Crematie regelen

013-822 65 27 24/7 bereikbaar

In Nederland wordt steeds vaker gekozen voor een crematie. Inmiddels betreft 63% van de uitvaarten een crematie. De kosten voor een crematie zijn ook vaak lager dan die van een begrafenis.

Hoe en waar wilt u afscheid nemen?

Vroeger vond een uitvaart standaard plaats in de kerk. De plechtigheid bestond uit een aantal vaste rituelen en werd voorgegaan door een pastor. Tegenwoordig worden de meeste uitvaartdiensten geheel op maat gemaakt. Een professionele woorddienst- of ritueelbegeleider kan de nabestaanden hierin begeleiden, ondersteunen en ontzorgen.

Omdat inmiddels het merendeel van de uitvaarten een crematie betreft, leidt dit er, samen met de ontkerkelijking, toe dat steeds meer uitvaartdiensten op andere locaties gehouden worden. Meestal is dat in de aula van een crematorium. Het grote voordeel hiervan is dat alles plaats vindt op één locatie. Wel werken de meeste crematoria met vaste tijden. Standaard duurt een dienst in een crematorium 60 minuten. Ook voor een condoleance wordt vervolgens 60 minuten uitgetrokken. Wanneer u veel gasten uitnodigt of een uitgebreide viering met veel toespraken en/of muziek wenst, kunt u in sommige gevallen deze tijden, tegen een meerprijs, verlengen.

Alternatief is om de afscheidsviering en/of condoleance op een andere locatie te houden. Dat kan een oude kapel in Udenhout of Goirle zijn, een groot industrieel pand in Tilburg, een lokaal cultureel centrum of theater in Oisterwijk, Berkel-Enschot of Baarle-Nassau, of in de bosrijke omgeving van Hilvarenbeek bij de Hilvaria Studio’s. Maar ook thuis, in huis of buiten in de tuin, op het voetbal- of hockeyveld of midden in de natuur behoort tot de mogelijkheden. De keuze van locatie is afhankelijk van de gewenste sfeer en de grootte van het gezelschap dat u verwacht, maar ook van het beschikbare budget. Wij bespreken graag de verschillende opties met u.

Een crematorium in de regio 

In de omgeving van Tilburg vinden de meeste crematies plaats in Crematorium Tilburg, aan de Karel Boddenweg, gelegen naast het uitvaartcentrum van Monuta Tom van Dijk. Crematorium Tilburg heeft drie aula’s en sinds kort een grand café 'Ode'. De keuze wordt vooral bepaald door de grootte van de groep die u verwacht en de gewenste invulling van het afscheid. Naast het crematorium in Tilburg kunt u terecht bij Crematorium Hilvarenbeek in Diessen, Crematorium Maaslanden in Nieuwkuijk, Crematorium Rosmalen, Crematorium Rijtackers in Eindhoven, Yardenhuis van Brabant in Oosterhout en Crematorium Zuylen in Breda.

Wij hebben enorm goed samengewerkt met Monuta Tom van Dijk. De persoonlijke aandacht en het meedenken van Tom en zijn medewerkers hebben wij enorm gewaardeerd. Tom was daarnaast ook bezorgd voor de nabestaanden, gaf altijd een blijk van medeleven, kortom heel veel betrokkenheid.”

- Mevrouw Spijkers-Robben

Het laatste afscheid

De crematie op zich gebeurt meestal direct na de afscheidsviering. De familie mag de overledene begeleiden tot in de crematieruimte en zelfs bij de aanvang van het crematieproces aanwezig zijn. Dit kan het gevoel geven er tot het laatst toe voor de overledene te zijn geweest en zo helpen bij de verwerking van het verlies. Bij twijfel raden wij een familie altijd aan om gebruik te maken van deze optie. Indien u namelijk in de aanloop naar de uitvaart toe of zelfs na afloop van de viering van gedachten bent veranderd, kunt u er zonder meer alsnog vanaf zien. Omgekeerd kan dat niet. Als u besluit niet mee te gaan naar de crematieruimte, neemt u afscheid in de aula. Dat kan als laatste, nadat alle overige aanwezigen de aula van het crematorium verlaten hebben, of juist als eerste. Wij regelen de crematie zoals u dat wenst.

Een ‘technische crematie’ 

Indien u kiest voor een andere locatie om de afscheidsviering te houden, kunt u het moment tussen de viering en de condoleance gebruiken om uw dierbare naar het crematorium te begeleiden voor een zogenaamde ‘technische crematie’. Uiteraard kan dit ook na afloop van de condoleance.

Bij een ‘technische crematie’ wordt de overledene, al dan niet begeleid door enkele nabestaanden, naar het crematorium toegebracht zónder bijeenkomst ter plaatse vooraf of condoleance achteraf. Wel kunt u net als bij een afscheidsviering in het crematorium uw dierbare begeleiden tot in de crematieruimte en bij de aanvang van het crematieproces aanwezig zijn. Indien u daar niet voor kiest, is het belangrijk te realiseren dat bij aankomst op het crematorium er slechts kort gelegenheid is om afscheid te nemen.

Uitstrooien, urn of assieraad

Dertig dagen na de crematie mag u bij het crematorium de as ophalen. Deze periode is ingesteld om nabestaanden de tijd te geven om na te denken over de asbestemming. Of anders gezegd: wat u met de as wilt doen. Gemiddeld blijft er na een crematie drie tot vier kilo as over voor asbestemming. U kunt de as bewaren of verstrooien, of een combinatie van beiden. U kunt de as ook altijd mee naar huis nemen om op een later moment een passende keuze te maken.

Sommige mensen willen de herinnering graag tastbaar maken en kiezen er daarom voor om (een deel van) de as te bewaren in een urn of in een assieraad. Er is tegenwoordig veel mogelijk qua urnen. Sommige zien eruit als een kunstwerk, waardoor alleen u weet dat er as in het object zit. In de Uitvaartwinkel.nl van Monuta ziet u wat er allemaal mogelijk is en wat de kosten zijn. Natuurlijk helpen wij u ook graag met advies.

We hebben een goede ondersteuning en begeleiding gehad van Tom van Dijk. Hij dacht tijdens het hele proces goed mee, vooral over onze mogelijkheden. Hij is erg vriendelijk en behulpzaam! "

– Mevrouw Sok

Wilt u meer weten? 

Kijk eens rond op onze website en bel of mail ons gerust als u vrijblijvend een persoonlijk gesprek met een van de uitvaartverzorgers wilt over onze werkwijze en de mogelijkheden voor een crematie. Bij een overlijden kunt u ons 24 uur per dag bereiken op 013 - 822 65 27.

Neem contact op om een crematie te regelen

Waarom Monuta Tom van Dijk?

  • Ieder mens is voor ons bijzonder en verdient een uniek afscheid
  • Alle rust en ruimte om keuzes te maken
  • De afspraken die we met u maken zijn duidelijk en transparant
  • Altijd één vaste contactpersoon, voor, tijdens en na de uitvaart
  • Een eigen, geheel vernieuwd uitvaartcentrum (naast crematorium)

Werkgebied

Tilburg, Berkel-Enschot, Udenhout, Biezenmortel, Haaren, Oisterwijk, Heukelom, Moergestel, Biest-Houtakker, Haghorst, Diessen, Baarschot, Esbeek, Hilvarenbeek, Baarle-Nassau, Alphen, Gilze, Rijen, Molenschot, Hulten, Riel en Goirle.