Actueel

Mijn eerste lustrum

De zomer van 2014 was voor mij een hele speciale zomer, want onder de naam Monuta Sepers werd ik in de gemeente Elburg, Oldebroek en Hattem franchisenemer van uitvaartverzorger Monuta. Dat vond en vind ik nog steeds een enorme eer. Deze week blik ik graag terug op vijf enerverende en intensieve jaren. Bijzondere herinneringen komen naar boven aan grote en kleine uitvaarten, waarbij er veel verdriet was, maar soms ook dankbaarheid omdat het einde van een lijdensweg bereikt was. Er is één  woord dat bij het terugblikken overheerst en dat is dankbaarheid.

Begraven of cremeren

Al eeuwenlang worden overledenen begraven. In Nederland was dit tot 1914 zelfs de enige manier van lijkbezorging . In dat jaar vond de eerste crematie plaats in een Nederlands crematorium. Vanwege de invloed van de kerk was cremeren wettelijk nog niet toegestaan. Pas vanaf  1955 is crematie door een wetswijziging toegestaan en vanaf  2003 kiezen we in Nederland vaker voor een crematie dan een begrafenis.

Een afscheid voorbereiden als u alleenstaand bent

Het regelen van een uitvaart na een overlijden begint met een opdrachtgever. Door het stijgend aantal alleenstaanden is het vaak lastig om een opdrachtgever te vinden. Wij geven tips om u toch voor te bereiden op het afscheid.

1. Een opdrachtgever hoeft geen familie te zijn

Vaak wordt gedacht dat alleen een partner of kind de uitvaart kan regelen. Dit is een misvatting. Iedereen kan opdrachtgever zijn. Dus ook een collega, buurvrouw, beste vriend of kennis.

2. De opdrachtgever ontvangt de uitvaartnota

We blijven hun namen noemen…

Op het moment dat ik dit schrijf, kijk ik vanuit het raam van mijn kantoor naar buiten: de zon schijnt en de temperatuur is nog ongekend hoog voor de tijd van het jaar. Ik bedenk me dat het afgelopen jaar bijzonder snel voorbij is gegaan. Het was een jaar met uitvaarten in stilte en met besloten uitvaarten, met bijzondere en met eenvoudige uitvaarten. Ik ben dankbaar dat ik opnieuw families heb mogen bijstaan in het verdriet van hun geliefde. Of hij of zij nu jong of oud geworden is: iedere geliefde verdient een waardig en stijlvol afscheid.

Het eerste jaar

Vijf praktische tips om uitvaartwensen te bespreken

Iedere dag maken we keuzes, bewust of onbewust, met kleine of grote gevolgen voor nu én voor later. Maar staan we wel eens stil bij de keuzes voor na ons leven? Hoe willen we dat ons afscheid eruitziet? De meeste mensen willen wel een afscheid dat bij hun leven past, maar staan hier niet bij stil wanneer ze nog volop in het leven staan. Op zich erg logisch, maar praten over uitvaartwensen zou toch doodgewoon moeten zijn? Ook al weten we dat het belangrijk is om hier op tijd bij stil te staan, toch zien we dat dit gesprek vooruitgeschoven wordt.

Persoonlijk afscheid voor elk budget

Na het overlijden van een dierbare moeten er in korte tijd veel keuzes worden gemaakt. Zoals de keuze voor begraven of cremeren, de locatie, bloemen en vervoer. Keuzes die allemaal geld kosten. Is er weinig budget beschikbaar of was iemand helemaal niet verzekerd? De uitvaartverzorgers van Monuta denken graag mee om met elk budget een waardig afscheid te verzorgen dat past bij de wensen van uw overleden dierbare. Welke mogelijkheden zijn er om kosten te besparen? 

Wat te doen bij overlijden in het buitenland?

Wanneer een dierbare overlijdt staat uw wereld even stil. Helemaal als dat plotseling tijdens de vakantie gebeurt. Toch moet er in korte tijd veel geregeld worden. In bijna alle gevallen moet uw overleden dierbare dan teruggebracht worden naar Nederland. Andersom komt ook vaak voor: dat een overleden dierbare teruggebracht moet worden naar het thuisland. Weet u wat u als eerste moet doen bij een overlijden in het buitenland? Wij zetten het graag voor u op een rijtje.

Een jaar voorbij…

Vandaag herdenken wij de sterfdag van onze moeder en schoonmoeder. Op 17 augustus afgelopen jaar overleed zij na een korte periode van zorg en vrees. De avond voor haar overlijden zat ik samen met mijn vrouw nog aan haar bed, niet wetende dat ik de volgende ochtend vroeg gebeld zou worden door mijn broer en dat hij zou vertellen dat onze moeder, voor ons toch nog plotseling, was overleden. Een bericht dat nauwelijks te bevatten was. Wat komt er dan ineens veel op je af!  Naast verdriet en vragen is er de zorg om vader, broers en zussen en niet te vergeten om onze jonge neefjes.