Een laatste rustplaats in de natuur

Nederland kent inmiddels 16 natuurbegraafplaatsen. Wie wel eens op een natuurbegraafplaats is geweest, ziet nabestaanden wandelend door het natuurgebied. Er zijn geen grafstenen  of –monumenten te zien. De natuur biedt rust en troost. Er wordt steeds vaker gekozen voor een  ‘natuurgraf’. Maar wat is een natuurgraf precies en wat zijn de regels voor een begrafenis in de natuur?

In harmonie met de natuur

Steeds meer mensen vinden het behoud van de natuur belangrijk en kiezen dan ook voor een duurzame manier van begraven. Dat kan op een natuurbegraafplaats. Wie over een natuurbegraafplaats wandelt, ervaart de rust van de natuur. Een graf op een natuurbegraafplaats ligt op een zelf gekozen plek in een natuurlijke omgeving. Omdat er geen grafstenen liggen, is vaak niet te zien dat het een begraafplaats is. De graven gaan met het verstrekken van de tijd, steeds meer op in de natuur. 

Een natuurgraf kopen

Wie op een natuurbegraafplaats begraven wil worden kan bij leven al een laatste rustplaats uitkiezen en kopen. Wordt het een plekje onder die mooie oude eikenboom of in het open veld? Voor nabestaanden biedt het een bijzondere plek om te gedenken. Het is ook mogelijk om na het overlijden van een dierbare een natuurgraf te kopen. 

Begrafeniskosten

Bij een reguliere begrafenis bestaan de begrafeniskosten uit de grafrechten, begraafkosten, onderhoudskosten en een grafmonument. Bij een natuurbegrafenis bestaan de kosten uit grafrechten en begraafkosten. Soms zijn er onderhoudskosten maar een grafmonument is er niet. Bij een gewone begraafplaats zijn grafrechten vaak tijdelijk. Na bijvoorbeeld twintig of dertig jaar kunnen deze door nabestaanden weer worden verlengd. Wanneer ze daar niet voor kiezen, kan het graf worden geruimd.

Eeuwig rust in de natuur

Op veel natuurbegraafplaatsen geldt eeuwig grafrust. Dit betekent dat de graven niet worden geruimd. Grafrechten hoeven dan niet verlengd te worden, zodat nabestaanden niet met deze taak en kosten belast worden. Een laatste rustplaats in de natuur is voor iedereen mogelijk, ongeacht afkomst of geloof. De grafkosten verschillen per natuurbegraafplaats. Neem contact op met de natuurbegraafplaats van uw keuze voor de exacte kosten van een natuurgraf.  

Natuurlijke materialen

Wie over een gewone begraafplaats loopt, wordt omringd door grafmonumenten in verschillende vormen en maten. Om het natuurlijke karakter te behouden, zijn grafmonumenten op natuurbegraafplaatsen niet toegestaan. Een natuurgraf kent dus geen markering maar is altijd terug te vinden aan de hand van GPS coördinaten. Met natuurlijke materialen kan een natuurgraf persoonlijk gemaakt worden. Op sommige natuurbegraafplaatsen mag een boomschijf of een zwerfkei op het graf worden neergelegd. 

In de buurt

Begraven worden in de natuur wordt steeds populairder en er komen steeds meer natuurbegraafplaatsen bij. Wilt u weten of er een natuurbegraafplaats bij u in de buurt ligt? Of wilt u meer informatie over een natuurbegraafplaats? Bekijk dan het overzicht van de natuurbegraafplaatsen in Nederland.

Meer informatie over begraven in de natuur?

Neemt u dan gerust contact  op via het vragenformulier of maak direct een afspraak .