Actueel

Onbezorgd op reis

Leuk zijn de voorbereidingen voor de vakantie; bestemming uitzoeken, accommodatie en/of vlucht boeken of de route uitstippelen. Met elkaar aftellen en toeleven naar de vakantie! Met de aandacht op de aanstaande reis wil je er dan niet bij stil staan wat er op de vakantie fout kan gaan. Ook als je zakelijk gezien regelmatig op reis bent en veronderstelt dat je als ervaren reiziger weinig kan gebeuren. Helaas komt het vaker voor dan u denkt dat een reis ruw verstoord wordt.

Hoe condoleer je iemand? Vijf tips om medeleven te tonen.

Wanneer iemand in jouw omgeving een dierbare verliest, kan het lastig zijn om de juiste woorden te vinden. Voor sommigen is het zelfs zo lastig om een passende manier van condoleren te vinden dat ze helemaal niets laten horen. Wat zeker is, is dat de meeste nabestaanden elk gebaar van medeleven waarderen. Condoleren kan op veel manieren, het gaat erom dat het bij jou past. Deze vijf tips bieden hulp.

De toon gezet

Toon van Dodewaard, een artiest in hart en nieren. Sinds jonge leeftijd probeerde hij zijn plek op het podium te veroveren. Toon was niet bekend bij het grote publiek, maar in de scene van de Blues muziek zeker gewaardeerd om zijn muzikale bijdragen. In deze wereld stond hij bekend als MC Anthony. Hij leefde het leven van een muzikant ten volste; het bruisende nachtleven, seks, drugs & rock ’n roll waren hem niet onbekend, dit naast een day-job als heftruckchauffeur om zijn gezin te onderhouden. Dit intense leven heeft zijn weerslag op zijn lichaam gehad.

Begraven of cremeren

Al eeuwenlang worden overledenen begraven. In Nederland was dit tot 1914 zelfs de enige manier van lijkbezorging . In dat jaar vond de eerste crematie plaats in een Nederlands crematorium. Vanwege de invloed van de kerk was cremeren wettelijk nog niet toegestaan. Pas vanaf  1955 is crematie door een wetswijziging toegestaan en vanaf  2003 kiezen we in Nederland vaker voor een crematie dan een begrafenis.

Zijn zoals het werkelijk is

Herman is 84 jaar geworden. Hij had een verstandelijke beperking en werd vanaf zijn zevende jaar om noodzakelijke redenen uit huis geplaatst. Het was voor zijn ouders, broers en zussen heel verdrietig. Toentertijd zeiden de artsen dat Herman niet ouder dan 30 zou worden. Nou, dat heeft hij sterk overtroffen! Zeker mede dankzij de goede verzorging bij Amarant. Binnen deze omgeving kon hij zijn wie hij was en van de kleine dingen in het leven genieten.

Een afscheid voorbereiden als u alleenstaand bent

Het regelen van een uitvaart na een overlijden begint met een opdrachtgever. Door het stijgend aantal alleenstaanden is het vaak lastig om een opdrachtgever te vinden. Wij geven tips om u toch voor te bereiden op het afscheid.

1. Een opdrachtgever hoeft geen familie te zijn

Vaak wordt gedacht dat alleen een partner of kind de uitvaart kan regelen. Dit is een misvatting. Iedereen kan opdrachtgever zijn. Dus ook een collega, buurvrouw, beste vriend of kennis.

2. De opdrachtgever ontvangt de uitvaartnota

Toch dichtbij

Hans en Marjo woonden al heel veel jaren gelukkig in Zundert. Het is september 2016 als Hans overlijdt. Marjo, zijn kinderen en kleinkinderen willen niets liever dan dat Hans thuis blijft, de plek waar zij zoveel mooie tijd hebben doorgebracht en herinneringen aan hebben met elkaar. Hans krijgt een fijne plek in de kamer tot de dag van de uitvaart. 

De beste wensen

Het is september wanneer ik bij de familie aan tafel zit. Mevrouw is ongeneeslijk ziek en wil zich samen met haar man en twee zonen voorbereiden op het naderende afscheid. Mevrouw vindt het belangrijk om haar eigen wensen vast te leggen, ook voor haar geliefde gezin, zodat zij niet voor moeilijke beslissingen komen te staan in deze toch al zo verdrietige periode.