Actueel

Geert Kimpen toont bezieling tijdens drukbezochte lezing

Woensdagavond 25 september verzorgde bestsellerauteur en spreker Geert Kimpen zijn nieuwe lezing 'De TomTom van je ziel' in een goedgevuld Grand Café Ode aan de Karel Boddenweg 7 in Tilburg. Geert was hier op uitnodiging van ons en medeorganisator Crematorium Tilburg.

Zo'n 150 bezoekers doken samen met Geert in de diepe wijsheden van het oude India en lieten zich meeslepen door zijn inspirerende verhalen, gedrenkt in mystiek, wijsheid en inzichten, maar ook in een bad van relativering, humor en herkenbare situaties.

Geen traditionele uitvaart... maar een viering van het leven?

Bij een uitvaart denken de meeste mensen aan een samenkomst in een kerk of aula van het crematorium. Het gezin zit voorin op de eerste bank. Een aantal familieleden, collega’s en/of vrienden vertellen enkele anekdotes, of over wat voor persoon de overledene voor hen was. En dat afgewisseld met een paar muziekstukken, terwijl op het scherm voorin enkele foto’s voorbij komen.

Begraven of cremeren

Al eeuwenlang worden overledenen begraven. In Nederland was dit tot 1914 zelfs de enige manier van lijkbezorging . In dat jaar vond de eerste crematie plaats in een Nederlands crematorium. Vanwege de invloed van de kerk was cremeren wettelijk nog niet toegestaan. Pas vanaf  1955 is crematie door een wetswijziging toegestaan en vanaf  2003 kiezen we in Nederland vaker voor een crematie dan een begrafenis.

Een afscheid voorbereiden als u alleenstaand bent

Het regelen van een uitvaart na een overlijden begint met een opdrachtgever. Door het stijgend aantal alleenstaanden is het vaak lastig om een opdrachtgever te vinden. Wij geven tips om u toch voor te bereiden op het afscheid.

1. Een opdrachtgever hoeft geen familie te zijn

Vaak wordt gedacht dat alleen een partner of kind de uitvaart kan regelen. Dit is een misvatting. Iedereen kan opdrachtgever zijn. Dus ook een collega, buurvrouw, beste vriend of kennis.

2. De opdrachtgever ontvangt de uitvaartnota

Een laatste rustplaats in de natuur

Nederland kent inmiddels 16 natuurbegraafplaatsen. Wie wel eens op een natuurbegraafplaats is geweest, ziet nabestaanden wandelend door het natuurgebied. Er zijn geen grafstenen  of –monumenten te zien. De natuur biedt rust en troost. Er wordt steeds vaker gekozen voor een  ‘natuurgraf’. Maar wat is een natuurgraf precies en wat zijn de regels voor een begrafenis in de natuur?