De toon gezet

Toon van Dodewaard, een artiest in hart en nieren. Sinds jonge leeftijd probeerde hij zijn plek op het podium te veroveren. Toon was niet bekend bij het grote publiek, maar in de scene van de Blues muziek zeker gewaardeerd om zijn muzikale bijdragen. In deze wereld stond hij bekend als MC Anthony. Hij leefde het leven van een muzikant ten volste; het bruisende nachtleven, seks, drugs & rock ’n roll waren hem niet onbekend, dit naast een day-job als heftruckchauffeur om zijn gezin te onderhouden. Dit intense leven heeft zijn weerslag op zijn lichaam gehad.

Zijn vrouw Sylvia en zijn vijf kinderen zijn zijn grootste fans. Na een periode van afnemende krachten en toenemende zorg overlijdt Toon op 69-jarige leeftijd omringd door zijn eigen groupies; zijn geliefde vrouw en kinderen. Als ik aankom bij de familie om Toon zijn afscheid te bespreken, kom ik binnen in een kamer gevuld met trofeeën uit de jaren van Toon als artiest, Krantenknipsels en foto’s van Toon terwijl hij schittert op het podium. Op een centrale plek hangt een schilderij, een portret van het markante gezicht van Toon. We zijn het er snel over eens dat dit de voorkant van de rouwkaart zal worden. Dit was Toon!

Met deze eerste stap werd de spreekwoordelijke toon gezet. Het moest een afscheid à la Toon worden. En Toon was uniek. Dit moest ook terug te zien zijn in zijn afscheid. Gekozen werd voor een zaaltje in een maatschappelijk centrum, geen opsmuk en enigszins rauw. De door de familie beschilderde kist, met daarop zijn gitaar en fles Bourbon staat vooraan. Live muziek gespeeld door collega muzikanten en zijn zoons vormen het belangrijkste onderdeel van zijn bijzondere afscheid. Veel mensen komen Toon de laatste eer bewijzen. De band begeleidde Toon ook naar de rouwauto. Nadat hij is uitgezwaaid gaat zijn afscheidsfeestje nog even door, zoals hij het wilde. De band in diverse samenstellingen speelt nummers uit Toon zijn oeuvre, een laatste eerbetoon aan MC Anthony.Deze column is geplaatst met toestemming van de familie.

Wilt u meer weten over mogelijkheden bij een uitvaart en uw persoonlijke wensen? Maak dan een vrijblijvende afspraak voor een kennismaking.