Troosthond Ruby

Ruby is een labradoodle en straks de eerste troosthond van ons land. Monuta Patricia van Vliet hoopt dat Ruby op haar manier nabestaanden kan steunen na het verlies van een dierbare. Op deze pagina leest u regelmatig updates over Ruby en haar training.

Knuffelkont aan het socialiseren

Haar naam Ruby past perfect bij haar rossige vacht. De robijn, een edelsteen, staat symbool voor onder meer levenskracht, positiviteit en spontaniteit. Dit sluit mooi aan op haar toekomstige functie als troosthond. Sinds 18 juli is deze knuffelkont volop aan het socialiseren in het gezin van Patricia van Vliet. Zo heeft ze al haar eerste douchebeurt gehad, wat ze heel spannend vond! Ruby is inmiddels 15 weken oud en groeit als kool. Ze vindt het nog steeds heerlijk om onder de bank te relaxen, samen te wandelen en te knuffelen. Maar tegenwoordig komt ze ook de bal brengen om te spelen en te ravotten.

Ruby is nog in opleiding

Ook gaat ze puppy- en gehoorzaamheidstrainingen volgen. Daarna krijgt ze gespecialiseerde cursussen in het omgaan met emoties van mensen. Als ze daar klaar voor is, dan mag ze mee naar families die daar behoefte aan hebben. Over een klein jaar is ze dan waarschijnlijk de eerste troosthond van ons land!

Update: Ruby en Patricia hebben na ‘Leren Samenwerken’ en ‘Vervolg I’, in april ook ‘Vervolg II’ succesvol afgerond. Ruby wordt al een netjes opgevoede hond. Ze gaat netjes zitten op commando en ze kan ook een pootje of high-five geven. Ze vindt het heerlijk om lekker in het bos of over het strand te rennen en vies te worden. Daarna in bad is geen enkel probleem want ze is dol op water.

Af en toe gaat ze mee op ‘snuffelstage’. Zo is ze wezen kennismaken in crematorium Zuylen in Breda. Ook was ze onlangs mee bij het ‘koffie-uurtje’ in het WZC Hagedonk in Prinsenbeek. De bewoners, en natuurlijk ook de verpleging, waren dolenthousiast dat ze er was en hebben lekker met haar geknuffeld. Voor Ruby zijn dit leuke, maar ook best spannende, ervaringen die haar helpen in haar socialisatie. Zo leert ze dat het leuk en ontspannen is om samen met de baas op pad te zijn en nieuwe mensen te ontmoeten.Sinds donderdag 13 april 2017 heeft Ruby haar eigen Facebook pagina. 

Waarom een troosthond?

Omdat honden heel goed emoties kunnen oppikken, kunnen ze mensen steunen die het moeilijk hebben. Uitvaartverzorgers zien dit al bij families die zelf een hond hebben. Het dier zoekt actief het baasje op dat het moeilijk heeft. Onbewust ontstaat dan een bijzondere communicatie zonder woorden. Een hond neemt graag de liefde in ontvangst, die een nabestaande anders aan zijn of haar dierbare zou geven. De labradoodle, een mix van een labrador en een poedel, is hier bijzonder geschikt voor. Dit ras is heel sociaal, welwillend en intelligent. En dat klopt zeker met Ruby!Hoe geeft Ruby troost?

Na een jaar is Ruby opgeleid en kan ze op haar manier nabestaanden steunen. Als bij het eerste gesprek blijkt dat hier behoefte aan is, dan kan Ruby meegaan naar de andere gesprekken. Of ze kan bij de uitvaart aanwezig zijn. Hoe geeft Ruby op haar manier troost?

  • Ze kan kopjes en knuffels geven. Ook kan Ruby zich veelvuldig laten aaien.

  • Verder kan ze aan de voeten liggen van de nabestaande die het nodig heeft.
  • Of ze kan haar hoofd op iemands schoot leggen als diegene het moeilijk heeft.
  • Ook kan ze naast iemand gaan liggen, zodat diegene het gevoel krijgt dat ze ervoor hem of haar is.
  • Goed om te weten: Ruby blijft nooit bij iemand achter, maar gaat altijd weer met haar baasje mee naar huis.

Gelukkig nog geen sterallures

Inmiddels heeft ook de pers al gehoord over Ruby en haar bijzondere functie. Gelukkig blijft ze er heel kalm onder en heeft ze geen last van sterallures. Hier lees je meer over Ruby:

 

Ruby bij Omroep Brabant:

Visie Martin Gaus

Hondenkenner Martin Gaus geeft aan dat vrijwel alle honden het in zich hebben om mensen troost te bieden. Honden kunnen emoties herkennen en kunnen spiegelen. Als zij hun baasje leuk en aardig vinden, weten ze dat hun baasje dat misschien ook wel van hun vindt. Het is wel belangrijk dat een hond goed getraind is. Als dat het geval is, kunnen mensen en honden een heel speciale relatie opbouwen. Gaus verwacht niet dat een baan als troosthond te zwaar is voor de labradoodle. Dat komt door de wisselwerking. Iemand die verdrietig is, zal de hond gaan aaien. Die krijgt daar een goed gevoel door. Dan zal het dier niet snel overwerkt raken. Gaus denkt dat iedere hond in wezen hetzelfde is. Teckels, labradors en golden retrievers staan bekend vanwege hun leuke karakter. Maar ook een jack russel of een dobermann heeft het in zich om mensen te helpen. Alle honden hebben hun eigen, fantastische eigenschappen.

Waarom Monuta Patricia van Vliet?

  • Hoge kwaliteit en hoog servicelevel
  • Belang van cliënt voorop
  • Specialist in thuisopbaringen
  • Nieuwetijdse visie op afscheid
  • Creatief en oog voor detail

Werkgebied

Prinsenbeek, Etten-Leur, Zundert, Wernhout, Achtmaal, Rijsbergen