'Voor altijd verbonden'

Iedere maand vertellen medewerkers van Monuta over de dingen die zij meemaken in hun bijzondere werkomgeving. Vandaag is Sandra Tom aan het woord, uitvaartverzorger bij Monuta in Leiden.

Het is Nieuwjaarsdag. Ik krijg een melding binnen van het overlijden van een jonge vrouw, Karin. Best een beetje gespannen kom ik binnen bij haar ouders. Ik ben ongeveer even oud als Karin. Het hadden mijn ouders kunnen zijn.

Karin woont alleen en haar ouders willen haar niet alleen thuis achterlaten. Zelf zitten ze midden in een verbouwing. Ik stel daarom voor dat we Karin overbrengen naar ons 24-uurs-appartement in het uitvaartcentrum. Zo kunnen haar ouders en vrienden onbeperkt naar haar toe om afscheid te nemen.

De familie maakt zich het rustgevende appartement helemaal eigen. Met prachtige bloemen, foto’s en zelfgemaakte beeldjes. Op tafel staat een grote schaal met bonbons en er is koffie, thee en frisdrank voor iedereen die op bezoek komt. 

Maar de ouders vinden het verdriet te zwaar. Ze nemen daarom na de eerste dag definitief afscheid van Karin en besluiten niet meer naar het appartement te komen. Helaas gaat het lichaam van Karin na een paar dagen flink achteruit en ik moet de ouders bellen om te vragen wat ze willen. Cosmetische verzorging is een mogelijkheid, maar ze vinden dat dit niet bij Karin past. We besluiten daarom om de kist te sluiten.

“Je voelt inmiddels als een goede vriendin van Karin,” zeggen de ouders emotioneel, “wil jij de kist voor ons sluiten?” Maar, ik merk dat de ouders toch ook zelf nog afscheid willen nemen. Ik vraag daarom of ik Karin een lint in haar handen mag geven dat ik uit de kist laat hangen. Zo kunnen zij het lint vasthouden dat hun dochter ook in haar handen heeft en zijn ze toch nog met elkaar verbonden, ook al is de kist gesloten. De ouders zijn erg gelukkig met deze mogelijkheid.

Ik leg het lint in Karin haar handen. Wat een vertrouwen geven de ouders mij. Met tranen in mijn ogen sluit ik de kist. Alsof ik afscheid neem van een goede vriendin.

Sandra Tom

Reactie toevoegen