Crematie regelen

Het is vaak een verdrietige gebeurtenis als u een crematie moet regelen in Hengelo of omgeving. Uw hoofd staat mogelijk niet naar het regelen van praktische zaken. Als uitvaartverzorger kan ik u dan helpen. Vertelt u mij wat uw wensen zijn en ik geef aan wat er mogelijk is bij de lokale crematoria in Usselo en Almelo. Samen nemen we door hoe een crematie verloopt en wat hier allemaal bij komt kijken. Ik help u de crematie regelen en ook daarna ben ik er voor u.

Crematoria Twente in Usselo en Almelo

Veel families uit de regio Hengelo geven de voorkeur aan een crematie in Usselo (nabij Enschede). Wie wat meer met Almelo heeft, kiest ervoor om hier het afscheid te laten plaatsvinden. Beide crematoria zijn onderdeel van Crematoria Twente, dat plannen heeft om crematoria in Oldenzaal en Borne te laten bouwen. Omdat het in de huidige crematoria erg druk is, is het verstandig om op tijd te reserveren. Dit zal ik bij het doorspreken van de uitvaart ook aangeven. Op die manier kunt u op de locatie en tijd afscheid nemen die u graag wilt.

Over de aula’s

In totaal zijn er vier aula’s, waarvan drie in Usselo en één in Almelo. Iedere aula heeft een eigen familiekamer, ontvangstruimte voor genodigden en aparte gastenkamer. Daarnaast kunt u in Usselo ook kiezen voor een plechtigheid in de openlucht. Verder zijn er een orgel en/of vleugel aanwezig, kan de dienst live gestreamd worden en kunt u video’s en foto’s op schermen laten zien.

Hieronder leest u meer over de capaciteit van de aula’s in Usselo (bij Enschede) en Almelo:

 • Kleine aula Enschede: maximaal 35 bezoekers, waarvan 30 zitplaatsen
 • Aula Zuid Enschede: maximaal 350 bezoekers waarvan 180 zitplaatsen
 • Aula West Enschede: maximaal 160 bezoekers waarvan 130 zitplaatsen
 • Aula Almelo: maximaal 250 bezoekers waarvan 160 zitplaatsen, veel daglicht
 • Buitenplechtigheid Enschede: inclusief 60 zitplaatsen en 4 parasols

Over de catering

Na de dienst kunt u samen met familie en belangstellenden samenkomen in een gastenkamer. Daar kan op verzoek worden geserveerd wat u wilt: van koffie met een plak cake of echte krentenwegge tot broodjes met soep, een etagère met hartige hapjes of een glas bier of wijn met borrelgarnituur. Sommige families willen graag naar een andere locatie gaan, bijvoorbeeld het restaurant in Hengelo waar hun overleden dierbare kwam. Ik denk hierover graag met u mee en help u dit te regelen.

 

Heel hartelijk dank voor de zeer professionele wijze waarop u de voorbereidingen en de plechtigheid heeft verzorgd. U hebt werkelijk alles tot in de kleinste details perfect verzorgd. Uw betrokkenheid met oog voor detail heeft ons zeer goed gedaan. – familie Serno

Wettelijke bezinningsperiode

Na de afscheidsdienst vindt vrijwel aansluitend de crematie plaats. Medewerkers van Crematoria Twente zorgen ervoor dat de as netjes verzameld wordt in een asbus. Deze asbus plaatsen ze in een as kluis De wet stelt dat de as hier een maand moet worden bewaard, zodat nabestaanden rustig kunnen beslissen wat ze met de as willen doen. Dit heet ook wel de wettelijke bezinningsperiode. U kunt de asbus ook in een openbare algemene nis laten plaatsen, dan kunt u in de tussentijd de asbus bezoeken. U krijgt van het crematorium een brief met daarin informatie over het ophalen van de asbus. Wanneer u dat wilt, ga ik dan natuurlijk met u mee.

Asbestemming

Wanneer ik na de uitvaart nog bij u langskom om te horen hoe u het ervaren heeft, kan ik u ook meer vertellen over asbestemming. Hieronder geef ik al een aantal suggesties:

 • U mag de as verstrooien op een van de strooivelden van de Hengelose begraafplaatsen of een van de Twentse crematoria. Als u dat wilt, ga ik ook met u mee.
 • In een urnenmuur, ook wel columbarium, kunt u één of twee urnen neerzetten. Dit kan aan wederom op de Hengelose begraafplaatsen of in een van de crematoria.
 • Wanneer u dat wilt, kan de urn ook in een bestaand graf worden bijgezet. Dit kan op alle begraafplaatsen. Vaak kan dit zelfs zonder de grafsteen te lichten.
 • In een urnenkelder kunt u in totaal vier urnen bijzetten en u mag hier een klein monumentje op plaatsen. Dit kan op beide begraafplaatsen in Hengelo en bij de Twentse crematoria.
 • Bijzetting in de urnenvijver in het park van het crematorium in Usselo is ook een mooie optie. U kunt een naamplaatje op het blad laten plaatsen.
 • Verder is het natuurlijk ook mogelijk om de as te bewaren in een urn en thuis neer te zetten. Of laat een symbolische hoeveelheid verwerken tot een assieraad of kunstwerk. U bepaalt zelf of u aan anderen vertelt dat hier as in zit. Kijk voor een uitgebreid assortiment op Uitvaartwinkel.nl.

Wat zijn de kosten van een crematie?

Net als voor een begrafenis geldt dat u de kosten voor een crematie deels zelf in de hand heeft. Wordt het een grootse plechtigheid met veel gasten en luxe catering, dan zijn de kosten hoger dan bij een intiem afscheid en een plak cake. Wel is een uitvaart in het weekend vaak duurder dan doordeweeks in verband met toeslagen. En u heeft altijd een aantal vaste kosten, bijvoorbeeld voor de laatste verzorging, het opbaren en mijn kosten als uitvaartverzorger.

 

Klaas, hartelijk dank voor je professionele houding en oog voor detail. Mede door jou hebben wij waardig afscheid kunnen nemen van onze vriend Jeroen. - Robin en Gerard

Heeft u nog vragen?

Zoals u ziet, komt er nog veel kijken bij een crematie regelen in Hengelo of elders. Laat mij u daarom helpen. Neemt u gerust contact met mij op om uw vragen te stellen. Ik zal ze graag beantwoorden. Voor mij is het belangrijk dat u weet waar u aan toe bent, ook als het gaat om de kosten van een crematie.

 

Neem contact op om een crematie te regelen

Waarom Monuta Sap?

 • Alle rust voor uw keuzes
 • Persoonlijke uitvaart
 • Kennis van de regio
 • Altijd een vast aanspreekpunt
 • Betrokken door er écht te zijn

Werkgebied

Bentelo, Beckum, Hengelo Ov, Deurningen en Borne