Contact

Monuta Terneuzen

Bellamystraat 28c
4532 CP
Terneuzen

Veelgestelde vragen

Mag ik de overledene zelf verzorgen?

U mag de overledene zelf, of samen met de uitvaartverzorger, wassen en kleden. Samen met een aantal andere handelingen noemen we dit de laatste verzorging. U kunt er ook bij aanwezig zijn en alleen toekijken. Het zelf verzorgen van de overledene kan steun bieden in het rouwverwerkingsproces. In bepaalde culturen is het heel gebruikelijk dat nabestaanden de overledene zelf de laatste verzorging geven.

Wat moet ik regelen nadat iemand is overleden?

Een overlijden brengt ook veel ‘papierwerk’ met zich mee. Hier zijn veel mensen niet op voorbereid. U moet, in een moeilijke periode, veel zakelijke beslissingen nemen. Na een overlijden kan er namelijk veel veranderen in bijvoorbeeld uw bankzaken, verzekeringen en uitkeringen. Het nazorgboek van Monuta helpt u bij het nemen van deze zakelijke beslissingen na een overlijden. Nabestaanden ontvangen dit boek van de uitvaartverzorger.

Wat moet ik doen als iemand overlijdt?

Wat moet ik doen als iemand overlijdt? In eerste instantie belt u met de huisartsenpost, deze kunt u dag en nacht bereiken. De huisarts komt zo snel mogelijk om de dood vast te stellen en maakt een officiële verklaring van overlijden. Deze verklaring heeft u nodig om aangifte van overlijden te doen bij de burgerlijke stand. Vervolgens kunt u de naaste familie op de hoogte stellen. Als u dat heeft gedaan, belt u een uitvaartverzorger. Voor het melden van een overlijden is Monuta dag en nacht bereikbaar via telefoonnummer 0800 - 023 05 50 (gratis). In overleg met u regelen en verzorgen wij de uitvaart, geheel volgens uw wensen.

Wat is het verschil tussen een natura-uitvaartverzekering en een uitvaartverzekering die geld uitkeert?

Met een natura-uitvaartverzekering verzekert u een aantal producten en diensten, zoals de kist en het werk van de uitvaartverzorger. Op het moment dat u overlijdt, worden deze producten en diensten geleverd, ongeacht wat de kosten hiervan dan zijn. Met een Uitvaartverzekering in Geld (kapitaalverzekering) verzekert u een geldbedrag. Dit wordt na uw overlijden aan de begunstigden uitgekeerd. Van dat geld kunnen zij de uitvaart betalen.

Mag de overledene thuis opgebaard worden?

In de meeste gevallen is dit mogelijk. Een thuisopbaring geeft u de mogelijkheid om op uw eigen manier en in uw eigen tempo afscheid te nemen van de overledene. De uitvaartverzorger levert een koeling en eventueel materialen om de kamer sfeervol aan te kleden. Daarnaast komt de uitvaartverzorger dagelijks langs om te kijken of alles naar wens verloopt. Condoleances kunnen zowel thuis als in het uitvaartcentrum in ontvangst worden genomen.

Wat doet een uitvaartverzorger precies?

Een uitvaartverzorger regelt en verzorgt de complete uitvaart. Daarnaast adviseert hij of zij de nabestaanden bij de vele beslissingen die zij in een relatief korte periode moeten nemen. De uitvaartverzorger vormt samen met de andere medewerkers van het uitvaartcentrum een team. Zij zorgen ervoor dat een uitvaart perfect en volgens de wensen van de overledene en de nabestaanden verloopt.

Welke bestemming kan ik de as geven?

U kunt de as bewaren of verstrooien. Als u kiest voor bewaren, dan kunnen de asresten in een sierurn in het columbarium (urnenmuur) van het crematorium worden bijgezet. Een andere mogelijkheid is om de urn in een klein graf te plaatsen op een begraafplaats. U mag de urn echter ook mee naar huis nemen en daar bewaren. Daarnaast kunt u een deel van de as bewaren in speciaal daarvoor ontworpen sieraden. Kiest u voor het verstrooien van de as, dan kunt u dit (laten) doen op een speciaal strooiveld bij het crematorium. Er zijn ook speciale boottochten en vluchten voor het verstrooien van de as.

Mogen sieraden tijdens de crematie om blijven?

U mag zelf kiezen wat er met de sieraden gebeurt. Het kan zijn dat u ze wilt bewaren, als herinnering aan de overledene. Als de overledene de sieraden om houdt, gaan ze mee in de crematieoven. De edelmetaalresten die overblijven na de crematie worden verzameld en verkocht. De opbrengst, jaarlijks een groot bedrag, gaat naar een aantal goede doelen. Alle crematoria in Nederland doen hieraan mee.

Wat is een algemeen graf?

Een algemeen graf is een graf waarin meerdere personen komen te liggen die geen band met elkaar hebben. De begraafplaats bepaalt waar iemand komt te liggen. Een algemeen graf wordt na tien jaar geruimd, daarom is verlenging in de meeste gevallen niet mogelijk. Ook de mogelijkheden voor het plaatsen van een eigen grafsteen zijn vaak zeer beperkt, omdat er meerdere mensen in hetzelfde graf liggen. Als het wel toegestaan is, gelden er strenge regels.