Reactie toevoegen

Een jonge vrouw belt: haar moeder was in het hospitium overleden. Ik ga meteen bij haar langs in het hospitium. De kamer waar mevrouw ligt is aangekleed in een mystieke sfeer. Het ruikt er naar wierook, er staan Boeddhabeelden en er hangen oosterse kleden en schilderijen. Boeddhistische muziek klinkt, kaarsen branden. 

De dochter verwelkomt me met een kopje rozenblaadjesthee. De thee is met allerlei bijzondere rituelen gezet en getrokken. Het ziekbed was kort en hevig geweest, vertelt ze. ‘Mijn moeder is onverwacht snel overleden. Ze had het zelf niet zo snel aan zien komen – wij ook niet trouwens. Ze was pas een paar dagen in het hospitium en dacht dat ze er wat aan zou sterken, waarna ze weer naar huis kon gaan. Ik zou haar dan thuis helpen. Maar het liep heel anders.’ 

We bespreken haar wensen voor de uitvaart. ‘Een gewone uitvaart past niet bij mijn moeder,’ vertelt de dochter. ‘Mijn moeder was een bijzondere vrouw, eigenlijk is ze haar leven een hippie gebleven.’ We spreken af de uitvaart te houden  in een kleine kapel, vlak bij het crematorium. 

Op de dag van de uitvaart is er een kleine groep van familie, vrienden en vriendinnen. Een vrolijk uitgedost gezelschap met bloemetjesjurken, hennaharen en kleding uit de sixties. De kapel is voor de gelegenheid ingericht als Boeddhistische tempel, met wierook, kaarsen en stenen met bijzondere betekenissen. Allemaal zaken die in haar leven een rol hebben gespeeld. De dochter verwelkomt de aanwezigen, we luisteren naar oosterse muziek en bekijken foto’s uit haar moeders leven op een groot scherm. Prachtige foto’s, onder meer van de verre reizen die mevrouw heeft gemaakt. Dan wordt er op de gong geslagen en is er een minuut stilte om haar in stilte te gedenken. Dit herhaalt zich drie maal. Aan het eind van de bijeenkomst wordt de kist uit de kapel gereden. De groep trekt veel bekijks in het crematorium. Het bonte gezelschap vertrekt naar het favoriete theehuis van mevrouw, waar ze herinneringen ophalen aan dit bijzondere “bloemenkind”.