Kinderen betrekken

076 - 88 77 552 24/7 bereikbaar

De eerste reactie van een volwassene is vaak om kinderen af te schermen voor de dood, voor verlies en voor verdriet. Maar is dat goed? Kinderen gaan hier juist vaak verrassend goed en op geheel eigen manier mee om. We kunnen dit juist aangrijpen om kinderen te leren over ‘the circle of life’; de dood hoort net zo goed bij het leven als een geboorte.

Je kunt niet voorkomen dat kinderen verdriet hebben. Belangrijk is wel om hun gevoelens van verdriet, boosheid, teleurstelling of angst te erkennen. Om ze uit te leggen dat het oké is dat ze iemand missen en dat het normaal is dat ze deze gevoelens hebben.

Ik vind het belangrijk om kinderen mee te nemen in alle gebeurtenissen in deze periode. De voorbereidingen, de dag van de uitvaart en erna. Kinderen kunnen bij veel zaken worden betrokken en een actieve rol spelen. Een rol die past bij hun leeftijd en bij wat ze zelf willen en aankunnen. Tijdens de voorbereiding kunnen kinderen hun steentje bijdragen door een tekening of kunstwerkje te maken, het beschilderen van de kist of het maken van een bloemstuk. Tijdens de dienst zijn het aansteken van kaarsen of het dragen van de kist mogelijkheden om kinderen te betrekken bij het afscheid. Of misschien wil het kind wel graag iets vertellen of zingen? Een kind mag zelf beslissen wat het doet, want dit helpt om het verdriet en het gemis een plek te geven.

Voor extra ondersteuning en uitleg zijn er voor alle leeftijden diverse boekjes beschikbaar. Ook voor de periode erna wanneer het kind het moeilijk heeft, thuis of op school is er bijvoorbeeld de troostkoffer of troostrugzak.

Waarom Monuta Patricia van Vliet?

  • Hoge kwaliteit en hoog servicelevel
  • Belang van cliënt voorop
  • Specialist in thuisopbaringen
  • Nieuwetijdse visie op afscheid
  • Creatief en oog voor detail

Werkgebied

Prinsenbeek, Etten-Leur, Zundert, Wernhout, Achtmaal, Rijsbergen