Actueel

Meer dan alleen een uitvaart

Een bijzonder afscheid. Je kunt je er op voorbereiden. De uitvaartverzorgers van Monuta staan dag en nacht voor je klaar. Ook als iemand niet of elders verzekerd was. Maar wat zijn de eerste stappen die je zelf neemt na een overlijden van een dierbare en wat kan de uitvaartverzorger betekenen? We zetten het op een rij. 

Oproep: Zou u uw eigen uitvaart willen bijwonen?

Je eigen uitvaart bijwonen… Het klinkt wellicht als een grap, maar het kan echt en is bovenal serieus bedoeld. Zondag 8 maart vindt bij de Hilvaria Studio’s in Hilvarenbeek namelijk een heuse 'Uitvaartbeleving' plaats onder de noemer ‘Het kan ook anders’. Daarbij worden drie verschillende uitvaarten ‘in scene’ gezet om de bezoekers te laten zien én ervaren wat er tegenwoordig zoal mogelijk is op uitvaartgebied.

Geert Kimpen toont bezieling tijdens drukbezochte lezing

Woensdagavond 25 september verzorgde bestsellerauteur en spreker Geert Kimpen zijn nieuwe lezing 'De TomTom van je ziel' in een goedgevuld Grand Café Ode aan de Karel Boddenweg 7 in Tilburg. Geert was hier op uitnodiging van ons en medeorganisator Crematorium Tilburg.

Zo'n 150 bezoekers doken samen met Geert in de diepe wijsheden van het oude India en lieten zich meeslepen door zijn inspirerende verhalen, gedrenkt in mystiek, wijsheid en inzichten, maar ook in een bad van relativering, humor en herkenbare situaties.

Geen traditionele uitvaart... maar een viering van het leven?

Bij een uitvaart denken de meeste mensen aan een samenkomst in een kerk of aula van het crematorium. Het gezin zit voorin op de eerste bank. Een aantal familieleden, collega’s en/of vrienden vertellen enkele anekdotes, of over wat voor persoon de overledene voor hen was. En dat afgewisseld met een paar muziekstukken, terwijl op het scherm voorin enkele foto’s voorbij komen.

Begraven of cremeren

Al eeuwenlang worden overledenen begraven. In Nederland was dit tot 1914 zelfs de enige manier van lijkbezorging . In dat jaar vond de eerste crematie plaats in een Nederlands crematorium. Vanwege de invloed van de kerk was cremeren wettelijk nog niet toegestaan. Pas vanaf  1955 is crematie door een wetswijziging toegestaan en vanaf  2003 kiezen we in Nederland vaker voor een crematie dan een begrafenis.

Een afscheid voorbereiden als u alleenstaand bent

Het regelen van een uitvaart na een overlijden begint met een opdrachtgever. Door het stijgend aantal alleenstaanden is het vaak lastig om een opdrachtgever te vinden. Wij geven tips om u toch voor te bereiden op het afscheid.

1. Een opdrachtgever hoeft geen familie te zijn

Vaak wordt gedacht dat alleen een partner of kind de uitvaart kan regelen. Dit is een misvatting. Iedereen kan opdrachtgever zijn. Dus ook een collega, buurvrouw, beste vriend of kennis.

2. De opdrachtgever ontvangt de uitvaartnota