Actueel

Begraven of cremeren

Al eeuwenlang worden overledenen begraven. In Nederland was dit tot 1914 zelfs de enige manier van lijkbezorging . In dat jaar vond de eerste crematie plaats in een Nederlands crematorium. Vanwege de invloed van de kerk was cremeren wettelijk nog niet toegestaan. Pas vanaf  1955 is crematie door een wetswijziging toegestaan en vanaf  2003 kiezen we in Nederland vaker voor een crematie dan een begrafenis.

Een afscheid voorbereiden als u alleenstaand bent

Het regelen van een uitvaart na een overlijden begint met een opdrachtgever. Door het stijgend aantal alleenstaanden is het vaak lastig om een opdrachtgever te vinden. Wij geven tips om u toch voor te bereiden op het afscheid.

1. Een opdrachtgever hoeft geen familie te zijn

Vaak wordt gedacht dat alleen een partner of kind de uitvaart kan regelen. Dit is een misvatting. Iedereen kan opdrachtgever zijn. Dus ook een collega, buurvrouw, beste vriend of kennis.

2. De opdrachtgever ontvangt de uitvaartnota

Vijf praktische tips om uitvaartwensen te bespreken

Iedere dag maken we keuzes, bewust of onbewust, met kleine of grote gevolgen voor nu én voor later. Maar staan we wel eens stil bij de keuzes voor na ons leven? Hoe willen we dat ons afscheid eruitziet? De meeste mensen willen wel een afscheid dat bij hun leven past, maar staan hier niet bij stil wanneer ze nog volop in het leven staan. Op zich erg logisch, maar praten over uitvaartwensen zou toch doodgewoon moeten zijn? Ook al weten we dat het belangrijk is om hier op tijd bij stil te staan, toch zien we dat dit gesprek vooruitgeschoven wordt.

Je zal hem zien in je gedachten

Regelmatig vertellen medewerkers van Monuta over de dingen die zij meemaken in hun bijzondere werkomgeving.

“Waar is Tom?” Mevrouw Pieters keek bezorgd om haar 6-jarige zoontje. Ik ging buiten kijken en zag dat de jongen weer naar het graf was gegaan. Hij zat op zijn knieën voor het graf van zijn vader. Ik ging naast hem zitten. Droevig keek hij op en begon vragen te stellen. “Waarom gaat de kist niet naar beneden? Waarom kan ik mijn vader niet meer zien? Mag ik een bloemetje hebben?”

Maak het bespreekbaar

Regelmatig vertellen medewerkers van Monuta over de dingen die zij meemaken in hun bijzondere werkomgeving.

Tegenwoordig lijkt alles bespreekbaar. Toch vertelde de tante van een vriendin mij laatst: “Mijn man en ik bespreken alles met elkaar. Behalve ons afscheid… We staan er niet bij stil dat het leven opeens kan ophouden.”

Onderzoek: 59 procent van nabestaanden in Zuid-Holland kampt met spijt- en schuldgevoelens na plotseling overlijden dierbare

Maar liefst zestig procent van de Nederlanders die te maken kregen met het overlijden van een dierbare van wie ze geen afscheid hebben kunnen nemen, blijft met vervelende gevoelens achter, zoals spijt en schuld. Onder inwoners van Zuid-Holland bleek dit het geval bij 59 procent. Zo luidt een opvallend resultaat uit onderzoek uitgevoerd in opdracht van landelijk uitvaartverzorger en -verzekeraar Monuta.

De digitale snelweg

Internet en de bijbehorende apparaten om er gebruik van te maken: ze zijn niet meer weg te denken uit ons leven. Het lijkt alsof ze er altijd al zijn geweest. In werkelijkheid maken internet, computers en smartphones nog helemaal niet zo lang onderdeel uit van ons dagelijks leven.