Actueel

De jas die mij het beste past.

Al op jonge leeftijd raakte ik geïntrigeerd door rouw en volgauto´s; bewonderde ik de uitvaartleider in jacquet en zijn hoge hoed. Toen al wist ik dat ik later in de uitvaartzorg wilde gaan werken. Het voelde als een roeping en toen het uiteindelijk zover was, deed ik ervaring op met alle aspecten binnen de uitvaartbranche. Inmiddels ben ik ruim 15 jaar werkzaam in de uitvaartzorg.

Hoe condoleer je iemand? Vijf tips om medeleven te tonen.

Wanneer iemand in jouw omgeving een dierbare verliest, kan het lastig zijn om de juiste woorden te vinden. Voor sommigen is het zelfs zo lastig om een passende manier van condoleren te vinden dat ze helemaal niets laten horen. Wat zeker is, is dat de meeste nabestaanden elk gebaar van medeleven waarderen. Condoleren kan op veel manieren, het gaat erom dat het bij jou past. Deze vijf tips bieden hulp.

Mijn eerste lustrum

De zomer van 2014 was voor mij een hele speciale zomer, want onder de naam Monuta Sepers werd ik in de gemeente Elburg, Oldebroek en Hattem franchisenemer van uitvaartverzorger Monuta. Dat vond en vind ik nog steeds een enorme eer. Deze week blik ik graag terug op vijf enerverende en intensieve jaren. Bijzondere herinneringen komen naar boven aan grote en kleine uitvaarten, waarbij er veel verdriet was, maar soms ook dankbaarheid omdat het einde van een lijdensweg bereikt was. Er is één  woord dat bij het terugblikken overheerst en dat is dankbaarheid.

Begraven of cremeren

Al eeuwenlang worden overledenen begraven. In Nederland was dit tot 1914 zelfs de enige manier van lijkbezorging . In dat jaar vond de eerste crematie plaats in een Nederlands crematorium. Vanwege de invloed van de kerk was cremeren wettelijk nog niet toegestaan. Pas vanaf  1955 is crematie door een wetswijziging toegestaan en vanaf  2003 kiezen we in Nederland vaker voor een crematie dan een begrafenis.

Een afscheid voorbereiden als u alleenstaand bent

Het regelen van een uitvaart na een overlijden begint met een opdrachtgever. Door het stijgend aantal alleenstaanden is het vaak lastig om een opdrachtgever te vinden. Wij geven tips om u toch voor te bereiden op het afscheid.

1. Een opdrachtgever hoeft geen familie te zijn

Vaak wordt gedacht dat alleen een partner of kind de uitvaart kan regelen. Dit is een misvatting. Iedereen kan opdrachtgever zijn. Dus ook een collega, buurvrouw, beste vriend of kennis.

2. De opdrachtgever ontvangt de uitvaartnota

We blijven hun namen noemen…

Op het moment dat ik dit schrijf, kijk ik vanuit het raam van mijn kantoor naar buiten: de zon schijnt en de temperatuur is nog ongekend hoog voor de tijd van het jaar. Ik bedenk me dat het afgelopen jaar bijzonder snel voorbij is gegaan. Het was een jaar met uitvaarten in stilte en met besloten uitvaarten, met bijzondere en met eenvoudige uitvaarten. Ik ben dankbaar dat ik opnieuw families heb mogen bijstaan in het verdriet van hun geliefde. Of hij of zij nu jong of oud geworden is: iedere geliefde verdient een waardig en stijlvol afscheid.

Het eerste jaar

Vijf praktische tips om uitvaartwensen te bespreken

Iedere dag maken we keuzes, bewust of onbewust, met kleine of grote gevolgen voor nu én voor later. Maar staan we wel eens stil bij de keuzes voor na ons leven? Hoe willen we dat ons afscheid eruitziet? De meeste mensen willen wel een afscheid dat bij hun leven past, maar staan hier niet bij stil wanneer ze nog volop in het leven staan. Op zich erg logisch, maar praten over uitvaartwensen zou toch doodgewoon moeten zijn? Ook al weten we dat het belangrijk is om hier op tijd bij stil te staan, toch zien we dat dit gesprek vooruitgeschoven wordt.

Persoonlijk afscheid voor elk budget

Na het overlijden van een dierbare moeten er in korte tijd veel keuzes worden gemaakt. Zoals de keuze voor begraven of cremeren, de locatie, bloemen en vervoer. Keuzes die allemaal geld kosten. Is er weinig budget beschikbaar of was iemand helemaal niet verzekerd? De uitvaartverzorgers van Monuta denken graag mee om met elk budget een waardig afscheid te verzorgen dat past bij de wensen van uw overleden dierbare. Welke mogelijkheden zijn er om kosten te besparen?