Actueel

Wat te doen bij overlijden?

Wanneer een dierbare overlijdt staat uw wereld even stil. Toch moet er in korte tijd veel geregeld worden. Weet u wat u als eerste moet doen bij een overlijden? Wij zetten het graag voor u op een rijtje.

Huisarts bellen
Het eerste wat er moet gebeuren na een overlijden thuis, is de huisarts bellen. De huisarts stelt vervolgens een verklaring van overlijden op. Wanneer een overlijden in een ziekenhuis of zorgcentrum plaatsvindt, zal het personeel een arts inschakelen.

Ver weg en toch dichtbij

Het is een warme zomerdag en het is rustig op straat. Ik ben op weg naar het huis van mijnheer Brouwer. Hij overleed vrij plotseling, ook al was hij ziek. Mevrouw Brouwer doet de deur voor me open en laat me binnen. Ze is erg verdrietig. “Mijn dochter is op vakantie en mijn broer ook,” zegt ze. Ze kijkt me hulpeloos aan.

5 Tips om nabestaanden te steunen

Wanneer iemand in uw naaste omgeving een dierbare verliest is dit een groot gemis. Vaak vinden we het lastig om nabestaanden steun te bieden. Ook al is het overlijden al wat langer geleden, het gemis van een overleden dierbare gaat niet over. Benieuwd hoe u uw naaste kunt steunen bij het verlies van een overleden dierbare? Hieronder leest u vijf tips.

 

Zijn laatste wens

De man die opendoet, ziet er niet ziek uit. Ik twijfel even of ik bij het juiste adres ben. Hij ziet mijn aarzeling. ‘’Kom binnen, ik verwachtte je al,’’ zegt hij met een glimlach. Ben is een jonge man en hij belde me om zijn uitvaartwensen te bespreken. We noemen dat ook wel een voorregeling.

3 ontwikkelingen in de uitvaartbranche

Het is mooi als een uitvaart past bij hoe iemand was. Vroeger was het de gewoonte dat nabestaanden kozen voor een begrafenis, iedereen droeg zwart en de dienst werd in de kerk gehouden. Tegenwoordig zijn er ook andere mogelijkheden om het afscheid van een overleden dierbare meer persoonlijk te maken. Denk hierbij aan het zelf maken van de rouwkaart of een ‘groene uitvaart’.

Top 10 duurste uitvaarten ooit

Wie zijn uitvaartwensen doorspreekt met een uitvaartverzorger of een afscheid voor een overleden dierbare moet regelen, bespreekt vroeg of laat ook de kosten. Deze olifant in de kamer is voor veel mensen een belangrijk punt. In sommige gevallen speelt geld geen rol, bijvoorbeeld als een wereldleider of beroemdheid overlijdt. Van gouden kisten tot peperdure graven: in deze lijst vindt u de 10 duurste uitvaarten ooit.

Rozen voor Eva

De telefoon gaat en ik neem op. Mijnheer Huizer kucht even en zegt: “Ik heb misschien een vreemd verzoek dat ik graag met u zou bespreken.” Hij wil het me het liefst persoonlijk ontmoeten. We spreken een paar dagen later af bij hem thuis. Zijn vrouw is even de deur uit om boodschappen te doen. “Ik wil dit graag onder ons houden,” zegt hij.

Tips om te herdenken met kinderen

Het overlijden van een (groot)ouder, broertje of zusje kan veel impact hebben op een kind. Er valt niet alleen iemand weg, maar kinderen zien ook het verdriet van volwassenen om hen heen. Herdenken kan voor kinderen een prettige manier zijn om met het verlies om te gaan. Maar hoe pakt u dat dan aan? Rouwdeskundige Leoniek van der Maarel geeft tips en advies. Wanneer u nog vragen heeft, kunt u gerust contact met ons opnemen.