Actueel

Rituelen; traditioneel of eigentijds

Rituelen en symbolen zijn er passend bij verschillende levensmomenten, zo ook bij het afscheid van een dierbare. Vaak past het bij de religie van de betrokkenen. Echter in deze tijd zijn er ook steeds vaker mensen die zich niet aangesloten voelen bij een bepaalde religie of levensovertuiging. Kun je dan geen gebruik maken van rituelen? Integendeel, rituelen en symbolen kun je ook zelf vormgeven. Bij een afscheid is het juist mooi als je uiting kunt geven aan je gevoel door dit uit te beelden met rituelen. Een ritueel hoeft dus niet per se voort te komen vanuit een religieuze gedachte.

Persoonlijk en betaalbaar afscheid nemen

Afscheid nemen kan op verschillende manieren. Maar wat kost een uitvaart eigenlijk? Eén op de drie Nederlanders heeft geen idee wat een uitvaart kost, of schat de helft van de kosten lager in, stelde budgetvoorlichter Nibud onlangs vast. U kunt natuurlijk kiezen voor een grootse uitvaart op een landgoed met luxe hapjes. Maar u kunt ook gaan voor een intieme plechtigheid in uw eigen woonkamer of tuin. Wij denken hierover graag met u mee, ook over de kosten. 

 

7 bijzondere films met een lach en een traan

Een film gaat niet altijd over een sprookje en heeft niet altijd een happy end. Toch zijn deze rolprenten de moeite van het kijken waard. Ze kunnen troost bieden als u een dierbare heeft verloren. Sommige speelfilms kunnen zelfs inspiratie geven voor wat u bij uw eigen uitvaart zou willen. Zo bieden ze een opening om het gesprek met elkaar aan te gaan over de dood en alles daaromheen. Wij geven u tips voor films die u gewoon gezien móet hebben.

Rouwen tijdens de feestdagen

De feestdagen staan weer voor de deur. Het is dé maand waarin veel mensen samenzijn met familie en vrienden. Maar niet voor iedereen is het een maand vol vreugde en gezelligheid. Het gemis van een overleden dierbare kan de feestdagen extra lastig maken. In dit artikel leest u vijf tips om deze donkere dagen goed door te komen.

Monuta Patricia van Vliet krijgt versterking

In 2014 startte ik uitvaartverzorging Monuta Patricia van Vliet. Intussen bestaat mijn onderneming  drie jaar en heb ik sinds mijn start al vele families mogen bijstaan. Met veel toewijding en passie ben ik 24/7 beschikbaar om families bij te staan wanneer een dierbare overlijdt. Ik ben mij daardoor ook veel bewuster van de kwetsbaarheid van het leven en koester de kostbare momenten.

Monuta Patricia van Vliet nu ook “groen”

Behalve dat ik ondernemer ben, ben ik ook mens, èn moeder van twee kinderen. Net als menig ander maak ik me wel eens zorgen om de toekomst voor onze kinderen en de wereld om ons heen. Wat gebeurt er met de aarde als we niet goed voor haar zorgen? Die gedachte bracht mij op een idee. Als lokale ondernemer begeleid ik veel families op het dorp, voorheen pakte ik dan altijd de auto. Ik heb mij voorgenomen deze families voortaan op de fiets te gaan bezoeken, dit kan makkelijk, want binnen een straal van een paar kilometer kan ik deze mensen makkelijk bereiken.

Uw afscheid goed geregeld in een persoonlijk gesprek

De gedachte aan een uitvaart stellen we graag zo ver mogelijk voor ons uit, tot het moment dat het overlijden dichterbij komt. We staan namelijk niet elke dag stil bij een persoonlijk afscheid. Toch kan het helpen om vooraf na te denken over uw uitvaarwensen. Misschien kunt u zich er nog weinig bij voorstellen, maar u kunt zich er wel op voorbereiden. Zo is er bijvoorbeeld altijd een uitvaartverzorger van Monuta Patricia van Vliet bij u in de buurt om uw uitvaartwensen mee te bespreken.

Traditie, maar ook een tikkeltje anders

Ik kom aan bij een kleinschalig appartementencomplex. Een van de zonen doet open. Ze zijn met z’n drieën thuis. Hun moeder is een paar jaar geleden al overleden. Hun vader had al langere tijd gezondheidsproblemen, maar ineens ging het erg hard. Een kleine week daarvoor is hij naar het hospice gebracht. “Daar heeft hij echt nog van genoten” zei z’n dochter. De opluchting overheerst, en ook de vastberadenheid. “Voor ons pap moet het net zo mooi worden als voor ons ma” besluiten ze met elkaar. Dat is een belofte die ik graag met ze ga waar maken.

Wat te doen bij overlijden?

Wanneer een dierbare overlijdt staat uw wereld even stil. Toch moet er in korte tijd veel geregeld worden. Weet u wat u als eerste moet doen bij een overlijden? Wij zetten het graag voor u op een rijtje.

 

Huisarts bellen

Het eerste wat er moet gebeuren na een overlijden thuis, is de huisarts bellen. De huisarts stelt vervolgens een verklaring van overlijden op. Wanneer een overlijden in een ziekenhuis of zorgcentrum plaatsvindt, zal het personeel een arts inschakelen.