Column: Waarom bij leven al stilstaan bij je uitvaart?

Voor veel mensen is het een lastig onderwerp: je uitvaartwensen. We hebben het er weleens met elkaar over, maar slechts 20% van alle Nederlanders legt ook daadwerkelijk zijn uitvaartwensen vast. En dat terwijl wij van Monuta Tom van Dijk in de praktijk merken hoeveel zorgen je je nabestaanden uit handen neemt door je wensen wél vooraf kenbaar te maken. 

Iemand die duidelijk minder moeite had om haar uitvaart vooraf te regelen is de 65-jarige Marie-José uit Berkel-Enschot*). Ik sprak haar zo’n negen maanden voor haar overlijden voor het eerst. Elf jaar daarvoor was er bij haar een chronische longziekte vastgesteld. Tijdens ons gesprek vertelde Marie-José me over de lijdensweg die zij sindsdien had ondergaan. Hoop en angst wisselden elkaar telkens weer af. Totdat de artsen, na negen jaar ziekenhuis-in-ziekenhuis-uit, aangaven dat zij niets meer voor haar konden doen. Het voelde voor Marie-José als haar doodvonnis. Uiteindelijk heeft zij er met haar man Ron en hun twee kinderen toch het beste van proberen te maken. En dat lukte! Marie-José en Ron hebben, zoals zij zelf zeiden, nog een hele fijne tijd samen gehad, waarbij ze zelfs dichter tot elkaar kwamen dan ooit daarvoor. Tegelijkertijd bereidde Marie-José zeer nauwgezet haar eigen uitvaart voor. Zo zocht ze zelf de muziek uit voor de uitvaartdienst mét beelden uit de natuur om op een scherm te tonen, omdat Marie-José zo gek was op de natuur. Voor Ron maakte ze een map met een compleet draaiboek, een lijst van te bellen mensen als het eenmaal zover zou zijn, een adressenlijst voor de rouwkaarten, alle verzekeringspolissen en andere benodigde papieren, tot de verzendenveloppen aan toe. Ook schreef Marie-José haar eigen levensloop, die ze zelf insprak om tijdens haar afscheidsviering te laten horen, uiteraard met bijbehorende foto’s op de juiste momenten.

Marie-José leek op alles voorbereid. Nou ja, op bijna alles dan. Want toen zij mij een stukje van de geluidsopname van haar levensloop wilde laten horen, deed het toetsenbord van haar pc het plots niet meer. Marie-José was ineens de controle helemaal kwijt. “Ik baal als een stekker. Dit is écht erg. Zo kan ik niets!”. Voor mij was dit een veelzeggend moment. Daar zat ik dan tegenover een vrouw die mentaal zo sterk is, dat ze alles heeft doorstaan wat op haar pad kwam. Maar die vervolgens, doordat een computer even niet doet wat zij wil, compleet van slag raakt. Het illustreert hoe belangrijk het voor Marie-José was om de regie over haar leven te hebben, zelfs na haar dood.

Marie-José was haar leven lang druk geweest met zorgen voor anderen. Ze stond altijd voor iedereen klaar. In haar werk, thuis, maar ook daarbuiten. Dat Marie-José door haar ziekte de afgelopen jaren geleidelijk alles uit handen had moeten geven, vond zij dan ook het moeilijkst van alles. Het enige dat Marie-José nu nog kon doen, was zorgen dat haar uitvaart tot in de puntjes geregeld was. En dat Ron en de kinderen zich daar in ieder geval geen zorgen over hoefden te maken. Tegelijkertijd had zij zo zelf toch nog een beetje de controle, zelfs na haar overlijden.

Gratis uitvaartwensengids

Als je als nabestaande weet dat de uitvaart geregeld is zoals de overledene het zelf had gewild, geeft dat rust en kun je, voor zover dat überhaupt mogelijk is uiteraard, met een goed gevoel afscheid nemen. Daarom heeft Monuta Tom van Dijk een uitvaartwensengids ontwikkeld, waarin je enerzijds kunt lezen wat er zoal mogelijk is voor een uitvaart en anderzijds meteen je wensen kunt aangeven. Door de gids vervolgens te bewaren bij je bank- en verzekeringspapieren weten je nabestaanden later precies welke keuzes te maken.

Vraag nu een gratis exemplaar van de uitvaartwensengids aan door een email te sturen aan info@monutatomvandijk.nl. Vergeet hierbij niet uw naam en adresgegevens te vermelden. U ontvangt het boekje dan binnen enkele dagen in de brievenbus. Wilt u liever persoonlijk een keer uw uitvaartwensen doorspreken, kunt u dat eveneens per email aangeven of bellen met (013) 822 65 27. Meer informatie over Monuta Tom van Dijk en een korte videopresentatie vindt u op www.monutatomvandijk.nl.

*) Om Marie-José postuum te eren hebben Ron en de kinderen ons toestemming gegeven voor het gebruik van hun echte voornamen en woonplaats.