dit is de laatste keer dat ik mijn struikeltruc doe. Deze was speciaal voor jou Marieke.” Na de schrik volgt de opluchting. De aanwezigen barsten in lachen uit. Ze kennen Joost.

Uw afscheid goed geregeld in een persoonlijk gesprek

De gedachte aan een uitvaart stellen we graag zo ver mogelijk voor ons uit, tot het moment dat het overlijden dichterbij komt. We staan namelijk niet elke dag stil bij een persoonlijk afscheid. Toch kan het helpen om vooraf na te denken over uw uitvaarwensen. Misschien kunt u zich er nog weinig bij voorstellen, maar u kunt zich er wel op voorbereiden. Zo is er bijvoorbeeld altijd een Monuta-uitvaartverzorger bij u in de buurt om uw uitvaartwensen mee te bespreken.

Wat te doen bij overlijden?

Wanneer een dierbare overlijdt staat uw wereld even stil. Toch moet er in korte tijd veel geregeld worden. Weet u wat u als eerste moet doen bij een overlijden? Wij zetten het graag voor u op een rijtje.

 

Huisarts bellen

Het eerste wat er moet gebeuren na een overlijden thuis, is de huisarts bellen. De huisarts stelt vervolgens een verklaring van overlijden op. Wanneer een overlijden in een ziekenhuis of zorgcentrum plaatsvindt, zal het personeel een arts inschakelen.

 

Ver weg en toch dichtbij

Het is een warme zomerdag en het is rustig op straat. Ik ben op weg naar het huis van mijnheer Brouwer. Hij overleed vrij plotseling, ook al was hij ziek. Mevrouw Brouwer doet de deur voor me open en laat me binnen. Ze is erg verdrietig. “Mijn dochter is op vakantie en mijn broer ook,” zegt ze. Ze kijkt me hulpeloos aan.

5 Tips om nabestaanden te steunen

Wanneer iemand in uw naaste omgeving een dierbare verliest is dit een groot gemis. Vaak vinden we het lastig om nabestaanden steun te bieden. Ook al is het overlijden al wat langer geleden, het gemis van een overleden dierbare gaat niet over. Benieuwd hoe u uw naaste kunt steunen bij het verlies van een overleden dierbare? Hieronder leest u vijf tips.

 

Zijn laatste wens

De man die opendoet, ziet er niet ziek uit. Ik twijfel even of ik bij het juiste adres ben. Hij ziet mijn aarzeling. ‘’Kom binnen, ik verwachtte je al,’’ zegt hij met een glimlach. Ben is een jonge man en hij belde me om zijn uitvaartwensen te bespreken. We noemen dat ook wel een voorregeling.

3 ontwikkelingen in de uitvaartbranche

Het is mooi als een uitvaart past bij hoe iemand was. Vroeger was het de gewoonte dat nabestaanden kozen voor een begrafenis, iedereen droeg zwart en de dienst werd in de kerk gehouden. Tegenwoordig zijn er ook andere mogelijkheden om het afscheid van een overleden dierbare meer persoonlijk te maken. Denk hierbij aan het zelf maken van de rouwkaart of een ‘groene uitvaart’.