Troosthond Ruby

076 - 88 77 552 24/7 bereikbaar

Ruby is een labradoodle en de eerste troosthond van ons land. Monuta Patricia van Vliet hoopt dat Ruby op haar manier nabestaanden kan steunen na het verlies van een dierbare. Op deze pagina leest u regelmatig updates over Ruby en haar training.

Knuffelkont aan het socialiseren

Ruby is geboren op 8 mei 2016. Haar naam Ruby past perfect bij haar rossige vacht. De robijn, een edelsteen, staat symbool voor onder meer levenskracht, positiviteit en spontaniteit. Dit sluit mooi aan op haar functie als troosthond. Sinds ze in juli 2016 in huis kwam bij Patricia is deze knuffelkont volop aan het socialiseren.

We nemen Ruby graag overal mee naar toe, waar het maar kan, omdat ze ook in ons gezin hoort. Maar ook zodat ze een ‘stabiele’ hond is, die gewend is aan mensen en verschillende omgevingen. Ruby gaat graag mee op pad naar het bos of het strand, maar ook een terrasje pakken of uit eten in een restaurant. Ze blijft heel kalm en past zich aan haar omgeving aan.

Ruby is nog in opleiding

Sinds Ruby een pup was heeft zij samen met Patricia van Vliet al diverse gehoorzaamheidscursussen gevolgd. Hier heeft zij geleerd hoe ze een ‘goede hond’ moet zijn. Zoals het netjes aan een lijn lopen, een  ‘zit’, ‘wacht’, ‘af’ en ‘blijf’ uit te voeren.

Ook heeft ze geleerd om een pootje te geven en een high five. Op het commando ‘up’ staat ze op haar achterpoten en zet ze haar voorpoten ergens op. Dat kan van pas komen als ze dichterbij iemand in een rolstoel moet komen bijvoorbeeld. Op het commando ‘touch’ duwt ze met haar snuit tegen je hand. Ze heeft er plezier in om samen trucjes te doen en samen te werken.

Af en toe gaat ze mee op ‘snuffelstage’. Zo is ze wezen kennismaken in crematorium Zuylen in Breda, het crematorium Zegestede in Roosendaal en het Hospice Marianahof in Etten-Leur. Ook gaat ze regelmatig mee naar het ‘koffie-uurtje’ in het WZC Hagedonk in Prinsenbeek. De bewoners, en natuurlijk ook de verpleging, zijn dolenthousiast als ze er is. Ze mogen haar dan lekker kroelen en in ruil voor een trucje een snoepje geven. Ze kijkt intussen niet gek meer op van wandelstokken, rollators en rolstoelen.

Voor Ruby zijn dit leuke, maar ook best spannende, ervaringen die haar helpen in haar socialisatie. Zo leert ze dat het leuk en ontspannen is om samen met de baas op pad te zijn en nieuwe mensen te ontmoeten.

 

Een troosthond wordt je niet zomaar. Daar gaat veel training, tijd en energie aan vooraf voordat we zo ver zijn.

Naast de reguliere hondencursussen volgen wij ook gespecialiseerde opleidingen voor Animal Assisted Interventions (afgekort tot AAI).

 • Patricia heeft de cursus Hondenbegeleider AAI/DOI via stichting contacthond gevolgd. Een vierdaagse cursus, waarin je inzicht krijgt in de eisen die dierondersteunde interventies aan de hond stellen, hoe het welzijn van een hond gewaarborgd kan worden, in welke situaties een hond als hulpmiddel een toegevoegde waarde kan hebben en op welke wijze de hond dan het beste ingezet kan worden.
 • Later dit jaar gaan we een verdiepende cursus doen met het thema ‘Verlies en Rouw’ bij Pets4Care. Hierin wordt aandacht besteed aan het belang van het erkennen en uiten van emoties. Pas wanneer bijvoorbeeld verdriet, maar ook woede en angst aandacht en erkenning krijgen, kan de last lichter worden zodat rouwenden beter in staat zijn verlies met zich mee te dragen. Daarnaast wordt er specifiek aandacht besteed aan de meerwaarde die de hond kan hebben in een rouw- en verwerkingsproces van een cliënt.

   

Sinds donderdag 13 april 2017 heeft Ruby haar eigen Facebook pagina. Volg deze om op de hoogte te blijven van haar ontwikkeling en avonturen als troosthond.

Waarom een troosthond?

Omdat honden heel goed emoties kunnen oppikken, kunnen ze mensen steunen die het moeilijk hebben. Uitvaartverzorgers zien dit al bij families die zelf een hond hebben. Het dier zoekt actief het baasje op dat het moeilijk heeft. Onbewust ontstaat dan een bijzondere communicatie zonder woorden. Een hond neemt graag de liefde in ontvangst, die een nabestaande anders aan zijn of haar dierbare zou geven. De labradoodle, een mix van een labrador en een poedel, is hier bijzonder geschikt voor. Dit ras is heel sociaal, welwillend en intelligent. En dat klopt zeker met Ruby!

Hoe geeft Ruby troost?

Binnenkort is Ruby opgeleid en kan ze op haar manier nabestaanden steunen. Als bij het eerste gesprek blijkt dat hier behoefte aan is, dan kan Ruby meegaan naar de andere gesprekken. Of ze kan bij de uitvaart aanwezig zijn. Hoe geeft Ruby op haar manier troost?

 • Ze kan kopjes en knuffels geven. Ook kan Ruby zich veelvuldig laten aaien.

 • Verder kan ze aan de voeten liggen van de nabestaande die het nodig heeft.
 • Of ze kan haar hoofd op iemands schoot leggen als diegene het moeilijk heeft.
 • Ook kan ze naast iemand gaan liggen, zodat diegene het gevoel krijgt dat ze ervoor hem of haar is.
 • Goed om te weten: Ruby blijft nooit bij iemand achter, maar gaat altijd weer met haar baasje mee naar huis.

Gelukkig nog geen sterallures

Inmiddels heeft ook de pers al gehoord over Ruby en haar bijzondere functie. Gelukkig blijft ze er heel kalm onder en heeft ze geen last van sterallures. Hier lees je meer over Ruby:

 

Ruby bij Omroep Brabant:

 

Visie Martin Gaus

Hondenkenner Martin Gaus geeft aan dat vrijwel alle honden het in zich hebben om mensen troost te bieden. Honden kunnen emoties herkennen en kunnen spiegelen. Als zij hun baasje leuk en aardig vinden, weten ze dat hun baasje dat misschien ook wel van hun vindt. Het is wel belangrijk dat een hond goed getraind is. Als dat het geval is, kunnen mensen en honden een heel speciale relatie opbouwen. Gaus verwacht niet dat een baan als troosthond te zwaar is voor de labradoodle. Dat komt door de wisselwerking. Iemand die verdrietig is, zal de hond gaan aaien. Die krijgt daar een goed gevoel door. Dan zal het dier niet snel overwerkt raken. Gaus denkt dat iedere hond in wezen hetzelfde is. Teckels, labradors en golden retrievers staan bekend vanwege hun leuke karakter. Maar ook een jack russel of een dobermann heeft het in zich om mensen te helpen. Alle honden hebben hun eigen, fantastische eigenschappen.

Collega’s van Ruby

We juichen het toe als meer uitvaartverzorgers dit idee zouden omarmen en ook een troosthond deelgenoot maken van hun dienstverlening voor de families. We vinden het wel belangrijk om te vermelden dat we met elkaar niet het belang van de Troosthond zelf uit het oog verliezen en de kwaliteit van de dienstverlening hiermee gewaarborgd blijft.

Helaas is er nog geen keurmerk die de Troosthond kan certificeren. De volgende aspecten zijn belangrijk om zelf te controleren:

 • Niet iedere leuke en lieve hond, is een goede Troosthond.
 • Opleiding van handler (baasje/coach) en de hond is absoluut noodzakelijk.
 • Beperk de inzetbaarheid van je hond, zodat er ook genoeg ruimte is voor ontspanning. Ook voor de hond moet het leuk zijn en blijven.
 • Verlies nooit de aandacht voor je hond, let op de signalen die hij/zij uitzendt.

Zorg je ervoor dat deze aspecten gewaarborgd zijn, dan heb je samen met je hond nog meer toegevoegde waarde voor jouw familie bij de begeleiding in een moeilijke tijd.

Waarom Monuta Patricia van Vliet?

 • Hoge kwaliteit en hoog servicelevel
 • Belang van cliënt voorop
 • Specialist in thuisopbaringen
 • Nieuwetijdse visie op afscheid
 • Creatief en oog voor detail

Werkgebied

Prinsenbeek, Etten-Leur, Zundert, Wernhout, Achtmaal, Rijsbergen