'Wat een mooie dag...' - themamiddag over Jan's worsteling met het leven

Op 3 november 2013 beëindigt de 39-jarige Jan bewust zijn leven. Een leven dat hem alles, maar ook niets te bieden heeft. Jan had namelijk het grote geluk om op te groeien in een ongelooflijk warm en liefdevol gezin en in een door hem zeer geliefde omgeving. Ook materieel had Jan alles wat hij zich wensen kon. En toch bekroop hem steeds meer een gevoel van leegte en zinloosheid, van niets bij te kunnen dragen aan de wereld.

“Ik overdacht mijn zorgen en de wereld. En alle keren dat ik wakker lag.
Ik besloot, wat een mooie dag, wat een mooie dag… voor de dood.”

(uit ‘Mooie dag’ van Blɸf)

Jan was ervan overtuigd dat hij niet meer wilde leven. De verantwoording voor zijn leven kon hij niet meer aan. “Altijd alles maar moeten…”. Het enige wat Jan nog wilde, was ontsnappen uit de beklemming van zijn bestaan. Zijn naasten liet Jan achter zonder vragen en zonder schuldgevoel. Zij waren namelijk volledig op de hoogte van zijn gevoelens en plannen om uit het leven te stappen.

Zes jaar na zijn dood verschijnt er van de hand van de Tilburgse auteur en filosofe Ineke van Pelt een non-fictieroman over Jan. Een aangrijpend verhaal over een man die het leven niet meer aankan en zo dapper is er zelf op het juiste moment een eind aan te maken. Een verhaal dat controversieel is, maar juist daardoor ook een bijdrage kan leveren aan de discussie over dit thema.

Zondagmiddag 12 januari a.s. vertelt de familie van Jan tijdens een openhartig interview met ritueelbegeleider bij afscheid Rob van Tilburg over Jan’s onbezorgde jeugd, zijn pogingen om een zelfstandig leven op te bouwen, en over zijn worstelingen met zichzelf en met het leven. Uitvaartondernemer Tom van Dijk verhaalt over zijn betrokkenheid bij de familie, voor, tijdens en na de uitvaart. En tenslotte vertelt Ineke van Pelt over de totstandkoming van haar achtste boek.

Gratis plaats(en) reserveren

De themamiddag ‘Wat een mooie dag’ wordt georganiseerd door Monuta Tom van Dijk in samenwerking met Crematorium Tilburg en gehouden bij Grand Café Ode, Karel Boddenweg 7 in Tilburg (ingang aan straatzijde). Het programma begint om 14:00 uur (ontvangst vanaf 13:30 uur). Toegang en koffie/thee zijn gratis. U kunt plaats(en) reserveren door een e-mail te sturen aan info@monutatomvandijk.nl of te bellen met 013-822 65 27.