De beste wensen

Het is september wanneer ik bij de familie aan tafel zit. Mevrouw is ongeneeslijk ziek en wil zich samen met haar man en twee zonen voorbereiden op het naderende afscheid. Mevrouw vindt het belangrijk om haar eigen wensen vast te leggen, ook voor haar geliefde gezin, zodat zij niet voor moeilijke beslissingen komen te staan in deze toch al zo verdrietige periode.

Volgende maand zijn ze 50 jaar getrouwd. Deze mijlpaal wil ze graag nog meemaken. Waar een wil is, is een weg.....en dat is gebleken. Dan ook nog graag de kerstdagen samen doorbrengen. Erg verzwakt sprak ze de laatste week van het jaar uit: “Het is goed zo, probeer mij los te laten, ik ben er klaar voor”. Op 1 januari is ze in het bijzijn van haar geliefden rustig overleden. En zo zat ik drie maanden na onze eerste  kennismaking weer bij de familie aan tafel. “Fijn dat u er bent, het voelt zo vertrouwd”, zei haar familie.

Uiteraard gaan we voor uw vrouw, jullie (schoon)moeder en oma een mooi afscheid voorbereiden, want dat heeft ze zeker verdiend. Haar laatste-wensen-lijstje werd erbij gepakt zodat we zeker wisten op welke manier zij zelf haar afscheid vorm wilde geven. Ze was dol op haar kleindochter die er altijd voor zorgde dat mevrouw er tot in de puntjes verzorgd uit zag. Toen ik vroeg aan de kleindochter of zij bij de laatste verzorging van oma mee wilde helpen, was de spanning van haar gezicht af te lezen. Ze heeft er nog een nachtje over geslapen en uiteindelijk heeft ze de nagels van oma gelakt en haar haren netjes gestyled. Oh, wat was ze achteraf blij en dankbaar dat ze dit nog een laatste keer voor oma heeft kunnen doen.

Ze begonnen aan een nieuw jaar zonder echtgenote, (schoon) moeder en oma, maar met een herinnering aan een warm afscheid en al het moois dat ze heeft achtergelaten. Meer kun je je dan niet wensen.